Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film zachytáva skutočný príbeh novinára Maziara Bahariho, ktorý mal za úlohu urobiť len zopár rozhovorov v Iráne, vzhľadom na blížiace sa voľby prezidenta. Svoju tehotnú snúbenicu doma ubezpečil, že o týždeň sa vráti. Nešťastná náhoda však jeho osud náhle zmení a Maziar je zatknutý v Iráne na oveľa dlhší čas ako jeden týždeň. Názov filmu Rosewater vznikol na základe toho, že Maziar mal počas každého vypočúvania väčšinou zaviazané oči, a tak dokázal rozlíšiť aspoň jedného vyšetrovateľa len vďaka tomu, že voňal ako ruže. (readan)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (13)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Tak toto naozaj nevyšlo... Sme predsa v Iráne, nie v Nórsku! To jedna nórska väznica získala cenu za architektonický počin roka, môžete si do cely zobrať vlastné elektronické zariadenia vrátane LCD televízora, prípadne absolvovať sochársky kurz. Toto je ale Irán, pre Kristove rany! Hlavne tá príjemná prikrývka na oči vyzerala byť nežná a fluffy a určite by potešila v lietadle počas trinásťhodinového letu do Venezuely. Márnosť šedivá, toto získava cenu za extrémnu trápnosť. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, že začali docházet „opravdoví hrdinové“! Hrdinové čestní a morálně neústupní natolik, že vydrží nelidské mučení v nejhnusnějších věznicích světa, aniž by jakkoliv ustoupili ze svých skálopevných zásad a zpronevěřili se své pravdě. V kurzu začínají být zbabělí přičmoudlí přizdisráči z londýnského Ňufsvíku, co v Halydej-Yn Ahmádího Neřáda po opravdu nehumánním a ultrabrutálním mučení spočívajícím v tom, že si museli natáhnout pásku přes oči, přičemž na ně dost nevybíravě pár měsíců zblízka řval nějaký perský strejc, jemuž asi dost ukrutně smrdělo z huby, prozradili i to, co nevěděli a bez skrupulí a ochotně se stali nástrojem propagandy té islámské pakáže. Vše jen proto, aby se co nejdříve dostali do pohodlného bezpečí svého evropského bytu a mohli pak velkohubě bez bázně a hany za počítačem naprosto páteřně bojovat proti bezpráví, útlaku a tyranii. No to mi teda polib Chomejnýho! Po sto minutách na hlavu postavené a kdovíproč natočené trapné kraviny o ničem jsem si připadal málem jako v pohádce Tisíce a jedné nudy, ve které se onen prefíkaný vezír na všechno vysral, vrabec sežral orla, pastýř okradl zloděje, al-Ma’mún si Chadídžu, dceru al-Hasana ibn Sahla, nakonec nevzal, i když byla sice tlustá a hnusná, ale zato strašná piča, a Šehrezáda tak unudila chalífa xmrti, čímž se vyhnula popravě. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Čtyřměsíční izolace, obvinění ze špionáže a psychické mučení v íránském vězení rozhodně nemohly být žádná selanka, nicméně zrovna tahle stěžejní většina snímku, v níž novinář Bahari přemítal o odloučení, rodině a spěl k podepsání (vykonstruovaného) přiznání, mě upřímně dost nudila. Přitom půdu měla připravenou dobře, úvodní dokumentování (zfalšovaných) voleb a následných demonstrací vypovědělo mnoho znepokojivého o nesvobodě v islámské zemi. Závěr s využitím ("masážních" :-)) fantazií vyslýchatele i zkostnatělosti režimu pak trochu ujel do nechtěně úsměvné, pranýřující angažovanosti; ovšem stále šlo o velmi "respektuhodné" téma, které si slabé 3* nakonec vysloužilo. ()

kramatos 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled na nepříliš dávné události v Iránu a ukázka že i tamnější obyvatelé jsou obyčejní a dost možná i normální lidé. První půlka filmu dávala tušit že se bude jednat o kvalitní podívanou, žel druhá polovina plná divných scén a flashbacků (nechci spoilovat), výsledný dojem hodně srazila. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Trailer sliboval drsné drama ze země, kde zítra znamená včera, drama oběti silně zaostale nelidského režimu, jehož představitelé neváhají jakékoli své, dokonce i vymyšlené či domnělé odpůrce trestat praktikami, za jaké by se nemusel stydět ani soudruh Vysranovič Stalin. No nakonec jsem z nudy málem utkala středně velký perský koberec. Hlavní hrdina se ze svého notně nervově labilního vyslýchajícího soudruha sice pokusil neposrat, nicméně poté, co jeho naivní forma odboje vzala za své, podléhá tlaku vymaštěných soudruhů, odehraje svůj vnucený štěk před kamerami, podepíše Íránské STB nějaká lejstra a mizí zpět do civilizace. Mnoho povyku pro nic, viz soudruh verbal. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Film vznikol na námet knihy "Then They Came for Me" od Maziara Bahariho. Kniha zahŕňa Bahariho rodinnú históriu, ako aj jeho uväznenie, ktoré nasledovalo po kontroverzných iránskych voľbách v roku 2009. (drake31)
  • J.J. Abrams údajne poskytol asistenciu Jonovi Stewartovi pri písaní scenára. (drake31)
  • Jon Stewart sa na tomto filme podieľa ako scenárista, režisér a aj ako jeden z producentov. (drake31)

Reklama

Reklama