Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Indonéská filmová adaptace komiksů o lidovém hrdinovi Jakovi Sembungovi je typický produkt tamní populární kinematografie, kde si primitivní kultura prodchnutá pověrami a upřímnou bázní vůči černé magii podává ruce se západními vlivy. Titulní národovecký geroj tak bojuje za utiskované rolníky proti despotickým holandským kolonizátorům, přičemž jeho pouť náramně připomíná martyrium Ježíše Krista. Jenže zatímco křesťanský spasitel si nakonec v klídku dáchnul na kříži a pak ho čekala pohodička v nebíčku, Jaka po přibití ke zdi ještě projde děsy černé magie v čele s proměnou v prase a následně musí podstoupit náročný trénink, aby mohl vlastnoručně vypráskat celou armádu i v jejím čele stojící bojové černokněžníky. Ve stylové rovině si indonéští filmaři vypůjčují postupy inscenování soubojů z hongkongských a japonských akčních filmů, gore efekty z italských krváků i hudbu ze spaghetti westernů a spojují je s typicky lokálním kýčovitým melodramatem a naivními speciálními efekty. Výsledkem je až karnevalově zjitřený amalgám, kde se komiksová přemrštěnost snoubí s naivní mystikou i morytátovou tělesností a který diváky naplní údivem nad fantasmagorickými situacemi oproštěnými od logiky a racionality. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (1)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Film vyšel pod labelem Mondo Macabro, ale přistupoval jsem k němu bez jakýchkoli předsudků namotivován jednou pozitivní fanouškovskou recenzí, která jej přirovnávala ke snímkům populárního indického režiséra Manmohana Desaie. Při srovnání Jaka Sembungy (ano, jde o jméno hlavního hrdiny) s Desaiovou tvorbou ovšem nakonec vyniklo, že snímky indického mistra lidové zábavy jsou přes různé řemeslné nedostatky v jádru vlastně docela poctivě vymyšlené a stojí za nimi talentovaní (byť třeba ne dokonale zruční) tvůrci, díky čemuž dovedou i dnes stále upřímně bavit. Indonéský snímek je oproti tomu smrtelně nudným a otravným zhmotněním čirého diletantství, v němž ani ty nejklišovitější postupy nevyvolávají adekvátní emocionální odezvu, a který zároveň není natočen až natolik špatně, že by se dalo bavit na jeho úkor (jako třeba u filmů Çetina İnançe, tvůrce "Tureckých hvězdných válek" či "Tureckého Ramba"). Jedinou věcí, která je tak na Jaka Sembungovi alespoň trochu zajímavá, je tak jeho lehký náboženský podtón, v jehož světle je film možno číst jako příběh o boji zástupce úzkostlivě monoteistického islámu proti představitelům ďábelského pohanského okultismu (ve své nejtěžší chvilce je muslimský hrdina čarodějem proměněn v prase). ()

Zajímavosti (2)

  • Tvůrci filmu se při vytváření hlavní postavy inspirovali sérií komiksů, jejímž autorem je spisovatel a kreslíř Djair Warni. (koval45)

Reklama

Reklama