Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I s duchem se dá letět vzduchem za štěstím! Viktor Preiss jako tajemný duch ve výpravné pohádce o zamilovaném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata, které nakonec nikdo nepotřeboval... Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu objeví náhodou tulák Vojta (F. Skopal) v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se ho poleká a uteče, předtím si ale stihne strčit do kapsy malé křesadlo a pár zlaťáků. O ty ho vzápětí připraví v podivné hospodě. Dozví se tam ale také o krásné princezně (V. Kubařová), která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha (V. Preiss), který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní okamžitě zamiluje. Chce být stále s ní. Duch mu v tom s radostí pomáhá. Mezitím si totiž hodného Vojtu oblíbil a v jeho přítomnosti zjišťuje, jak svůj bývalý život promarnil. Zdá se, že příběh směřuje ke šťastnému konci, když všechno zkomplikuje hamižná dvorní dáma (J. Bohdalová), která odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ke všemu, aby ho získala… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (352)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nu, tak hrozné, aby to aktuálně muselo mít jen 38%, mi to, kupodivu, zase nepřišlo. Jako základ bylo použito Andersenovo Křesadlo, přičemž tahle česká pohádková adaptace u mě těžila z toho, že si předlohu moc nepamatuji. Přidaný humor mi nevadil, nebyl ani nijak zvlášť uřvaný a Preiss to zahrál fakt moc dobře, ostatně jak jinak :) Hrušínského král sice už byl trochu přespříliš upitvořený blb, i na pohádkové poměry, nicméně ho přehlušila namaskovaná Bohdalka, která i s hutným nánosem makeupu přesvědčila děti, že 'Nesmrtelná teta' umřela a po smrti takhle napuchla, ugh. Dokonce mi přišly i pěkné exteriéry i interiéry. Prostě zámek vypadal jako zámek (nebo hrad), byl vyzdobený, čistý, žádné rozvaliny, kdy si moderní pohádky šetří rozpočet na tom, že princezny, princové a králové pobíhají v totálních rozvalinách, připomínajících leda tak neudržovaný statek JZD bez i pozůstatků střechy. Skanzen, lesy, jeskyňka, ~~~ Sečteno, podtrženo, taková trága to určitě nebyla. Pokud vezmu konkurenci nedávných vánočních pohádek, tak 'Duch nad zlato' byl určitě pohádkovější než Láska rohatá (bodejť, když "Křesadlo") nebo O pokladech, což bylo spíš víc umělecké než pohádkové; rozhodně méně uřvaný než Dvanáct měsíčků, kterážto pohádka mi přišla natočená nějak až příliš moderně; zajímavější a zase pohádkověji zpracované než Peklo s princeznou, kde mi jednak nesedla příliš moderní Tereza a druhak mě bylo skoro až špatně z nápadu Stránského dvojrole. Pak už si z posledních let vzpomínám jen na dva pohádkové, řekněme mezníky: Micimutr, kterážto se pevně usídlila na chvostu moderního pohádkového hnoje, a než na ní, je lepší mít 89 minut prázdnou černou obrazovku bez zvuku, a Anděl Páně, která po mnoha letech a zase na mnoho let přinesla na vánoční obrazovky pohádkový příběh s nápadem, humorem, snesitelnou modernou, pěkný na pohled i na poslech (a kde skoro nebylo vedlejších rolí :) - V tomhle ohledu z toho vyšel 'Duch nad zlato' ještě se ctí. Vidět byl, bych si tipl, i větší rozpočet, než u mnohých dalších Zelenkových pohádkových... zpracování. ()

Flakotaso odpad!

všechny recenze uživatele

Silné kafe. A to i na bídné poměry porevolučních pohádek. Měl jsem zlé tušení a náznaky kopřivky na těle už poté, co jsem zjistil že režisérem je Zelenka, ale ve skutečnosti to bylo ještě horší - někde na pomezí usínání a dávivého reflexu. Ten chytrák si krásně lišácky ušetřil práci a prachy - přece proč natáčet přirozeně, podle určitých zákonů (kde někdo někam jde a zase odejde, má to prostorovou a dějovou návaznost, střídají se exteriéry a interiéry), vyberu si tři místnosti a všichni mezi nimi budou neustále přelétávat vesmírem! Zelenka mimochodem ojebal i závěrečné titulky, takže kdyby někoho náhodou zajímalo, na kterém zámku se natáčelo, nedočká se. Takový výtvor si ani nezaslouží delší pozastavení nad tím, co je tam špatně, jelikož špatně je úplně všechno. "Detaily" jako to, že v jednom záběru jsou dva chlápci, z nichž jeden má třírohý klobouk a paruku z 18.století a druhý cylindr z 19.století už tak diletantskou skupinu tvůrců samozřejmě nemůžou zajímat. Chtěl jsem dát jednu hvězdu za to, že se filmu povedlo vyvolat lítost nad Preissem, ale proč bych to dělal, že... ()

Reklama

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Nebyl bych tolik kritický, přátelé, třebaže i já mám raději více atmosférické pohádky. ~ Tato nová vánoční, domnívám se, nicméně splnila svůj účel, a to i přesto, že coby hlavní štědrovečerní artikl to nemá lehké. Kvalitní herecké výkony (Preis, Dejdar) sice převyšují chabý, ve dvou třech případech až tragikomický, scénář, avšak vtip ani naučení tomuto nejnovějšímu kousku Zdeňka Zelenky nechybí. ~ Prostor pro zvýšení kvality štědrovečerních pohádek tu jistě je, ale žádná tragédie se tentokrát nekonala. Aspoň že tak... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

1* na nízkou kvalitu vánočních pohádek jsem v posledních letech zvyknutý, tak mě tato nijak nepřekvapila. Scénář byl sešitý horkou jehlou z různých hadříků a na celistvosti to bylo znát. A ani v dnešní době "plejáda hereckých osobností" nedodala filmu na šmrncu a hráli si tu svou běžnou šmíru. Odpad tentokrát nedám a nechám televizní pohádku zářit jako malou hvězdičku na obzoru - přece jen nejsem cílový divák a dětem se to líbit trošku mohlo.... Po několika letech jsem vrátil zpět jednu hvězdičku místo odpadu, kdy jsem byl asi přehnaně kritický. V každém případě to na mě stále působí hodně uměle a někteří herci jsou tam jako pěst na oko, ale přece svého ducha má. Ne [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když už si Zdeněk Zelenka vybere kvalitní předlohu a herce a dostane relativně vysoký rozpočet, natočí pohádku svým klasickým televizním stylem, který už skoro dvacet let nemění a zbytečně přidá na komediálnosti. Občas mi Preissovy kreace připadaly jak z Brouka v hlavě. A to nejvíc sráží relativně sympatickou pohádku do průměru. 50%. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (6)

  • Film se od knižní předlohy Hanse Christiana Andersena liší. Například v knize to není duch, nýbrž tři velcí psi, kteří majiteli křesadla nosí peníze. (Nick321)
  • Natáčení probíhalo na zámku v Ploskovicích, na zámku v Telči, v ateliérech Kavčích Hory, v klášterním komplexu areálu zámku Mnichovo Hradiště, ve skanzenu Přerov nad Labem a v lokalitách Valečov a Mužský, a to od 27. května 2013 celkem 25 dní. (AnčaRambo)
  • Viktor Preiss, který hraje ducha, přišel sám s nápadem, že by mohl duch mluvit italským přízvukem. (Aknah)

Reklama

Reklama