Reklama

Reklama

Roura

  • Rusko Truba (více)
Trailer
Rusko / Německo / Česko, 2013, 120 min (Alternativní 116, 118 min)

Obsahy(1)

Výpravný dokumentární epos o moderní Evropě, kterou autor scénáře a ruský režisér Vitalij Manský vnímá jako krajinu začínající v odlehlých dálavách věčné zimy na ruské Sibiři a končící v průmyslovém Německu. Během natáčení cestuje podél plynovodu a promlouvá skrze čistě komponované obrazy bez snahy život v Rusku a na Západě antropologicky studovat nebo jej novinářsky hodnotit. Zákony přírody zde diktují dva radikálně odlišné způsoby života. Je potrubí tím jediným, co nás spojuje? (Artcam Films)

(více)

Recenze (13)

H34D odpad!

všechny recenze uživatele

Česká televize uvádí... Smrt úderem trubkou po hlavě! Téměř dvě hodiny sledujeme živoucí osud trubky, jejíž délka překonává penis Roberta Rosenberga a hloubka zahanbuje Hluboké hrdlo. Přitom kolem nás proudí nesouvisející životy blábolících lidí nedávající nám možnost se s kýmkoli identifikovat nebo cokoli v tomto trubecky-mistrovském díle prožít... Pan režisér tomu říká "observace světa kamerou", já tomu říkám "obser vaše světla i kameru"... Pár procent za hypnotický záběr z transportní loďky. 1/10 ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

[48. MFF KV] Čekal jsem kritiku Gazpromu, konfrontaci problémů s komentovaným výkladem. Dostal jsem ničím nekomentované okénko do života na Sibiři, plné dlouhých záběrů neorealistického ražení. Kratičké náhledy do běžných životů a obyčejných problémů lidí na venkově i ve městech chvílemi nudí, chvílemi zaujmou. Nelze jim upřít atmosféru konfrontace tradičních hodnot, jenž postupně zanikají vinou rychlých změn a stále intenzivnější industrializace. Co mi naopak chybí, je ucelená nosná myšlenka, kterou považuji u dokumentárního filmu za stěžejní. Zde není jasné, co chtěl básník říci. Celkovou atmosféru úspěšně nabourává i závěrečný přesun do Německa. Tento film je o všem možném, ale jen málo o plynovodu. Ačkoli film dostal na festivalu cenu za dokument nad 30min, pro mě byl tento počin uznávaného režiséra Manského trochu zklamáním. Možná i proto, že jsem čekal něco jiného. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film ke třiceti letům plynovodu vedoucího odkudsi na východě kamsi na západ. Plynovod (natož rouru) nevidíme, kde zrovna jsme, se nedozvíme, co sledujeme za lidi a proč, nepochopíme. Takže je to jen krásný příklad toho, jak se dají z několika evropských fondů vytáhnout peníze, když máte nějaký uvědomělý nápad. Po hodině a půl se najednou z rusky mluvících zemí ocitneme v Čechách, chvíli sledujeme zdejšího spalovače mrtvol při práci, a pak pokračujeme do Německa. Jestli i ostatní lidé ve filmu byli pro dané lokality podobně typičtí, je to fakt film o ničem (30%). ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Navzdory lyrickému tvrzení distributora považuju Rouru za sociálně kritický dokument, který odpálí ze začátku titulek, že 50% ruského příjmu táhnou trouby s plynem a následně nás oblažuje úžasně komponovanými záběry na oběti ekonomické nerovnosti, přímo v jejich živlu. Naštěstí díky absenci autorského komentáře a opravdu hezké práci kamery, která vás dostane mezi lidi a oblasti, kam se nejspíš jen tak nevydáte, je to poměrně příjemné plynutí dvou hodin s napětím, kam nás tvůrce zavede tentokrát. A protože Rusko tak místy opět zábavný surreal. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem zdlouhavý dokument o plynovodu, u kterého začnu po čase usínat a opak byl pravdou.Velký podíl na tom asi mělo to, že jsem tak mohl vidět ne až tak často zabírané Rusko. Rusko, které je plné dědinek uprostřed ničeho, pojízdných kostelů a chovatelů sobů. Je sice pravda, že poté co se dokument přesunul za ruské hranice, začal ztrácet dech, ale i tak to byla velmi působivá cesta. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale celá myšlenka tohoto filmu se mi velmi líbí. Je to prostě cesta s kamerou kolem ropovodu z Ruska až do Evropy a s tím, že kamera zachytává lidi a jejich život. Můžeme si myslet, jak jsme jiní, jak jsme bohatší, jak jsme lepší, ale já si nemůžu pomoct, vidím pořád stejné lidi, jen každý žije podle toho, jaké má podmínky. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Ropovod propojuje jen formalne ruzne kultury. Ale ty maji spolecneho vic, nez by se na prvni pohled mohlo zdat. Lide jsou tak nejak vsude stejni, nebo aspon podobni. Raduji se, slavi, pracuji, odpocivaji, umiraji, zeni se a vdavaji. A Manskij to umi skvele zachytit. ()

Gore odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud u filmu i na šestý pokus usnu během několika málo minut, a to i přes den, tak je něco špatně. Sice dokoukáno, ale po týdnu na několikátý pokus, a s velkým sebezapřením a jediné, co si z filmu pamatuju je záběr na ruskýho týpka, co se dloube v nose, a pak neví, co s holubem. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Moc o rouře to není, ale jako zajímavý náhled do života lidí na široké Rusi dobré. Logicky je to tak méně zajímavé, jak se roura dostává dál a dál na západ. ()

caladhiele 

všechny recenze uživatele

Tento film rozhodně stojí za povšimnutí, zvláště zajímáte-li se o krajiny na východ od nás. Plynovod je spíš jen takový krycí název pro filmové leporelo vytvořené z krátkých videosekvencí. Uznávám, že název je poněkud zavádějící (ale až takový fanoušek nefťgazpromyšlennosti nejsem, aby mne to mrzelo). Režisér zachytil post-sovětské obyvatele v neznámých situacích (pojízdný kostel, veterinář), stejně jako v situacích nepřekvapivých, až stereotypních (komunistické vzpomínkové akce). Poslední část snímku (po překročení hranic bývalého SSSR) byla už trochu táhlejší, přesto si myslím, že měla pro celkové vyznění filmu svůj význam. ()

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama