Reklama

Reklama

27. obraz

  • Česko Okupace, 27. obraz (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Portrét režiséra Lordana Zafranoviće. Cesta chorvatského filmaře od studií na pražské FAMU přes světový úspěch ve své době šokující Okupace ve 26 obrazech až po návrat do Prahy. Po fenoménu tzv. jugoslávského nového filmu 60. let se v relativně uvolněných poměrech Jugoslávie 70. let vynořila tzv. Pražská škola – skupina absolventů FAMU, kteří se vrátili zpět do vlasti a začali točit filmy, z nichž mnohé získaly světový ohlas. Patřil k nim rovněž Lordan Zafranović (1944). Nejvíce proslul filmem Okupace ve 26 obrazech (1978), extrémně brutálním příběhem z počátků ustašovské republiky za druhé světové války na pozadí romantické scenérie Dubrovníku. Právě tento film se stal východiskem chorvatského režiséra Pavo Marinkoviće k hlubšímu ponoru do osudu svého krajana, který se stal v mezičase ve své zemi zapomenutým až nežádoucím a našel životní i tvůrčí „exil“ v místě svých studií – v Praze. Dokument s celou řadou unikátních archivů chronologicky reflektuje klíčové epizody Zafranovičovy tvorby i dějin a v jejich kontextu reflektuje jeho osobnost. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Stegman 

všechny recenze uživatele

[zhlédnuta 52minutová verze]; Velmi vzdálené všem těm přeslzeným sériím typu 13. komnata nebo Předčasná úmrtí, co je jimi přecpáno vysílání ČT. Zafranović sice není kdovíjak slavný filmař, ale to divákům bohatě vynahrazuje množství nadčasových úvah, které tento dokument o jeho zajímavém životě vyvolává: (SPOILER) Touha po vytváření umění, přesvědčení o nutnosti nedělat ústupky, právo na využití svého talentu, vědomí odpovědnosti za možné následky... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Že režisér "okupace-která se mnou v dětství hluboce otřásla" nebude šířit pozitivum se dalo čekat... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument o filmu větším než život. Okupace ve 26 obrazech je vrcholem Zafranovićovy filmové kariéry, ale také filmem, který ji zničil a režisérovi samotnému zkomplikoval život. Také jde o výpověď o těžkém životě tvrdohlavého režiséra v komerční době, která po tvůrcích žádá dodržování jistých pravidel a omezení. Možná je i vysvětlením předčasného konce jeho kariéry režiséra celovečerních filmů. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama