Reklama

Reklama

Výchozí bod

  • Česko I Origins (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Oční duhovka je jedinečným znakem každého člověka, je nezaměnitelná a nepřenositelná, stejně jako otisk prstu. Existují systémy, které umí pomocí dvanáctimístných kódů rozpoznávat tuto jedinečnost a využívají se při identifikaci jednotlivých osob. Na letištích, v porodnicích ... Ale co když je to jinak? Film Výchozí bod vypráví příběh Dr. Iana Graye (Michael Pitt), molekulárního biologa, jehož životním tématem je studium evoluce oka. Jeho práce jej zcela pohlcuje až do okamžiku, kdy se na večírku setká s krásnou tajemnou dívkou Sofi (Astrid Berges-Frisbey) a požádá ji, aby si mohl vyfotografovat její nádherné oči. Oproti vědecky racionálnímu a profesionálně skeptickému Ianovi je Sofi tvorem divokým a nespoutaným. Jejich protiklady je k sobě přitahují, jejich vztah je intenzivní a pro Iana i nečekaně vášnivý. Bohužel však končí tragicky. Po drsné životní ráně se Ian ještě více ponoří do své práce. Ta jej plně zaměstnává až do okamžiku, kdy se svou kolegyní Karen (Brit Marling) učiní nečekaný objev, který zpochybní jeho dosud neotřesitelnou víru ve vědu a změní jeho skeptický postoj vůči mystickým a spirituálním silám. Potvrdit či vyvrátit novou teorii, která by postavila na hlavu vše, v co lidstvo doposud věřilo, může jen cesta na druhý konec světa. Ian se rozhodne riskovat vědeckou reputaci a vlastní racionalitu a vydá se na šílenou misi, jež má jen mizivou naději na úspěch. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (719)

emma53 

všechny recenze uživatele

Sci-fi je žánr, kde našlapuji vždy po špičkách, majíc strach, že to nebude můj šálek kávy. Po pravdě jsem se hned na začátku topila v chemické terminologii, ale naštěstí jsem se z toho po chvíli dostala, protože vás ta dvojice (trojice) opravdu nenechá chvíli v klidu. Hlavně Ian se svou zarputilostí přijít věci na kloub s velkou pomocí své kolegyně, následně své ženy. Ještě chvíli a nechala bych si oskenovat i svojí oční duhovku. Osobně si myslím, že Brit je pro tyhle role ve sci-fi filmech jak stvořená, dokonale jí sednou, ale Michael Pitt jako Ian byl se svojí zaníceností, rozpolceností svých citů a hledáním pravdy naprosto vynikající. Já ho až tak moc neznám, ale od tohoto filmu ho budu mít ve svém hledáčku. Výborný film, který zakončím slovy : "Moje atomy milují tvoje atomy". Napadlo vás někdy říct to své drahé polovičce? ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborný Indie film. Skvělí herci, skvělý nápad, silný a dojemný příběh, který by se klidně mohl stát. Film od začátku zaujme nahlédnutím do života molekulárního biologa a jeho práce a přišlo mi to refrešující i poutavé. Zajímavé vědecké fakta i inteligentní dialogy mě držely v pozoru. Jakmile se hlavní hrdina zamiluje, tak funguje i romantická rovina, která se vzápětí promění v okamžitý ŠOK a šíleně nekompromisní zvrat jak prase, který byl řádně šokující vzhledem k tomu o jaký žánr se jedná. Následující události mi přišly pořád velmi nečekané, jedna nepříjemná situace za druhou a ve finále naštěstí příjde silná emocionální dávka, která se mnou slušně zamávala. Nikdy jsem nad očima nepřemýšlel, tak jako po zhlédnutí tohodle filmu. Chytré a s úderným tahem na bránu. Byl jsem překvapen jak moc mě to ve finále bavilo. 8/10. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nebavilo. Od prvej minúty až do úplného konca som sa musel premáhať, až som to 20 minút pred koncom vzdal. Hľadanie pravdy s v kombinácii s hlbokou myšlienkou ma obyčajne láka, no táto forma lúštenia hlavolamu, je podaná tak extrémne vláčnym spôsobom, že som jednoducho nemohol inak. A nie je mi to ani ľúto .. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dr. Ian Gray spoznáva vo svojom živote 2 ženy+jedno dievča z indického Dillí,ktoré mu zmenia život,najprv asistentka-kolegyňa Karen a Láska Sofi,s ktorou to dopadne tragicky,zahynie vo výťahu,a to brutálnym spôsobom... Iana fascinuje OKO,ktoré skúma do detailov,lebo Sofi spoznáva vďaka prekrásnym očiam,ktoré si vyfotil,spoznal ju na nejakej párty,preskočili iskry a hneď a zaraz vzniká LOVE STORY,Len po Sofi sa zľahla zem,ale vždy sa stane,čo najmenej očakávaš a v Metre na ňu natrafí,tak prvá polovica snímku sa venuje ich vzťahu s pôsobivou hudbou+Laboratórium,v ktorom sa venujú Testom a výskumom s kolegyňou Karen.Ian a Sofi sa chcú zobrať,Ian mal menšiu nehodu v práci,čo zatiaľ na malý moment nemôže vidieť,idú domov a zaseknú sa vo výťahu...Tragédia,zrútil sa mu svet,uzatvára sa do seba,čoraz viac sa sústredí na prácu,očná dúhovka Sofi sa objaví na konci sveta v Indii,lebo technológia,ktorú vyvinul umožňuje rozpoznať človeka,ktorý môže mať totožnú dúhovku.A keď kolega Kenny(Steven Yeun si zahral v známom seriáli The Walking Dead postavu Glenna) naskenuje dúhovku Sofi do počítača vyhodí mu to informáciu,že je osoba s rovnakou dúhovkou v Dillí,inak Ian si vzal Karen,majú bábo,a tak v emotívnej scéne z Dillí tvorcovia pridávajú na plyn v dobre zvolenom kastingu,kde najmä Astrid Bergès-Frisbey ako Sofi má nielen extrémne brutálne krásne oči,ale zarezonuje najmä ako sa zhostila svojej roly,Michael Pitt ako Ian je večne zamyslený a zlomený muž,ktorý nájde,čo hľadá,Karen ako Brit Marling nemá toľko priestoru.V scénach z Dillí je veľká možnosť vidieť komparz,ktorý sa pozerá stále do kamery,ale to Iana nevyvedie z omylu,aby dosiahol,čo chce... Mikea Cahilla poznám,tento režisér a scenárista dokáže perfektne pracovať s atmosférou,hudbou,kamerou v obidvoch rovinách a vidieť výsledok je fascinujúcim zážitkom. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu som asi niekde úplne mimo, alebo sú úplne mimo všetci ostatní. Sotva dve hviezdy (výprava a herci fajn) udeľujem filmu bez vnútornej logiky, bez uveriteľnej psychológie postáv a s neskutočne dementnými dialógmi, absolútne nepravdepodobným chovaním postáv a rádoby nezávislým cool feelingom. Radšej nejaký profesionálne natočený komerčný zábavný výplach plniaci svoju funkciu, ako pokus o niečo hlbšie, čo náhodou hrubo nevyšlo. Alebo niekomu pripadá normálne, (MIERNY SPOILER) ak matka vôbec nerieši svoje milované dieťa, ktoré má určitú vlastnosť, o ktorú tu celý čas ide a vyšle svojho manžela do sveta riešiť to isté ohľadom postavy, ktorá je mŕtva, pretože "it´s bigger than us"? Alebo sa nikto nezamyslí nad tým, čo vlastne záverečná pointa ukazuje/dokazuje a berie jednoducho ako fakt, že veci sú buď tak, alebo presne naopak? Nevadia nikomu dialógy plné boha/lorda/tvorcu, vedené tým najpriamočiarejším spôsobom? Čo tu hľadá postava Williama Maphotera a jeho veľavravný preslov vo výťahu? Žeby tušil, ako to celé skončí? Konfliktom viery a vedy sa PODĽA MŇA oveľa lepšie vysporiadal seriál LOST, ktorý mnohých sklamal, pričom lepšiu metaforu ľudskej duše by vo filmoch divák sotva našiel. Cahill sa snaží o niečo podobné, ale ja som mal bohužiaľ iba pocit že sledujem paródiu na myšlienky, ktoré sám prezentuje. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Vo filme zaznejú piesne "Motion Picture Soundtrack", "Life in a Glass House" a "Melatonin" od britskej rockovej skupiny Radiohead. (skeptic)
  • Režisér a autor scénáře filmu Mike Cahill uvedl, že hlavní inspirací pro film pro něj byla slavná fotografie afghánské dívky jménem Sharbat Gula, kterou v roce 1985 pořídil fotožurnalista Steve McCurry. Tato ikonická fotografie obletěla celý světa a dodnes zůstává fenoménem. S filmem je také úzce spojen příběh o následném hledání této dívky, které trvalo celých 17 let. Její totožnost byla nakonec potvrzena právě díky metodě biometrické identifikace podle oční duhovky. (Midori_Mike)

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Reklama

Reklama