Reklama

Reklama

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

  • USA Batman v Superman: Dawn of Justice (více)
Trailer 1
USA, 2016, 151 min (Special Edition: 183 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bob Kane (komiks) (více)

Kamera:

Larry Fong

Hrají:

Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Scoot McNairy (více)
(další profese)

V době, kdy svět řeší otázku, jakého hrdinu skutečně potřebuje, v obavách z naprosto nekontrolované moci téměř božského superhrdiny se střetává respektovaný a mocný ochránce spravedlnosti ve městě Gotham s nejuctívanějším spasitelem moderní doby ve městě Metropolis. A zatímco mezi sebou Batman a Superman válčí, rychle se vynořuje nová hrozba, která představuje pro celé lidstvo ještě větší nebezpečí než kdy v minulosti. (Freeman Ent.)

(více)

Zajímavosti (116)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 250 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin nechali diváci 330,4 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 873,7 mil. (NIRO)
  • Španělsky mluvené zprávy, které sleduje Clark/Superman (Henry Cavill) v domě Lexe Luthora (Jesse Eisenberg) jsou vysílány na stanici Telemundo. Nejedná se o smyšlenou stanici. Telemundo skutečně existuje a nachází se v Miami na Floridě. V USA se v době vzniku filmu jednalo o největší stanici, vysílající ve španělském jazyce. (Zdroj: ČSFD)
  • Volací znak policistů Ruckyho (Mason Heidger) a Mazzuchelliho (Kiff VandenHeuvel) je Delta Charlie 27 (DC 27). Jedná se o odkaz na sešit „Detective Comics 27“, kde se vůbec poprvé objevila postava Batmana. Dům, do kterého se vydají, má adresu Harbor Bay 1939. Právě v roce 1939 postava vznikla. (Ištván87)
  • Dva policisté, kteří se vydají do opuštěného domu v Gothamu, kde narazí na Batmana (Ben Affleck), se jmenují Rucka (Mason Heidger) a Mazzuchelli (Kiff VandenHeuvel). Jde o poctu komiksovým tvůrcům Gregu Ruckovi a Davidu Mazzuchellimu, kteří se oba autorsky podíleli na některých komiksech s Batmanem. (Ištván87)
  • Jde o první film, kde je vedle Boba Kanea jako spoluautor Batmana uveden Bill Finger. Kane sám sebe dlouhá léta označoval za jediného tvůrce postavy, ale v jednom rozhlasovém rozhovoru přiznal, že cca 50-75 % Batmana je z hlavy právě Billa Fingera. (Ištván87)
  • K filmu existuje i komiksový prequel, ve kterém Batman bojuje proti Fireflyovi. (Knowho)
  • Režisér Zack Snyder na svém Twitteru zveřejnil fotografii Wonder Woman (Gal Gadot) pózující před objektivem s useknutými hlavami padlých vojáků během krymské války v roce 1854 – původně totiž hrdinka měla pronásledovat Área napříč historickými bojišti dlouho před 1. světovou válkou. (fiLLthe3DD)
  • Kryptonit se v blízkosti Kryptoňanů rozzáří. (Ištván87)
  • V talkshow Jimmy Kimmel Live! (od r. 2003) se Ben Affleck (Batman) vyjádřil: „Uvažoval jsem o režii vlastního Batmana, ale i když jsem pracoval s opravdu dobrým scenáristou, stejně jsem tomu nemohl přijít na kloub. A tak byl čas dát šanci někomu dalšímu. Mají na to pár opravdu šikovných lidí.“ Na závěr se rozloučil slovy: „Nejsem Batman“. (Geralt z Rivie)
  • Režisér Zack Snyder dal Benu Affleckovi (Batman) jako dárek Batmanův kotvící hák. Benovi to ale nestačilo a odnesl si z natáčení i jeden z batarangů. (Duoscop)
  • V Bruceově (Ben Affleck) vizi možné budoucnosti má jeden z vojáků v upraveném autobusu českou útočnou pušku CZ 805 "Bren" verze A2. (dickens)
  • Ben Affleck kvůli roli Batmana 15 měsíců soustavě trénoval šest dní po sobě, pak dva dny odpočíval. Nabral na 104 kg při úrovni tělesného tuku 7,8 %. (Patr8ick)
  • Henry Cavill kvůli roli Supermana využil vánoční prázdniny k tomu, aby jen jedl, spal a trénoval. Trénink popisoval jako velmi tvrdý, dokonce uvažoval, že ho vzdá. (Patr8ick)
  • Když na večírku Lexe Luthora (Jesse Eisenberg) vedou Clark Kent (Henry Cavill) s Brucem Waynem (Ben Affleck) rozhovor o Supermanovi, Wayne řekne: "Gotham a já máme špatné zkušenosti s blázny, kteří se oblékají jako klauni". Tímto naráží na Jokera, který patří k Batmanovým nejsilnějším protivníkům. (Koldyn)
  • Ve chvíli, kdy se Superman (Henry Cavill) nachází v Mexiku, můžeme dle oblečení lidí na ulici usoudit, že se zrovna slaví Den mrtvých (Día de los muertos). (fiLLthe3DD)

Související novinky

Superman: Legacy nabírá další herce

Superman: Legacy nabírá další herce

12.07.2023

Režisér James Gunn pokračuje v obsazování svého nadcházejícího snímku Superman: Legacy, v němž si hlavní role zahrají nedávno oznámení David Corenswet a Rachel Brosnahan. Ve filmu, jenž má sloužit… (více)

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

24.03.2023

Režisér Zack Snyder plánuje pro svoji obří fanouškovskou základnu koncem dubna třídenní speciální událost, na které promítne svoji komiksovou trilogii Muž z oceli, Batman vs. Superman a Liga… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama