Reklama

Reklama

Dočasný domov

(festivalový název)
  • USA Short Term 12 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Grace je mladá vedoucí diagnostického ústavu, která celý svůj život zasvětila pomoci problémovým dětem. Když se ale dozví, že se má její život od základů změnit, je i ona dohnána svou nepříjemnou minulostí. Složitou situaci ještě zhorší nová obyvatelka ústavu Jayden - nadaná dívka, ke které Grace cítí silné pouto. (dresi)

Recenze (123)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tenhle film a jeho tvůrci si zaslouží velký obdiv, stejně jako sociální pracovníci v podobných centrech a ústavech. Žádná známá jména, žádné velké produkční zázemí, ale silné téma, přesvědčivá realizace a funkční emoce. Papírově outsider, který by třeba ani samotnou synopsí nenalákal, ve skutečnosti ale jeden z nejlepších loňských nezávislých filmů. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jak je ten film malý, tak je silný. Nenápadný, intimní scény, dialogy i herecké výkony vše je podřízeno hlavní piontě příběhu a katarzi emocí, které vybublaj i kdyby nechtěli. "Pohádka" o žralokovi a chobotnici je jedna z nejsmutnějších co jsem kdy slyšel a polknul jsem po ní na prázdno. Musím zmínit vynikající režii, která diváka vede od první do poslední minuty přesně tak jak má. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

mnohe komentare vyjadruju presne to, co mam na srdci a na jazyku, tak nebudem plytvat slovami, iba poviem, ze toto je absolutna dokonalost. Mala som chut sa schulit do klbka a vyplakat si oci. Alebo sa rozbehnut a urobit v zivote konecne nieco zmysluplne. Napriklad niekomu zmenit zivot. V dobrom. To prve som urobila, to druhe ma verim, ako vystudovaneho socialneho pracovnika, este len caka. Raz to dokazem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PAMATUJ, NEJSI JEJICH RODIČ. NEJSI JEJICH TERAPEUT. JSI TU, ABYS VYTVOŘIL BEZPEČNÉ PROSTŘEDÍ, TO JE CELÉ…“ /// Short Term 12 je zařízení, něco jako diagnosťák (u nás), kde se staraj (nejen) o sociálně slabý americký parchanty. Vychovatelé – sociální pracovníci, jimž vévodí Grace (sympatická Brie Larson), která může říct: ,,Já jsem tady vedoucí!“ (vychovatelka). Film trochu ukazuje život v zařízení, trochu se dotýká smutku jeho obyvatel (nejen dětí), trochu pomocí slz sděluje, že děti procházej (procházeli) sračkami a na životě Grace – ve který setkání s mladou Jayden probudí starý rány – ukazuje, že všechny problémy se nevyřešej (vlastní) krví nebo rozmlácením věcí. Silný téma, jenž není zase tak jednoduchý ztvárnit. Short Term 12 je jinej než 10 1/2 nebo Kluk na kole - byť pojednává o problémech dětí. Stejně jako oni však nedokáže pořádně rozdmýchat emociálně dramatický okamžiky. To totiž umí jen život. SKUTEČNEJ život. Nebo mi snad nevěříte? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Říkali mi Marian. 2.) Dělaj mně doma prasárny a nevím, co dělat. 3.) Thx za titule ,,chosechallapeno“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// 99 % postav bylo sice jeden špatnej moment od toho, aby hromadně páchali sebevraždy, ale ve výsledku je to pořád hrozně příjemnej film, který neurazí, ale vlastně nikdy úplně nesemele. Což je na jednu stranu škoda, na druhou tady ale máte tak sympatickej a příjemnej cast, že vám to bude popravdě jedno. Brie Larson opět skvělá, silných 7/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Laťka je zatím nasazená hodně vysoko - 86 % a vzhledem k faktu, že takových filmů s podobně citlivou tématikou je opravdu hodně, tak kéž to není krátkodobé. Docela zamrazí při pomyšlení, že takových míst kde byl Marcus, Heyden a jim podobných mladých človíčků s velkou černou dírou v srdci stále příbývá. Je velmi náročné vcítit se do pocitů mladých lidí, kteří sebou nesou tak těžká traumata, jak jsem mohla vidět a už vůbec ne jakým způsobem takovým zraněným duším podat pomocnou ruku, tak jak to uměla i Grace. Ta od prvního momentu plně upoutala mou pozornost a já jsem zjistila, že bych se strašně ráda ponořila do její mysli tak, jak po tom toužil asi i Mason. Ale pokud někdo neprožije něco podobného jako ona, tak to snad ani není plně možné. Ne vždycky všechno skončí tak jako v tomhle případě, když se střetla minulost s přítomností v podobě Heyden. Za sebe jen napíšu, že jsem nedávno viděla film Manic, který byl ještě o dost syrovější a možná i o chlup uvěřitelnější, ale to nic nemění na faktu, že jsem tu bezmoc a současně i hněv vůči těm, kteří za tím stojí necítila úplně stejnou. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Až příliš indie. Po I Am Not a Hipster jsem měl chuť dát Crettonovi ještě šanci, ale bohužel se mi potvrdil jako až moc velký slzoždímač s až příliš velkou touhou vzbuzovat emoce hnaním situace do extrému - trpí tím příběh i postavy, které pak jsou jen typické klišé uzlíčky neštěstí, místo aby žily. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pamatuj, nejsi jejich rodič. Nejsi jejich terapeut. Jsi tu, abys vytvořil bezpečné prostředí, to je celé.“ - „Chápu.“ Ne, Nate to tak úplně nepochopil, protože je těžké zůstat nezúčastněný, a navíc si při tom zachovat duševní zdraví…Po zhlédnutí Skleněného zámku jsem si slíbil, že musím dát šanci i Dočasnému domovu. Jenže zatímco u něj byly dominantnější herecké výkony a slabší emoční dopad, tentokrát to bylo téměř přesně naopak. Z herců je výraznější asi jen Brie Larson, ale ve výsledku to nevadí. Osud její i svěřenců (Jayden, Marcus) je dostatečně silný a zajímavý na to, aby se divák do příběhu plně ponořil. A „vychovatelům“ jejich práci opravdu nezávidíte, když vidíte, koho mají na starost. Navíc není jednoduché pomáhat ostatním s jejich démony, když se potýkáte se svými vlastními…a v tom vidím asi jediný problém filmu, emoční labilnost a nedostatečná autorita dospělých nenavozuje úplně dojem, že by jim někdo svěřil dohled nad takhle těžce zvladatelnou skupinou. Jinak mě ale Cretton znovu zaujal a odměním se mu 4*. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Rozhodně velmi emocionální příběh s dobře zahranými postavami, na druhou starnu občas až příliš ploché. Chvilkami strhující, jindy zas nepříjemně pesimistické a reálné, což není relevantní výhrada k filmu, jenže bohužel to tak cítím a tato skutečnost mě spalovala až do závěrečné fáze, který ale dojem přecijenom trošku vylepšila. Přesto jsem se však nemohl zbavit pocitu, že je film i přes 97min stopáž nějak příliš dlouhý. PS : děsně mě štval Rami Malek totálně nesympatický člověk a celkem zbytečná postava...60% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Deti, zasiahnuté zlou výchovou, sexuálnym zneužívaním, trpiace opustením alebo zanedbaním sú umiestňované v domovoch náhradnej starostlivosti. Všetci zamestnanci týchto ustanovizní, ktorí sa snažia zabezpečiť, aby sa deti pod ich patronátom cítili podľa možností aspoň trochu šťastne, si zaslúžia obrovskú úctu.Vďaka mimoriadne psychicky a často i fyzicky náročnej práci, ktorú odvádzajú si zasluhujú najvyššie ocenenia. Pokiaľ totiž tí, ktorí sa starajú o chorých, zranených a opustených nebudú najlepšie platenou elitou spoločnosti, potiaľ nebude v poriadku spoločnosť. Dočasný domov ukazuje, že záblesky šťastného prežívania je možné v zranených a ublížených dušiach občas vyvolať, no je to veľmi ťažké. Pretože dôsledky ťažkých tráum sa prejavujú v správaní sa detí nielen voči zamestnancom ústavu, ale aj k iným deťom a v neposlednom rade k sebe samým. Dôveryhodne ukázaná je i problematika vzájomnej komunikácie. Náročnej cesty pochopenia terapeuta, čo dospievajúce dieťa v skutočnosti trápi. Tu často pomôže obdobná skúsenosť u liečiteľa zranených duší, či nadmieru vyvinutá empatia. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nejen děvčata, která se až moc často sprchují s vlastním otcem, získávají útočiště v téhle přechodné ubikaci, ve které nechybí silná podpora a empatie, velkou měrou z náruče vychovatelky/sociální pracovnice Brie Larson, která si sama tahá velké břímě z minulosti. Právě herecké výkony mladých neokoukaných tváří dodávají výsledku na věrohodnosti, problémy sociálně vyloučené mládeže dokresluje polodokumentární styl, tvůrci předkládají emoce nenásilně, přesto mi přijde, že se tu trochu klouže jen tak po povrchu. Nezávislé indie drama volající o pomoc si pozornost i tak zaslouží. Ač nesedne úplně každému. A nevím, zda je dobré, aby těm, kteří špatně usínají, celé dny v sobě hledící do zdi leccos dusí a „rádi“ se sebepoškozují, pomáhali ti, kteří si prošli podobnou zkušeností. Líbila se mi civilnost, na čtyři ale jít tak nějak nechci. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Grace pracuje v organizácii "Short Term 12", zaoberajúcou sa opatrovníctvom detí s poruchami správania, pochádzajúcich zo sociálne slabších rodín. Jej život sa skomplikuje keď zistí, že je v druhom stave. V rovnakom čase do "domu" prichádza nový člen, "teenegerka" Jayden. Napriek jej svojskému správaniu, si k sebe obe vypestujú špeciálny, priateľský vzťah. Spája ich skúsenosť, ktorú by žiadne dieťa, nikdy, nemalo zažiť. Mrzí ma, že sa musím priznať, ako ma tento snímok nezasiahol. Takmer dve tretiny filmu som nepociťoval žiadne emócie. "Short Term 12" vyobrazuje rôznu problematiku detí, miestami, pomerne odľahčeným, vtipným pohľadom. Je to pekný film, ktorý ma bohužiaľ, omnoho viac zaujal partnerským vzťahom Grace a jej "snúbenca". Napriek útrapám, išiel z nich taký kľud a pokoj. Neuveriteľné. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Filmy o problémových teenagerech, kteří si prošli drogami, zneužíváním a nevím jakým dalším svinstvem, vídáme pravidelně ve velkém množství, ale jen málokterý na diváka dokáže tak přenést pocity jako právě tento malý velký film. Upřímně chvílemi mi bylo na umření, jako bych to sama prožívala, takový příběh o chobotnici a žralokovi mě úplně rozdrtil, především ten způsob, jakým je podaný a co představuje, v tu chvíli jsem se chtěla někam zahrabat a ukrýt se před celým světem. Přesně z tohoto důvodů mám tak ráda indie dramata, protože občas narazím na přesně takový film, bez velkých hereckých jmen, která by na sebe strhávala pozornost, ale který se Vám zaryje pod kůži jako máloco a tento film jen tak z hlavy nedostanu. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vždycky tak nějak jednou do roka se objeví jeden indie film, který mě svým zpracováním a upřímností zcela odrovná a letos tuhle metu jistě splňuje pecka Short Term 12. Po režijní stránce naprosto výtečná věc, která skvěle kombinuje vážné pasáže s humornými a pohodovými scénami, aby pak scénáristé přišli v poslední třetině s totální emocionální smrští, která mě vyždímala na několik následujících měsíců. Postavy jsou naprosto uvěřitelné, jejich vývoj a postupné odkrývání tajemství hlavní postavy je navíc tak skvěle napsané, že by kdejaké letošní oscarovky mohly závidět. Brie Larson navíc předvádí zatím svůj nejlepší herecký výkon a také zbytek obsazení včetně dětských herců je bezchybný. Pro mě bezpochyby jeden z nejlepších filmů roku 2013. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

No jó, klasika. Mladí opatrovníci v diagnostickém ústavu se snaží postarat o sociálně slabší děti, a přitom netuší, že by vlastně sami potřebovali cvokaře. Kdo je učitel, a kdo žák? Něco na mě leze (jako momentálně na každýho druhýho Středočecha), takže bych měl odpočivat - ne se dobrovolně nechat xkrát emocionálně vyčerpat u slzopudného indie dramatu! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekná a veľmi malá festivalovka za 5,50. To čo film stráca na spracovaní dobieha na téme, ktorá zďaleka nie je vo filmoch prepieraná tak často ako by si zaslúžila. Nie je to síce žiadna pecka ktorú treba nutne vidieť ale dobrý film určite ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Příběhy a postavy z krutého světa. Prostředí mi bylo blízké - sám jsem v rámci praxe absolvoval několik týdnů v podobných sociálních zařízeních. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rozhodně poutavý a silný příběh, který na diváka dýchne takovou přirozeností. Žádný extra vyšperkovaný příběh, který se snaží ždímat city, Short Term 12 to zvládá i nenásilně, emocionálně zafunguje v tu pravou chvíli a způsobem takovým, že to nepůsobí lacině. Ne každý má holt štěstí na kvalitní rodinu a domovem pro tyto jedince pak jsou diagnostické ústavy. Na závěr bych rád pochvílil výběr herců do hlavních rolí a výkony ústřední trojice/čtveřice. ()

Reklama

Reklama