Reklama

Reklama

Hornblower - Rovná šance

(TV film)
  • Velká Británie Hornblower: The Even Chance (více)

Obsahy(1)

Historicko - dobrodružná filmová séria životnej cesty Horatia Hornblowera, legendárneho britského dôstojníka, s vynikajúcim hereckým obsadením. Veľkolepé a výpravné ťaženia britského impéria nepoznali hranice. Práve naopak, neustále ich prekračovali. A v tom bol Hornblower lepší ako ktokoľvek iný. Už od verbovačky v prístavnom mestečku Portsmouth bolo jasné, že do služieb britskej armády vstupuje muž, na ktorého sa len tak ľahko nezabudne. A jeho kariéra je dostatočne bohatá na to, aby sa pri tom nikto nenudil. Vojny zúria všade na okolo a my sa staneme spoločníkmi jedného z najudatnejších dôstojníkov svojej doby... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Zhodnotím naráz celou sérii. Doslova na ní ulítávám, takže si nedělám iluzi, že bych byla schopna to učinit objektivně. Taky nedokážu posoudit, jak věrně je natočená podle knih C. S. Forestera, neboť jsem je nečetla. Pouze odhaduji podle toho, jak jsem nahlédla na Wikipedii, že celkem dost. Škoda, že se nenatočily ještě další díly, ale Ioan Gruffudd asi nechtěl být jen Horatiem Hornblowerem. Považovala bych však za lepší, kdyby setrval u podobných rolí jako byla právě tato role ušlechtilého anglického důstojníka (podporučíka – kapitána), ale klidně i u rolí Lancelota nebo Šelemona (viz film Šelomon a Gaenor), než aby svým nepochybným hereckým uměním a šarmem plýtval na takové filmy jako byla Fantastická čtyřka, 102 dalmatinů nebo Sanctum. Ačkoliv u mnoha filmů, které se mi dříve líbily, nyní pociťuji zklamání, tak právě Hornblower, jako jeden z mála, prošel tím „nejpřísnějším” hodnocením i podle mých současných měřítek, když teda pominu skutečnost, že když už jsem celou sérii viděla cca po desáté (já vím, je to úchylné, ale co se dá dělat :-)), začala jsem se zabývat také tím, jak mohl (spolu s dalšími dvěma důstojníky Bushem a Kennedym) vylézt na loď Renown úplně suchý, poté co všichni tři seskočili z útesu těsně po úspěšně provedené expolozi nepřátelské španělské pevnosti (2. díl, 2. série, no dobře, kousek je vezl člun, tak asi mohli zatím oschnout), nebo jak v další sérii (1. díl, 3. série) Horatio vyleze z útrob francouzské pevnosti poté, co se brodil po kolena ve sr... (tedy fekáliích), absolutně čisťoučký a upravený nebo proč musejí být v té poslední serii i s prvním důstojníkem Bushem absolutně u všeho, etc. Avšak u jakéhokoli jiného filmu bych vůbec neměla příležitost si takových detailů všimnout, protože žádný jiný film se tolika repríz na mém compu nedočkal a už ani nedočká... Osobně stále tuto Ioanovu roli považuji za jeho nejlepší (po shlédnutí všech jeho dostupných filmů :-)), a byť třeba Válečníci jsou min. stejně dobrým filmem, tak nestojí na něm a nepadají s ním... Bez jakýchkoli pochybností hodnotím celou sérii 5 hvězdičkami a v ní jeden každičký díl, i když připouštím, že jako svou srdeční záležitost... Takže: „Z přístavu" - "ahoj...” ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Prvý diel skvelej série, v ktorej nenájdete prázdny záber. Atmosféru, ktorú dokáže navodiť toto dielo môžu závidieť aj najväčšie hollywoodske trháky. Každá časť podáva svojským spôsobom nielen výpoveď o zvyklostiach anglického námorného loďstva na prelome 18. a 19. storočia, ale aj o dobe samotnej. Dobrodružná epopeja, ktorú by si žiadny milovník žánru nemal nechať ujsť. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

První film skvěle hraje na to, že je potřeba, aby divák poznal postavy a aby si k nim vytvořil vztah. Navíc je to vcelku šikovně propojené se zajímavým příběhem a také se super zápornou postavou Simmonsem, kterému by snad každý chtěl dát přes hubu. Přítel mě na to nalákal z důvodu, že on sám je fanoušek této doby a také celkově loďstva. Já ale na tohle moc nejsem, takže jsem mile překvapená, že se mi to tolik líbilo a jsem zvědavá, co se bude dít dál. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Hlásím se na palubě, pane........... První příběh ze série Hornblower, které momentálně čítá osm televizních filmů. Zde se poprvé setkáváme z praporčíkem Hornblowerem, v době, kdy mu je teprve sedmnáct let a naloďuje se na válečnou loď Indefatigable.. Poznáváme je první zkušenosti a nezdary. CITÁT - Poslouchejte rozkazy, plňte své povinnosti a nic zlého se vám nestane............... Jeho službu mu však velmi znepříjemňuje poručík Simpson, který ve své podstatě šikanuje celou posádku. Honrblower si užije díky jemu velké peklo. CITÁT - Přemýšlel jsem o smrti............. Simpson na delší čas mizí ze scény a Hornblower zbírá další zkušenosti. Po opětném setkání těchto dvou námořníků dochází k tragédii a konečnému zúčtování. CITÁT - Už nad námi nemáte žádné pravomoce............ Sice nejsou námořní bitvy dost propracované a vypadají jednoduše, ale i tak je to povedené dobrodružství. CITÁT - Vemte čluny a posbírejte přeživší......... Na televizní tvorbu je to nadprůměrné. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Horatio neztrácí ani po letech. Je správňácký jako superman. Možná i víc. Alespoň v tomto prvním díle na něm nelpí snad ani smítko. Rovná šance má spoustu děje a pěkně vystavený příběh. Pořád je ale během devadesáti minut i spousta času na rozvinutí charakterů všech potřebných postav. Zásluha patří i skvělým hercům, kterým stačí se trochu zatvářit a divákovi je hned všechno jasné. Ke konci jsem se už jen tetelil nad lehkými vtípky a spravedlností pro toho nejsprávnějšího námořníka. Nějaké ty škraloupy se najdou. Hlavně co se týče technického spracování a nějaké té nadsázky, ale stejně je to parádní rodinná podívaná. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v Turecku, na Ukrajině a v Portugalsku. (Terva)
  • Skutečná HMS Indefatigable byla spuštěna na vodu v prosinci 1794. Měla velmi dlouhou a impozantní kariéru pod spoustou skvělých velitelů. Nicméně prvním z nich byl opravdu i Sir Edward Pelew, kterého ve filmu hraje Robert Lindsay. (Untentrauer)

Reklama

Reklama