Reklama

Reklama

Náměstí Tahrír

(festivalový název)
  • Egypt Al Midan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Očekávání, naděje, strach, radost, zklamání, odhodlání... Na káhirském náměstí Tahrír se emoce střídají stejně rychle, jako se proměňuje situace v Egyptě. Výsledky revoluce, která skončila pádem Husního Mubáraka, si uzmula nejprve armáda a po ní Muslimské bratrstvo. Nikdo z nich ale nenaplnil volání po svobodě. A tak se lidé na Tahrír vracejí zas a znovu, aby dosáhli skutečných změn. Strhující dokument sleduje několik lidí, jejichž osudy se prolínají s příběhem Egypta posledních let. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

HAL 

všechny recenze uživatele

Je to dlouhý nepřehledný bordel... což dobře předává pocit z toho jak dlouhý a nepřehledný bordel revoluce v Egyptě byla, a vlastně pořád je. I přes krátkou délku tak dokument těžko udržuje pozornost, obsahem ani sdělením se nedostane nad rámec běžného zpravodajství - jen v poslední třetině zajímavě zachycují i půtky mezi demokratickými protestanty a Muslimským bratrstvem, ale dělá málo co proto aby ty skupiny, jejich pozadí a cíle nějak do hloubky popsal. Pohlednice ze zásadního místa dějin, nic víc. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jde to do hloubky a je to nestranné? Nejde, není a navíc je to značně melodramatické. Působivost dokumentu o léta se táhnoucích protestech na Tahríru tkví v něčem jiném. Je bezprostřední. Vyvolává dojem, že vznikl jako spontální akce "pojďme si natočit jak protestujeme". Je to bezprostřední ve sluníčkovém úvodu "svrháváme ruku v ruce režim Mubáraka muslim nebo křesťan", je to bezprostřední během "svrháváme armádní režim a začínáme politikařit" a je bezprostřední i během pasáží "svrháváme bratr proti bratru Mursího a kliku Muslimského bratrstva". A právě to postupné kruté vystřízlivění z revoluční nálady za lepší zítřky, které do slova a do písmene naplňuje "z deště pod okap a z bláta do louže", je na tom tím nejsmutnějším a zároveň nejzajímavějším. ()

Reklama

pierre9 

všechny recenze uživatele

Tam, kde by sme kedysi privítali aspoň neostré šumiace zábery, dnes môžeme sledovať videá priamo z námestia v HD kvalite. Samozrejme, to nič nemení na sile ideálov, ktoré tých ľudí na to námestie pohnala. Je pekné vidieť, že ľudia za ne ešte sú ochotní bojovať. 4,5* ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Snaží se to brutálně dojímat od první vteřiny - nevím, co je víc otravné než právě tohle. Jinak jde prostě o nepřetržitou změť záběrů na lidi, kteří křičí, že chtějí změnu. Místy je to působivé, ale nepřiblíží to realitu víc než zprávy na Nově. ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama