Reklama

Reklama

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

  • USA Batman v Superman: Dawn of Justice (více)
Trailer 3
USA, 2016, 151 min (Special Edition: 183 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bob Kane (komiks) (více)

Kamera:

Larry Fong

Hrají:

Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Scoot McNairy (více)
(další profese)

V době, kdy svět řeší otázku, jakého hrdinu skutečně potřebuje, v obavách z naprosto nekontrolované moci téměř božského superhrdiny se střetává respektovaný a mocný ochránce spravedlnosti ve městě Gotham s nejuctívanějším spasitelem moderní doby ve městě Metropolis. A zatímco mezi sebou Batman a Superman válčí, rychle se vynořuje nová hrozba, která představuje pro celé lidstvo ještě větší nebezpečí než kdy v minulosti. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (43)

Trailer 3

Recenze (1 747)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

No... Plus je, že na rozdíl od Muže z oceli jsem během finále z té úmornosti neusnul, ale jinak je to rozhodně ne-e. Většinu stopáže se scenáristé pokoušejí vehementně a tím neúspěšněji budovat přesvědčivý konflikt v tom šíleném přeplácaném guláši, aby se nakonec všichni prostě potkali a začali rubat. Jen tentokrát se pětkrát zdůrazní, že město je vyklizeno, aby nebyl faux pas jako minule. Superman je ale stejně plochý a Wonder Woman přesně tak nuceně a naprosto mimo kontext vecpaná, jak se všichni báli. A kapitola sama o sobě je čistá duše Ben Affleck, jehož Batman je postava mdlé inteligence (mírně řečeno) a emo attention whore. Jeho traumata, noční můry a hejt na Supermana jsou svou bezelstností opravdu legrační, ze zasmušilého rytíře je v podstatě urputný prosťáček s neustále stejným přihlouplým výrazem, který je ve všem nějak pozadu. A Lex Luthor, který nemá zřejmě žádný jiný cíl, než být evil maharádža, rozhodně není důstojným soupeřem a všechny proti sobě svede jen proto, že si postavy přečetly název filmu a rezignovaně směřují ke střetu, k němuž neexistuje uvěřitelný důvod. Když se pak pointa sporu dvou legend postaví na jisté shodě křestních jmen, můžete už se jen nahlas smát. A aby mi ta debilita nevadila, nesmělo by to tak moc stavět na depresi a nenávisti všech vůči všem - je to ještě mnohem méně odlehčené než Nolanovi Batmani, ale nic z toho. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

potesila identifikacia Lateefa v zaberoch a vacsi priestor pre Drazica, ktory od australskej strednej urazil kus cesty (skoda ze bez Anity, ta by bola pre mna vhodnejsou Wonder Woman) - ved modri uz vedia :), zvysok je naplnenim pribehu o psickovi a macicke, ktori zacali varit kasu ale skoncili pri nestravitelnom gulasi. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zjednodušeně: Monumentální produkce, která měla vrcholit soubojem netopejra s pláštěnkou, je ve výsledku velice roztříštěnou podívanou sloužící primárně pro nastartování DCU směrem k Justice League. Autoři chtěli týmovku, tohle byla cesta k ní, která rozhodně nenaplňuje potenciál, ale současně zabaví a ukazuje, jak moc bude DCU odlišný od Marvelu. // Podrobněji: Tenhle film ve mě vyvolal docela hodně přemýšlení. Proč? Nejdříve tím, pro koho vlastně měl být, pro koho ve výsledku je a proč se tolik odklání od Man of steel, kterého jsem bral jako první ukázku směru DCU. Přijít na odpovědi je těžké, protože film je roztříštěný (nejdříve důraz na Batmana, Superman řešen pomocí politiky, Luthor si hraje) a teprve poslední půl hodina navazuje na akční destrukci a přímočarost Man of Steel. Do toho všeho přichází (možná až moc?) scénáristických pomrkávání, které předčí ty marvelovské a to především svojí okatostí, protože si jich nejde nevšimnout a někdy až ruší (Joke's on you, Flash, metalidé, nolanův Batman?). Navíc je film s dvěmi silnými postavami na dobré straně také velice těžkopádný. Navíc některé postavy filmu mají problém s motivací a se svými plány, takový Lex Luthor je příliš chytrý na to, aby se nechával unášet svými "problémy dětství", které stejně nevyřeší. Přesto všechno, má BvS své klady, pro mě především ve využití konce minulého filmu (desktrukce města Metropolis) ve vazbě na Batmana, velice dirty/old Batmana, důraz na "watchmen" politiku (Superman jako Bůh, naděje, jako obžalovaný...), sexy Wonder woman a závěr filmu, kde se autoři nebáli trochu riskovat a za mě se jim to daří. Možná i proto všechno jde podle mě (a to je březen) o nejdiskutovanější film roku. PS: jsem zvědav na chybějících 30 minut z R-rated verze slíbené na DVD/BR. PPS: přál bych si, aby někdo vzal tenhle film, vytáhl motivy Batmana, Supermana a postavil na nich dvou hodinové komorní drama, ty můry, ty obavy a problematika božství mě fascinuje a zaslouží si víc než pár zpomalovaček... PPPS: vážný svět DC se mi jinak líbí velice a jsem zvědav, zda batmanovy můry jsou sny nebo vize budoucnosti... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Prvé dve tretiny fasa. Detailný rozpis po druhom zhliadnutí. 77% | CineStar Černý Most, Praha, 23.3.2016 | Prvotný dojem bol silnejší, ale ani napodruhý krát to nebola žiadna katastrofa. Kto išiel na tento film s hľadaním Nolanovských kvalít, urobil veľkú chybu, a určite opustí kinosálu nespokojný. Moje očakávania boli veľmi malé, a možno i preto som sa bavil náramne až do konca súboja dvoch hlavných predstaviteľov. Pri nástupe poslednej štvrtiny s cgi monštrom (ako býva zvykom) som to už vlastne len odzýval - je to asi nutné zlo, ktoré si tvorcovia kôli určitej časti publika nemôžu odpustiť. Osobne si myslím, že sa dnešný divák posunul kvalitatívne niekde úplne inde, a ani tí, ktorí vyrastali na plnokrvných komixoch si na podobné finále nepotrpia. I napriek tomu si myslím, že scenár mal svetlé chvíľky, pre mňa boli vrcholom snové sekvencie a predstavy Waynea a Kenta. Podobné časti by boli bodli aj keď nespali, a mohol to byť takmer plnohodnotný zážitok. Ps: Po introdukcií niektorých ďaľších postáv z Justice League mám vážne obavy, že nasledujúci kus bude o dosť horším filmom, než bol Dawn of Justice. Ale nechajme sa prekvapiť. 75% | CineMax Košice, 27.3.2016 | ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nejdřív WATCHMEN a teď i BATMAN VS SUPERMAN. Zack Snyder se stává specialistou na natáčení komiksovo-filmových událostí, které fanoušci dlouho chtěli, ale nikdo je roky nebyl schopen dotlačit na plátna kin. Co se druhého jmenovaného týče, napoprvé spokojenost, napodruhé ale jen značně logicky děravý slepenec atraktivních scén, který jakoby se snažil dohnat všechny ty roky, co strávil v development hell a ještě k tomu dohnat Marvel Universe. A tak se tu nejen střetne vyhořelý Temný rytíř s Mužem z oceli (a Muž z oceli s atomovkou) jako v Millerově komiksovém Návratu Temného rytíře, ale musí zaskočit i Lex Luthor, Doomsday, Wonder Woman a nastartovat Justice League. Na Nolana to samozřejmě nemá, ale bavilo mě to - hlavně díky paranoidnímu a konečně zabíjejícímu Batmanovi, dialogům a Eisenbergově Luthorovi - víc než většina marvelovek, ale logické lapsy, otravná Lois Lane a nudné digi finále s tuctovou příšerou táhnou výsledný dojem silně dolů. ()

Galerie (292)

Zajímavosti (116)

  • Ben Affleck kvůli roli Batmana 15 měsíců soustavě trénoval šest dní po sobě, pak dva dny odpočíval. Nabral na 104 kg při úrovni tělesného tuku 7,8 %. (Patr8ick)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 250 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Nástenná maľba v rezidencii Lexa Luthora (Jesse Eisenberg) zobrazujúca anjelov a démonov bola vytvorená špeciálne pre film umeleckým riaditeľom Troyom Sizemorem. Inšpiráciou mu poslúžili maľby od francúzskeho umelca z 19. storočia Gustave Doré. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Superman: Legacy nabírá další herce

Superman: Legacy nabírá další herce

12.07.2023

Režisér James Gunn pokračuje v obsazování svého nadcházejícího snímku Superman: Legacy, v němž si hlavní role zahrají nedávno oznámení David Corenswet a Rachel Brosnahan. Ve filmu, jenž má sloužit… (více)

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

24.03.2023

Režisér Zack Snyder plánuje pro svoji obří fanouškovskou základnu koncem dubna třídenní speciální událost, na které promítne svoji komiksovou trilogii Muž z oceli, Batman vs. Superman a Liga… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama