Reklama

Reklama

Dočasný domov

(festivalový název)
  • USA Short Term 12 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Grace je mladá vedoucí diagnostického ústavu, která celý svůj život zasvětila pomoci problémovým dětem. Když se ale dozví, že se má její život od základů změnit, je i ona dohnána svou nepříjemnou minulostí. Složitou situaci ještě zhorší nová obyvatelka ústavu Jayden - nadaná dívka, ke které Grace cítí silné pouto. (dresi)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (123)

misterz 

všechny recenze uživatele

Film o veľkých problémoch dospievania nakrútený veľmi precízne, realisticky a tak správnou a príjemnou indie formou... Najlepšie problémy toho druhého pochopí ten, kto sám niečo podobné zažil, niet nad vlastnú skúsenosť, hoci bolestnú. Avšak keď z toho človek dokáže niečo vyťažiť a na základe toho pomôcť niekomu inému tak to ani toľko nebolí... Páčila sa mi tá myšlienka. Len škoda, že sa tu ohľadom ústrednej dvojice neišlo do väčšej hĺbky, to si priam pýtalo hlbší psychologický ponor. Tiež by možno nezaškodilo trochu viac sa povenovať vzťahu Grace s Masonom, hlavne v ich začiatkoch. Celkovo však spokojnosť. Nadpriemer. 75/100 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rozhodně poutavý a silný příběh, který na diváka dýchne takovou přirozeností. Žádný extra vyšperkovaný příběh, který se snaží ždímat city, Short Term 12 to zvládá i nenásilně, emocionálně zafunguje v tu pravou chvíli a způsobem takovým, že to nepůsobí lacině. Ne každý má holt štěstí na kvalitní rodinu a domovem pro tyto jedince pak jsou diagnostické ústavy. Na závěr bych rád pochvílil výběr herců do hlavních rolí a výkony ústřední trojice/čtveřice. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Další nenápadné drama, jehož tvůrci si zaslouží velké uznání za to, že i s velmi malými finančními prostředky dokázali vytvořit takto zábavný a intenzivní snímek. Samozřejmě jedné se o příběh z prostředí diagnostického ústavu a tak je vážné téma postaráno, ale je zpracováno tak strašně citlivým a místy velmi zábavným způsobem, že je radost jen sledovat dění. Opravdu si velmi cením takovýchto filmových počinů. Brie Larson je v hlavní roli vynikající. Velký-malý film. Jen škoda, že jich je takhle málo. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Docela drsné drama z prostředí americké obdoby dětského domova (nebo něčeho na ten způsob), které zachycuje problémy nejen tamních chovanců, ale také jejich vychovatelů (použil jsem asi nesprávnou nebo naprosto zastaralou a nekorektní terminologii, a věřím, že američtí sluníčkáři už vymysleli daleko modernější, vědečtější a liberálnější názvosloví). Jen mě při sledování udivilo, že většina tamních dětí byla školou povinných a jediné, co dělali, bylo čučení na televizi, hraní her a válení se na kavalci. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Je to již potřetí tento rok, co jsem se (ač neúmyslně) setkal s Brie Larson. V Don Jonovi mě bavil její provokativně „nechápavý“ výraz, v The Spectacular Now jsem ji skoro nepoznal, ale její projev byl také hodný povšimnutí. Po Short Term 12 ji už nelze dále přehlížet. Její dospělý výkon dominoval snímku a společně s dalšími scénami (zejména raperský song a povídka o chobotničce Nině) držely laťku hodně vysoko. Jeden z nejlepších letošních „malých“ filmů, kterému k páté hvězdě scházelo málo. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Snímek je vítěz diváků na filmovém festivalu SXSW za rok 2013 v kategorii celovečerní hraný film. (filmsim)
  • Brie Larson řekla při castingu režisérovi Crettonovi, že se po přečtení scénáře přihlásila do dobrovolnického programu pro pomoc znevýhodněným dětem, aby se do role pořádně vžila. Ten byl jejím rozhodnutím nadšen a až mnohem později se dozvěděl, že Larson skutečnost trochu přibarvila, protože byla všemi organizacemi, kam přihlášku poslala, odmítnuta. (novoten)

Reklama

Reklama