Reklama

Reklama

Žena v kleci

  • Dánsko Kvinden i buret (více)
Trailer 1

Po tragické přestřelce, při níž jeden z jeho kolegů přišel o život a další ochrnul, je komisař Carl Mørck přeložen do sklepní kanceláře nově zřízeného Oddělení Q, jež má za úkol protřídit nedořešené a odložené případy a jehož jedinými zaměstnanci jsou komisař Mørck a jeho nový asistent Assad. Stačí jediný den a paličatý komisař se přes výslovný zákaz střemhlav vrhá do řešení případu Merete Lynggaardové, populární političky, která před pěti lety záhadně zmizela při plavbě na trajektu. Jediným svědkem je její duševně nemocný bratr, který byl po události nalezen v podpalubí. Případ byl uzavřen jako jednoznačná sebevražda. Dvojici vyšetřovatelů se však takové vysvětlení nezdá a vydávají se na cestu, která je zavede hluboko do podsvětí plného násilí a zášti, jež se skrývá za kultivovanou tváří Skandinávie. Strhující dánský thriller z pera scénáristy filmového hitu Muži, kteří nenávidí ženy je prvním dílem filmové série o Oddělení Q podle bestsellerů Jussiho Adlera-Olsena. (Aerofilms)

(více)

Recenze (449)

POMO 

všechny recenze uživatele

Scenár pre slušnú televíznu detektívku, vizuálne a herecky povýšený pre veľké plátno. Absencia momentov prekvapenia, jednoduchá story a prítomnosť žánrových klišé to drží v priemere. Muži, ktorí nenávidia ženy boli prepracovanejší, viacvrstevnatý. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Občas by napětí chtělo vypilovat a i vyprávění trošku natáhnout (přidat neknižní motivy a třeba udělat minisérii), pachatele neprozrazovat tak brzo a hned by se na to dívalo líp. I to jsou důvody, proč jsem přesvědčen, že v severských krimi je Jussi Adler-Olsen zatím nejslabším článkem. 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film, který díky vysvětlujícím flashbackům ztrácí na napětí a atmosféře nepostrádá pár tvrddších scén, hlavně stomatologistickou vložku ocení i nejmenší zoubeček v naší puse, disponuje kvalitním hereckým výkonem všech podstatných herců jejichž postavy jsou bohužel krapet odfláklý, vyjma asistenta Assada, jehož minolst by mě docela zajímala, na druhou stranu fakt, že byl asistent zrovna náhodou muslim na mně nepůsobil přirozeně. Na jednu koukačku je film naprosto v pohodě, ale na nějaký nadšenecký repete to nevidím. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V podstate jednoduchá zápletka je napokon hlavná výhoda filmu - divák sa tak na konci namiesto snahy zorientovať v over-twisted guláši môže sústrediť na emócie a veľmi napínavé finále. Funkčné, dobre zahraté, štýlovo natočené. Áno, pôsobí to dojmom pilotu, ale takýto seriál by som si veľmi rád pozrel. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že jakmile si jednou vytvoříte lásku pro skandinávské detektivky, nikdy se Vám z duše již nevytratí. O to větší radost mi dělá, že v té sérii knížek, které nikdy nestihnu přečíst, se naštěstí objevila i taková, kterou se Seveřani rozhodli zfilmovat. K sérii příběhů Oddělení Q od Olsena jsem se ještě nestihl dostat, ale Žena v kleci mě zaujala na první pohled. Horší to bylo v momentě, kdy jsem film rozkoukal. Trvalo mi totiž tak půl hodiny, než jsem si na plno dokázal zvyknout na Carla. Jeho postava byla taková nevýrazná, nemastná až neslaná, ale vše to vynahrazoval Assad, který roli sympaťáka nastavil hned od počátku. Postupem času jsem si ale zvykl na vyšetřování obou a hodně tomu pomohl i samotný příběh, který vysloveně neměl chybu. Závěr byl sice trošku děravej a odfláklej, ale pro to nadšení a radost z toho, že Seveřani se rozhodli něco takového zfilmovat nemůžu dát méně, než čtyři hvězdičky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €5miliónovTržby Celosvetovo $13,621,000▐ severania opäť potvrdzujú že krimi majú v malíčku a vedia podať ponurú atmosféru /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hodně modelová, stylová, až přestylizovaná detektivka, která nadhled, sarkamus a spád předlohy nahrazuje celou řadou formálních i motivických klišé. Mikkel Nørgaard má prst na tepu doby, vždyť se podílel na seriálovém politickém dramatu Borgen. Oproti otřesně zbabranému a impotentnímu Hypnotizérovi je Žena v kleci mnohem fotogeničtější, dravější a ostřejší, byť někdy jde snahou vyvést diváka z míry zbytečně za hranu samoúčelnosti. Zásadnější problém mám s postavou Carla, který je ve filmové verzi učebnicovým příkladem severského samotáře a depkaře... jenže knižní předobraz je mnohem humornější a živější, což ho odlišuje od generického zásobníku mračících se frajerů na vodce s xanaxem. Lie Kaas to možná doma uhraje na svou star power, ale jeho Carl prostě není zajímavá postava a interakce hrdiny s filmovým parťákem Asadem šlape proti knize tak na čtvrt plynu. Klidně bych si tuhle detektivku dokázal představit o něco delší, odvážnější a vymazlenější. Kdyby tolik pozornosti, kolik věnují trhání zubu, zaměřili tvůrci na postavy, mohlo to být něco víc než solidní seriálový pilot s metrosexuálním vizuálem. [65%] ()

larelay 

všechny recenze uživatele

knizna predloha je logicky a uplne samozrejme prepracovanejsia, ale chapem, ze sa vyborna kniha nemoze zmestit do 1,5 hodinoveho filmu, ani keby chcela. Takze my ti, ktori sme citali knihu od Jussi Adler-Olsena, chtiac nechtiac porovnavame, ale musim skutocne uznat, ze spracovanie je vyborne a vobec ma nesklamalo. Jedine, co mi vo filme chybalo, je paradny cynicky humor hlavnej postavy Carla, ktorym je kniha cela prespikovana a aj taka akasi vacsia vystrednost Assada. Uvidim, ako dopadne spracovanie druhej casti z Oddelenia Q, Zabijaci. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nešťastně uchopená adaptace. Předloha stojí na ironickém (a vtipném) antibyrokratickém tónu, "houseovském" Mørckovi a psychologické kresbě vyšetřujícího i oběti. Naopak standardní žánrová zápletka je spíše nutnou spojující obezličkou než čím jiným. Tady se ovšem právě dvě nejspecifičtější přednosti, které to od standardní žánrové (nad)produkce odlišují, zcela upozaďují a důraz se dává čistě na tu krimi linku; a ta je tuctová jak jen to v žánru jde. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁŠ ZA ÚKOL PROJÍT ODLOŽENÉ PŘÍPADY ZA POSLEDNÍCH 20 ROKŮ. NAJÍT CHYBY A ROZTŘÍDIT JE. MĚL BYS UZAVŘÍT JEDEN NEBO DVA PŘÍPADY TÝDNĚ…“ /// Svižnej úvod, kterak se Carl z oddělení vražd v suterénu policejní stanice ocitl. Nerudnej polda, mezinárodní parťák a otevření uzavřenýho případu. Zajímavě poskládaná pomalá pátračka, s postupným odhalováním indicií. Příběh je taková severská detektivní klasika. Tím myslím, jako že to ti jejich spisovatelé uměj. A jelikož jsem nečetl, nemám s tím vážnější problém. Ke 4* tak schází jen nějakej šokující (nebo tak něco) závěr. Ovšem inspektora Carla Mørcka si klidně nechám podat znova. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knížku, kterou v roce 2007 napsal Jussi Adler-Olsen, jsem nečetl. 2.) Protože Hypnotizér celkem ušel. 3.) Thx za titule ,,LuciferAngel“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kvalitní staromódní kriminálka ze severu. Kriminální žánr nevyhledávám, ale jednou za půl roku si pustit něco, co pobaví, překvapí a zaujme z tohodle žánru neuškodí. Highlightem filmu je pro mne scéna se slow motion záběrem padajícího auta, která byla doslova breathtaking.. Slušná režie, herci i zápletka. Pro fanoušky krimi žánru doporučuji. 65% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Možnože na konci sa niektoré veci dejú až príliš náhodne a uponáhľane, ale inak skvelá severská detektívka s temnou atmosférou, príjemne priamočiarym a jednoduchým, ale napriek tomu solídne a nie zle zamotaným zločinom a, to predovšetkým, extra sympatickou ústrednou dvojkou vyšetrovateľov. Akurát teda na tej káve by ešte bolo fajn zapracovať. Ale tak zas ja mám rád silnú. Takú, aký je tento film. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Občas i neuvěřitelné je možné, ale přece jen se toho tady přehnalo přes moje oči trochu víc najednou, počínaje hororovou scénou se zuby a konče tím zázračným finálem, takže i když jsem vysloveně milovnice severských filmů, tak tady to Mikkel malinko přepísknul a emma tudíž zůstane při zemi s trojkou jak vyšitou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Žena v přetlakové komoře neměla celkem co hrát, ale všechno ostatní bylo velmi dobré. Třeba učebnicově zamračený komisař Mørck byl dokonalý a až jednou budu zavražděn, tak jedině on je mou šancí na přežití. Taky jeho podržtaška migrant Assad měl své světlé chvilky a střihové skoky do neznáma mne držely v napětí až do konce. Bylo to prostě drsně severské a přitom si to se mnou poměrně hezky hrálo. A já jsem hravý typ, takže jsem se nebránil. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Spíš než první díl série to připomíná pilotní díl seriálu. Matematický přesná konstrukce pak není nic platná, když charaktery jsou před nás předhozeny, jako bychom se o ně ani neměli začít zajímat, ale pouze je přijmout. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že to přirovnání k televiznímu pilotu není úplně od věci. Jinak film nabízí podivuhodnou kombinaci absolutního chladu a barevně stylizovaného slow mou melodramatismu, a slovo "podivuhodnou" myslím zejména tak, jak vůbec někoho napadlo smotat tyhle věci dohromady. Za kamenným obličejem Nikolaje Lie Kaase každopádně kamkoliv. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ženě v kleci se dá opravdu hodně věcí vytknout. Nepříliš silnými postavami a slabou interakcí mezi nimi počínaje, překombinovanou motivací zločince konče. Nicméně vypravěčská struktura je rozhodně zajímavá a zejména ve druhé polovině tahle jednoduchá kombinace aktuálního a minulého dění akceleruje ke klasickému, leč stále funkčnímu finále. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Detektiv Nesbøva (čtěte zasmušilého) typu a jedna v podstatě triviální krimi zápletka, jenž flashbacky a žánrovými klišé zbytečně ztrácí na intenzitě. Taková lepší televizní inscenace, která neurazí, nenadchne a spolehlivě oddálí návštěvu dentisty.. Existuje vůbec nějaký skandinávský vyšetřovatel, co by si do inzerátu mohl napsat: usměvavý abstinent, nekuřák, bez traumat..? Může za to počasí? Dlouhé noci? Chuť několikanásobné destilace? Nebo snad Raymond Chandler? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Proč se v tom vrtáš? Je uzavřený. Spáchala sebevraždu.“ – „Jestli mě někdy zabijou, slib mi, že to nebudeš vyšetřovat.“ Pro některé by asi muselo jít o Ženu v peci, aby jim to přišlo dostatečně zajímavé, mně však takhle poctivá dánská (koprodukční) detektivka ke štěstí (vcelku) stačila. Zpočátku mě zaujalo hlavně obsazení, kdy mi hlavou probleskla vzpomínka na Otevřená srdce (i s tématem ochrnutí, i když tentokrát z opačné pozice), nicméně Kaasův detektiv je správně paličatá „osina v zadku“ a Sonju jsem si konečně po delší době vychutnal v zajímavější roli (a ne jak v loňském The Homesmanovi). Žena v kleci má dobře vystavěnou „záhadu“, parádní atmosféru, spoustu hozených klacků pod nohy „Qčkařů“ (ať už v Dánsku či Švédsku), místy dokonce i humor a směrem k závěru slušnou porci napětí. Škoda jen toho zbytečně moc hollywoodského konce (ať už z pohledu kyslíku nebo nezdolnosti postav), který výsledný výborný zážitek bohužel sráží. Nicméně, na slušné 4* to stále ještě je a já jsem hodně zvědavý na druhý díl (zřejmě trilogie). „Pojďme to omrknout.“ – „Jsi si jistý? Slyšels přece Jacobsena.“ – „Moje dánština není tak dobrá, Carle.“ ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Oddělení Q je z mála knih, na které jsem si poslední dobou schopen udělat čas. Mé nároky na obsazení osob jsou vysoké. Morck je moc mladý a málo líný a zpruzený (resp. on ve filmu není zpruzený, on je drobet loser), situace kolem vzniku oddělení docela jiná, než v knize. Nicméně, dejme tomu. K ostatnímu nemám mnoho výhrad: film je relativně krátký na tak tlustou knihu, seškrtání bylo docela citlivé. Klasická severská škola krimi. ()

Související novinky

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama