Zlomený květ

USA, 1919, 90 min

D. W. Griffith

• Houdini

NFR 1996(5.4.2004)

Film nám byl promítán v rámci Dějin filmu na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku a musím říct, že po chaotickém začátku, kdy jsem vůbec nevěděla kdo co a jak, tak pak byl film opravdu vynikající a zcela mě pohltil.(23.9.2008)

• Kulmon

Zajímavosti: Lilian Gish nechtěla tento film vůbec točit a D. W. Griffith ji musel přemlouvat. Později však přiznala, že je ráda, že ho natočila. *** Film se točil 18 dní a nocí. *** Scény, ve kterých hraje Donald Crisp jsou točeny v noci, protože přes den režíroval jiný film.(11.5.2009)

• Mertax

Bohužel tak tento snímek spíše zlomil mě, nevydržela jsem více jak 40 minut a opustila sál. Možná to bylo tím, že jsem se už třetí hodinu dívala na klasické němé černobílé filmy (nejen od Griffitha), možná tím, že ve tmě a tichu se krásně spí (ovšem ve vlastní posteli je to lepší), možná ale taky tím, že mi Květ příliš nevoněl... Snaha byla! (Tak mě nebijte)(22.9.2008)

7/1001. Nádherný příklad filmu, u kterého nechápu, proč byl na seznam Tisíce a jedna filmů přidán, kromě snad toho důvodu, že potřebovali mít strašně moc filmů, jmenovitě Tisíc a jeden, a něčím to tedy zaplnit museli. Když je tam od Griffithe Zrození národa, Intolerance i Děti velké revoluce (můj favorit z jeho filmů, i když ho obecně nemám ráda), tak zařazení Zlomeného květu a potom ještě Cesty na východ mi přijde zhola zbytečné. Tyhle dva filmy už mi osobně nepřišly nijak více přínosné než ty ostatní.(7.2.2012)

Pro mě osobně zklamání. Fádní vyprávění (zajímavy možná tak tím, že už se pokoušeli o retrospektivu) a především absolutně nesnesitelné herecké výkony (Ať už se jedná o nemožného Barthelmesse, nebo Lillian Gishovou, snažící se ve 26 letech předstírat, že je jí maximálně 12) velice tloukly relativně slušný příběh. Vše pak dokonalo pro tuto éru klasicky rozplizlé finále. Škoda...(25.9.2008)

Jednoduchý příběh o zakázané lásce doplněné tajemně výtvarným řešením v "soft style" - vrchol romantického ztvárnění filmového obrazu. [6/10] (D. W. Griffith) (Němý, čb. kolorovaný /// Produkce: D. W. Griffith /// Scénář: D. W. Griffith podle povídky The Chink and the Child Thomase Burkeho /// Kamera: G. W. Bitzer /// Hudba: D. W. Griffith) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE](22.11.2009)

• anais

Přehnaný lyricismus byl pro mě k nepřežití - mezititulková poezie, hrdinka usmívající se jen pozdvihnutím koutků úst rukou... nemělo by to tak být, ale já se párkrát málem rozesmál. A Číňan hraný bělochem byl taky otřesný. Sice to k té době patří a jedná se o první mezirasovou lásku na filmovém plátně, ale i tak jsem z toho neměl dobrý pocit. Film je účelově naivní, za každou cenu dojemný a současně se neodváží zpečetit lásku hlavních představitelů polibkem. Hodnotit nějaký současný film s podobně přepálenou líbivostí, tak by se tu nešetřilo odpady a jednou hvězdičkou.(16.1.2010)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(21.1.2009)

Zřejmě klasika, nicméně přehaně sentimentální, zbytečně dlouhá a nic neříkající expozice a vlastně na to, že se jedná o adaptaci románu, je děj velmi chabý. Ve srovnání s mnoha jinými (dokonalými) němými filmy dle mého názoru hodně pokulhává. Na druhou stranu technická stránka je u Griffithe (samozřejmě) naprosto v pořádku a kupodivu mě nijak neuráželo virážování scén, které bylo vhodné a atmosferické. I hudba se kterou jsem to viděl mě potěšila a dcerka zvedající si koutky u pusy s vytřeštěnýma očima byla roztomilá (bič na ní!)(10.2.2010)

Jak je něco prvoplánové ztratí to na zajímavosti. Ve snímku tedy chybí jakékoliv překvapení, něco co by nebylo zcela zřejmé že přesně tak bude příběh pokračovat a tak i skončí. Je to v podstatě klasická šablona většiny Griffithových filmů, takže čekat něco jiného asi nelze. Gestikulace a vložené rádoby dojemné mezititulky ze snímku dělají až příliš absurdní dílo. 50%.(30.8.2010)

Slabší Griffith. Je to divné, ale ano. Příběh tematicky působí jako pokračování Intolerance, a tak je tento jednoduchý náměť boje lásky proti nenávisti a netoleranci také jen takovým dalším epilogem předchozího Griffithova úspěchu. V této době se v Americe muselo dělat spoustu filmů a Griffith jich natočil o mnoho víc, například během jednoho roku, než kolik je známých. Kromě okolností, scénáře podle románu, obsazení stále ještě mladé Lilian Gishové je na tomto filmu důležité něco ve vývoji stylistických filmových prostředků: zřetelná centralizace, tj. namíření veškeré pozornosti na postavu a tedy samotný příběh v rámci záběrů i střihové skladby, upozaďuje veškeré vedlejší motivy a pozadí, za pomoci měkce nasvíceného prostoru s přidanými jemně rozostřujícími filtry, které okolí (nedůležité pro děj) rozmlžují - koncepce, která se stala posléze v Hollywoodu normou.(28.5.2009)

Filmu dominuje podle mě výborná Lilian Gish, hodnocení naopak sráží neuvěřitelně nechutný a divný Barthelmess. Mezi těmito dvěma póly osciluje mnou trochu nepochopený Crisp v roli dívčina otce. Celkově mě ale film až tolik nebavil, příběh byl zdlouhavý (v půlce navíc extrémně patetický) a i přes zajímavě nafilmovaný konec to u mě nevytáhne toto Griffithovo komerně úspěšné dílko na víc jak 3 hvězdičky.(13.10.2010)

• Hejtmy

{7/1001} Peklo. Abych to trochu rozvinul, předchozí dva Griffithovy filmy byly relativně dobrý z důvodu svojí výjmečnosti. Zlomenej květ je ale jenom totální romantická fraška, sice asi jedna z prvních, ale to na výsledku nic nemění. Griffith se snaží ždímat nějaký emoce, ale s Američanem vydávajícím se za Číňana a příšerně natahovaným dějem to má dost těžký. Lillian Gish je sice pěkná holka, ale to na dobrej film nestačí. 5%(17.12.2009)

Americky herec Richard Barthelmess v hlavni roli buddhistickeho mnicha Chenga je se svym neustalym mhourenim oci a pokusy o "cinskou mimiku" hodne komicky. Oproti tomu je tu ovsem vynikajici zloduch v podani Donalda Crispa.(10.10.2008)

Jemné zpracování plně odpovídá tklivému příběhu, ale ten sentiment mi ani trochu nesedl a dívky v hlavní roli mi ani líto nebylo, když se zmohla jen na útrpné grimasy a omdlévání.(4.11.2008)

Slušné, avšak i přes působivé herecké výkony jako celek dnes již moc nefunguje.(23.11.2010)

Tragicky vyhrocená romantika v mistrovském podání Davida Griffitha. Ale musím říci, že to na mě bylo chvílemi až moc - těch teatrálních gest a příběhu jak z červené knihovny, který byl ještě navíc šmrncnutý východní exotikou. Ještě že to mělo snesitelnou délku.(14.12.2009)

Strhujúca romanca s výbornou Griffithovou réžiou a film, ktorý tak trochu vylepšil režisérovu smutnú finančnú bilanciu po komerčnom prepade jeho úžasnej INTOLERANCIE. Dojímavé a skvelo zahrané.(25.10.2010)

• FIBO

Minikomentář - první a bohužel poslední film, který jsem viděl jako student na SVOŠF v Písku. Těžko něco psát, protože všechno, co by se dalo popsat se odvíjí z tehdejší doby a techniky, která se při natáčení použila. Němý film, který nám může přijít zajímavý z dobového hlediska, ale pokud toto opomeneme, tak se jedná o vcelku nevýraznou podívanou, která může dnešnímu divákovi přijít nudná nebo "blbá". Když jsem seděl ve školním kině a přemýšlel, kolik mu dám hvězdiček, zvažoval jsem mezi jednou a dvěma. Dvě za jedno z nejstarších děl a za rok tvorby 1919.(23.9.2008)

<< předchozí 1 2