Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (634)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Velice povedený film o téměř původu léčitelství v 11. století, kdy v Anglii vše samozřejmě léčil strejda Bůh a vše ostatní bylo čarodějnictví (dementi), zatímco v Persii bylo lékařství na denním pořádku a na vrcholu. Film je bravurně zvládnut po všech stránkách, herci zvládají své řemeslo na výtečnou, Frenzel připravil nádhernou hudbu a režie spolu se scénářem je na vysoké úrovni. Film utekl jako voda. Můžete porovnat obě kultury a náboženství, protože podle toho byste nechtěli žít ani na jedné straně. Za mě určitě výborný a mohu doporučit. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Teda, jsem překvapen. Po delší době (asi od Agory) velkolepý historický film, který okázale nestaví na bitvách a jiných opulentních výjevech, ale docela slušně pracuje s charaktery, byť celkem černobíle. Nějaké to multikulturní poselství se tu najde, avšak zde dává smysl. Muslimský svět byl fakticky v té době vyspělejší i tolerantnější než křesťanská Evropa. Události zobrazené zde sice historicky příliš neodpovídají a konec mi úplně nesedl, ale přimhouřím oko. Můžu doporučit. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

V jedenáctém století nevykazoval akutní zánět slepáku jakékoliv recidivy, protože progresivní léčebné metody matičky církve obvykle vedly ke stoprocentnímu zpopelnění. Ona ta perorální medikace Otčenáše nebyla zas až tak účinná, a to ani v koňských dávkách, jak tvrdila tehdejší katolická Zentiva, a měla i docela nepříjemné vedlejší účinky. Například smrt. Křesťanská farmacie však měla v Evropě monopol a jakékoliv zpochybňování jejich osvícených preparátů zajistilo, že to se vám to slepé střevo už nikdy nezanítí, protože jste byli opět preventivně zpopelněni. Globální kruhová léčba žehem se velmi ujala, a jestliže jeden zatoužil po kvalitní apendektomii, musel po svých dofunět za Ghándím až do nemocnice Bagdád Houp. Pokud nebyl zrovna nablízku nějaký ten zarytý fundamentalista, co by se obložil morovými vředy a vyhodil někde na tržišti, Alláh to tehdy zas až tak nežral a vy jste měli docela slušnou šanci, že vám ten kus trávícího traktu někdo za pomocí zubů a nehtů opravdu vyndá. Náckovská produkce si zase jednou moc hezky vytřela Holyvůdem prdel. Je to opravdu nepatetická, velkopanská a strhující podívaná, po níž se chce jednomu blít, když se podívá, co za sračky dneska nacpou do kin, a má příšernou chuť provést řediteli Bontonfilmu středověkou vasektomii tupým nevydezinfikovaným žabikuchem, protože tak dlouho ignoroval tento skvost. A teď se běžím pomodlit, začalo mě totiž píchat v pravém dolním kvadrantu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RANHOJIČ COLE SE NA VÁS PŘIJDE PODÍVAT KAŽDÝ VEČER. A KDYŽ CHCETE, TAK ŽONGLUJE A VYPRÁVÍ ÚŽASNÉ PŘÍBĚHY. O LVECH A KONÍCH S VELKÝMI HRBY NA ZÁDECH. A O SOKOLECH, KTEŘÍ MOHOU ZOBÁKEM PRORAZIT LEBKU....“ /// Tož, to tenkrát bylo všechno v rukách Božích. A když jste měli touhu vědět, a trochu pozměnit ten Boží osud, museli jste… tak jako Rob… Poslyšte příběh, během kterýho vás ani nenapadne přemejšlet, jak to, že všichni mluvěj anglicky (tak dobře… ale jen trošičku!). Historická pohádka, na kterou se dobře kouká, neunavuje romantikou, prázdnejma řečma, ničím nevydírá a na to, že se jedná o léčitelství, udržuje (díky Perskému Isfahánu) zvláštní napětí. A i když dávám ,,jen“ 4*, s úctou budu vzpomínat nejen na Avicenna Bena Kingsleye, ale i na odvahu, se kterou se Němci do tohodle zpracování pustili. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej v roce 1986 napsal Noah Gordon, číst nebudu. 2.) Zajímám se o operace slepáku. 3.) Thx za titule ,,re_flecto“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pocta středověké felčařině a Avicennovi mi tuze spravila chuť po sračkoidní Agoře. Fiktivní příběh Roba Colea, na jehož pozadí se setkáváme s historicky reálnými místy a postavami od Londýna až po Isfahán, je zpracovaný vizuálně dokonale, až jsem jen žasl, že něco podobného německou produkcí jest. Díky tomuto jsem si vzpomněl na kultovní Annaudovo Jméno růže, které se v mnohém dějově s Ranhojičem podobá, bohužel tady musím poukázat dementní množství tagů, kdy speciálně a nejen slovo "inkvizice" nemá u Ranhojiče co dělat. Herci, a tím nemyslím osvědčené kalibry, místy zaskřípnou, ale jinak parádní historický film, který, nebojím se říct, přes jistou dávku fikce nedělá kupodivu v dnešní době z islámu samý lajdy. Středověce drsné, špinavé, nemilosrdné, ale poučné a poutavé. Doporučuju! ()

Galerie (69)

Zajímavosti (7)

  • Vo filme často spomínaná postranná choroba boli bolestivé problémy so slepým črevom. V tej dobe stopercentne smrteľná choroba. (gogo76)
  • Snímek se natáčel v Maroku a Německu. (Yardak)
  • Film se odehrává v 11. století, době hlubokého středověku. Hlavní hrdina se v něm v orientu potýká s černou smrtí, nazvanou epidemií moru. Ovšem Černá smrt poprvé zasáhla svět až ve 14. století, přesněji v letech 1347-1353, a byla začátkem konce doby, kterou dnes označujeme jako středověk. Ve filmu Ranhojič tedy jde nejspíše o Dýmějový mor, který přenášely blechy z krys na lidi. Černá smrt podle některých vědeckých teorií byla zmutovaná verze dýmějového moru a nebezpečnějšího plicního moru. (Nach)

Reklama

Reklama