Reklama

Reklama

VOD (1)

Píší se 70. léta 19. století. Uprostřed nových osadníků a psanců čeká dánský přistěhovalec Jon (Mads Mikkelsen) už dlouhá léta, aby mohl svou ženu se synem přivést do Spojených států. Když se mu to konečně podaří, oba se jen chvíli po příjezdu stanou obětmi hrůzného zločinu. Jon ze žalu a zoufalství pachatele zabije, což se neobejde bez ostré reakce. Bratrem zabitého vraha je totiž bezcitný plukovník Delarue, který terorizuje městečko Black Creek a nezastaví se před ničím, co by mu zabránilo pomstít svého sourozence. Bez pomoci komunity, která ho opustila a zavrhla, se Jon mění z mírumilovného osadníka v neohroženého bojovníka, který musí zachránit město a najít klid v duši. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (518)

POMO 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem od Dánů čekal něco hlubšího než revenge střílečku s kamerovým kroužením jak od Baye a okatě malovanými panoramaty či digitálním ohněm. Ale pobavit pobavilo, všeříkající pohledy Mikkelsena a Evy Green dodali filmu koule osudovosti i bez mluvení. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

A tak se zrodil Smørrebrød western aneb Šílený Mikymaus konečně dostal pořádnou akční roli. A dokonce tentokrát Madsovi ani trochu, zaplaťodin, Netuhne Valhalla, takže žádné vikingské halušky ani hodinová rozjímání nad mrtvým kojotem, po nichž by beznadějně klesla i ta nejtužší nadměrná očekávání. Jen čistý, surově syrový zápaďák, plný nejnespravedlivějších nespravedlností, padouchů prohnilejších než chrup bezdomovce, katalogově ustrašených přizdisráčů a Evky Zelené s prořízlou držkou v nejužvaněnější roli její dosavadní kariéry. Nad něčím takovým by si i Kája Máj zlomil péro, okamžitě nechal bandou Šošonů brutálně skalpovat svého hrdinu s neuvěřitelně umytými vlasy a začal psát první díl ságy pod názvem „Mads, bledý džentlmen“. Doufám, že ten drakkar s nemytými válečníky, vystrkujícími u pobřeží Losích Andělic holé prdele na nápis Holýúd, jen tak neodpluje a ihned chci dvojku „Ropa na Stříbrném jezeře“! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tohle je v podstatě ta nejohranější zápletka co může být, jenže odolej tomu, když se koukneš na hlavní mužskou a ženskou roli. Samozřejmě ani jeden herecky nezklamal, Evča se sice nemusela moc obtěžovat s dialogy a po dlouhý doby neukázala kozy (fňuk) , ale to neznamená že by neměla co hrát, naopak, vyjádřit emoce jen očima je snad nejtěžší herecká disciplína vůbec no a pokud jde o Madse, tak ve filmu řádí jak černá ruka a řádí opět po čertech dobře. Film má výbornej start, atsmoféra, syrovost, strach to všechno se poměrně rychle vydere na povrch, ale někdy ke konci jsem měl pocit, že příběhu docházel dech, naštěstí se jedná o krátkou záležitost a tak dřív než jsem stačil ohrnout svůj frňák, dostal jsem mimořádně kvalitní finálovku. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mikkelsen vo westerne? Už vopred som si striekal do teplákov. Len som sa bál, že dostaneme ďalšiu mystickú depresívnu haluz typu Valhalla Rising či Michael Kohlhaas. Ale kdeže! Toto je čistá žánrovka, asi najrýdzejší archetypálny revenge western za mnohé roky, ak nie desaťročia. Niekto bude mať problém s tým, že dej je úplne jednoduchý a dokonale predvídateľný, nie sú v ňom žiadne dejové odbočky, flashbacky či hlbšie dialógy, ktoré by nám povedali viac o hrdinoch a ich motiváciách. Lenže práve preto, že je to také priamočiare, to väčšinou skvele funguje. Úvodné vyvraždenie hrdinovej rodiny je emocionálne silné, finálna prestrelka patrične vychutnávková. To, že atmosféra je zámerne spaghetti, s niekoľkými priamymi citáciami Leoneho, je samozrejme pozitívum. Vadilo mi len, že Eva Green za celý film nepovie ani slovo (má vyrezaný jazyk), bez toho erektívneho hlasu to nie celkom ono. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mads Mikkelsen jede svůj poctivej styl bez emocí a šoupe si to s kolty napěchovanými střelným prachem do divokého západu. Ono samo o sobě je zvláštní už jenom to, že Dánové točí western. Nicméně musím říct, že v rámci evropsky hvězdného obsazení to nedopadlo zase tak zle. Příběhově ale nemá vůbec co nabídnout, takže jediné, co opravdu zaujme, je snad prostředí a nebo způsob, jak je film natočen. K westernům se mi dostává těžce, takže aktuálně tři hvězdičky. Je ale dost možný, že až se k němu někdy v budoucnu došourám, zvýším ještě o jednu. Viděno na základě Challenge Tour 2015. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €10,5miliónaTržby USA $42,070Tržby Celosvetovo $1,243,000▐ western žije, ďalší skvelý prírastok a to dokonca z európskej produkcie, Mads Mikkelsen opäť vládne, nechá zaspomínať na Eastowoodovky, plusom herecké obsadenie, drsnosť, napätie /80%/ ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Poněvadž to tady každý vychvaluje tak zapáleně, až mu nadšením vytékají tělní tekutiny i z otvorů, ze kterých by běžně tvarovanému člověku v žádném případě vytékat neměly, a to ani po pobodání loveckým nožem, tak zde musím uvědoměle utrousit špetku té kritiky. Předně bych se chtěl pozastavit nad syndromem premortální žvanivosti, kterým trpí každý správný padouch v okruhu jednoho filmu. Ten se totiž bohužel nevyhnul ani našemu, do posledního strupu pečlivě prohnilému, děsivému banditovi, z jehož očí prýští nenávist o síle dvou a půl satanů, a který by vás byl schopen zabít i knedlíkem, kdyby ho měl po ruce. Tyto situace jsou vždy precizně modelové a v podstatě se jen kopírují; náš hrdina leží zraněný na zemi, byť jeho tělo během filmu spolykalo víc kulek, než průměrná šlapka během standardní směny ve Stodolní, ale to nevadí, protože běžný divák si napětím prokousává rty a nehty se sveřepě dobývá do opěradla semišového gauče. Když v tom k němu přistoupí hlavní záporák. Ten, ač po celou dobu filmu střílel postavy do hlav rychlostí Breivika, nyní stojí před hrdinou a za žádnou cenu si neodpustí tradiční monolog typu "...chci ovládnout celý svět, protože Frýdek-Místek je mi moc malej a ani ty mi v tom nezabráníš...", nebo "...ano, to já jsem ti zabil matku v tu noc, kdy sis u stánku dával načos s kečupem...", případně "...vyprstil jsi mi psa ty zmrde a to se nedělá...", asi proto, aby si hlavní hrdina mohl dvě sekundy před smrtí překvapeně říct "ty píčo, dobrej tah vole!". A zatímco si divák z nervozity začíná propocenými dlaněmi resuscitovat hrudník, z dáli se zjeví druhořadá postava, jež zmizela v polovině zápletky, aby se mohla zčistajasna vynořit na konci filmu a v poslední pikosekundě zachránit situaci, sejmout záporáka a šukat s hlavním hrdinou až na věky věků. A všichni jsou hepy jak kráva. Tak téměř identické to bylo i v tomto filmu, což je škoda, že se takové klišoidní momenty prodraly i do filmu, kde je střílení dětí do spánku běžnější než čištění zubů. Ale jinak to bylo relativně koukatelné. Závěrem nutno podotknout, že jsem si film málem ani nepustil a to z důvodu přítomnosti Evy Green, poněvadž mě poslední dobou začíná solidně srát, neb je namrdaná v každém druhém filmu a já začínám mít strach si v šest na Nově pustit Ulici, aby tam ta jebka na mě nevyskočila. Ovšem ještě víc, než ona, mě iritují všichni ti stydkými pysky neposkvrnění frustráti, co nad ní dlachní ocasy rychlostí čtyř ejakulací za masturbaci a neustále ji vyzdvihují do nebes sexuálních ikon. Hovno. Měli byste přeleštit svícen nad něčím kompaktnějším. A pak i šulina. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

The Salvation není úplně špatný western, ale ke dnu ho táhne velmi slabý scénář, skoro až primitivní dějová linka bez nějakého zásadního zvratu, momentu překvapení, čehokoliv, co by utvořilo přidanou hodnotu. Dnes už přežitá schematická šablona o pomstě z westernů z 50. let opravdu nestačí. Kristian Levring natočil průměrný akčně laděný western s pěkným vizuálem a střídavými hereckými výkony - Mads Mikkelsen jako vždy charismatický, nemající ale moc co hrát, Eric Cantona tragický...zjevně měl zůstat spíš u fotbalu...stejně jako dánští filmaři u sociálních dramat... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zabili jste mi ženu, tak tady máte přes držku. Je to skvělé, jen škoda okatých digitálních scenérií. Moc se tam nemluví, jelikož tam jsou samí drsný chlapi. Mikkelsenovi jsem pistolníka věřil. Jeho protipól je padouch, který střílí mrzáky a důchodkyně, bez mrknutí oka. Dokonce se mi líbila i Eva Green, která mne jinak vůbec nepřitahuje. Sem přináší takovej element tajemství. No měl jsem z toho úplně chuť zapařit si zase Red Dead Redemption. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Béčkový archetypální western ve vystajlovaném vizuálním podání. Zkonzumovat, zapomenout. Nic proti tomu nemám, ale povyšovat tohle na novou klasiku značí o velkém nedostatku soudnosti. Mě spíš jako fanouška žánru zamrzí, že ve všech směrech bohatší letošní The Homesman je zcela mimo pozornost. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VÍŠ JAK SE TO ŘÍKÁ: ZUB ZA ZUB…" /// Osvědčený příběhový hrátky s nasráním nesprávný osoby, jen chvilku je nasranej klaďas, chvilku záporák, pak klaďas, pak záporák, pak… Navíc je tu hra s barvou, taky kameraman asi příznivce Found footage nenadchne. Zmiňovat Evu a Madse je nošením indiánů do týpí, takže zmíním jen nadstandardního padoucha. Tenhle západ patří zjizvenejm a je to dost dobrá podívaná! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Páč Eva Green má držet hubu. 2.) Stará se chce svýst dostavníkem. 3.) Thx za titule ,,ax13777“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Skvělý Western/Revenge s vynikajícím Mikkelsnem a opět svůdnou Evou Green. Film sice nepřínáší do žánru nic nového a bere si leccos z klasiky 7 statečných, ale při mrtvém žánru mi to vůbec nevadí,jsem rád za každý přírůstek, kterému se podaří zachytit drsnost tehdejší doby. Být film krvavější šel bych i na plný. Slušná zábava. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Scenár plný klišé a ani herci tomu veľa nedali. Chápem, že tvorcom išlo o ukázanie toho, ako ľahko mohol človek prísť na Divokom Západe o život. Ostatne, Seth MacFarlane vo Všetky cesty vedú do hrobu mal na priemerný vek obyvateľa Divokého západu podobný názor. Ale tu už to hraničí miestami až s komédiou (brat, mladík). Pár scén má niečo do seba, ale inak som sa dosť nudil a bol sklamaný. ()

movie 

všechny recenze uživatele

50% Too soft variace na spaghetti revenge western. Zadny scenar, extremne primocary dej, absolutne nekrvave. Rozjezd byl vsak ok. Plus: Mads Mikkelsen, ktery si suse vychutnava dalsi zanrovou roli, nicmene hral uz v lepsich (Arctic, Polar, Valhalla Rising). ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Jako ruku na srdce - Kdybych sedm let čekala na zblitek rodiny a hned první den by mi jí jeden pračůrák sejmul, taky bych byla nasraná jak latrína na fesťáku a hodlala se pomstít. Madse sem teda chápala absolutně a směle mu fandila, aby to dotáhnul do vítěznýho konce. I tak jsem ale nedokázala nesnášet plukovníka, páč Jeffrey ho zahrál tak bravurně, že to byl sice týpek z kategorie ukázkových zmrdů, ale byl buddží. A jelikož jsem lehce duševně chorej jedinec, tak mě scéna, kdy odpráskne beznožce s babkou fakt rozesmála. Stejně jen dýchali kyslík ostatním a byli k hovnu, užiteční asi jako skleněný dveře na hajzlu nebo hnědej toaleťák. Eva Zelená tu musí hrát jen svou mimikou, páč jí rudý tváře uřízli lopatu a, co si budeme nalhávat, všechno její mimické hraní a výrazy vypadaly naprosto stejně - Měla rozhodně zácpu, nebo se jí naopak chtělo mocně srát. To naprosto vysvětluje její výraz během celýho filmu a příště ať radši buď opět ukáže kozy, který zná většina chlapů líp než kozy svojí starý, nebo ať alespoň mluví, jelikož mimicky hrát jde po mrtvici na piču (Seagal by mohl vyprávět). Celkově fajn western a Mads opět nezklamal, ten má, na rozdíl od Evy, mimiku v pořádku. Holt pan herec. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dánové podlehli sebeklamu, že jsou filmovou velmocí, takže po vzoru Němců z minulého století hledají svého Vinnetoua. Tentokrát ne na chorvatských skalách, ale rovnou před zeleným plátnem. Člověk by čekal nemilosrdné severské porcování koulí, mletí vagín a spousty odflusaného žvýkacího tabáku ze zarostlé a umaštěné tváře, po které navíc stékají krůpěje potu a na první pohled je zřejmé, že ten chlap smrdí jak hovno. Zkrátka ještě syrovější a drsnější spaghetti western. Výsledkem je ale jen o něco méně přístupný Petrolejový princ. Mikkelsenovi s jeho celoživotní (jedinou) hereckou polohou jsem roli nemilosrdného mstitele zkrátka neuvěřil po celou stopáž. Na filozoficky založeného prodejce vlakových lístků by zřejmě seděl mnohem lépe. Mé péro dychtící po svěží kovbojské kundě ani nepotěšil fakt, že se často točilo před zeleným plátnem a bylo to vidět. Střílečky, alfa omega všech kvalitních westernů, děsně zabíjelo ozvučení, kdy výstřel z revolverů a pušek zněl stejně, a ještě k tomu jak výstřel z kapslové bambitky, se kterou jsem se ještě jako dítě (jeden rok zpět) proháněl kolem baráku a hrál si na kovboje a indiány. Závěrečná scéna pak chvílemi připomínala Limonádového Joe, ovšem bez nadsázky. Kostýmy, kdy "bandité" vypadají jak westernoví hypsteři s pestrobarevnými nažehlenými pláštěmi a vestičkami, no. Očekával bych, že se žánr v 21. století posune o něco dál, tohle ale působí jen jako vývar osvědčené klasiky staré padesát let, a to je asi to největší zklamání. 44% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

The Salvation skutečně uhodil hřebíček na hlavičku. Vůbec nevadí, že se jedná o přímočarý a vlastně poměrně jednoduchý film, pokud v té své nekomplikované jízdě přináší vynikající atmosféru zrůdného divokého západu plného utrpení, úzkosti, bezmoci a potřeby vykonat nekompromisní pomstu. Mads Mikkelsen je v hlavní roli vynikající, svou kombinací rodinného muže a drsňáka trošku připomíná mého oblíbeného Vigga Mortensena v Dějinách násilí. Tady se nehraje na zákon, či morálku, pravdu může mít jen tlupa prohnilých gangsterů, anebo přesné kolty osamoceného hrdiny... 8/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Modlili jsme se, aby nás někdo spasil. Teď jsou tu jen samí poctiví lidé." Slova pokrytcova v závěru filmu, který byl na slovo poměrně skoupý, ale když už se začalo mluvit, dialogy stály za to. Dobře napsané, vygradované a s několika vyloženě bravurně vymyšlenými scénami. Třeba když začne ten petrolej téct skrz průstřel ve střeše, tak ač si v podobných věcech nelibuju, musel jsem uznale zvednout palec nahoru. Jen tu a tam jsem přece jen postrádal určitou jemnost při tvorbě charakterů, třeba ten kluk, co jediný Jonovi pomůže, by si podle mě zasloužil ve filmu trochu víc místa, zejména na místo "princezny", což byla asi jediná věc, která mi do filmu vůbec neseděla a klidně bych jí oželel. Já vím, žena bez jazyka, to může být pro někoho sen, ještě kdyby měla pivovar, bylo by to ideální, ale asi nejsem ten typ. Naopak nejlepší a nejsympatičtější postava byl Jonův bratr Peter, takovýho bráchu aby jeden pohledal. Celkově výborný přímočarý western, Dánové se po Honu a Únosu opět vytáhli. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměrný scénář, minimum akce a kvalitní herci, co nemají co hrát. Režijně a kamerově aspoň trochu načančené, ale pramálo výživné béčko. ()

Související novinky

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama