Reklama

Reklama

Pod ochranou Žerotínů

(TV film)

Obsahy(1)

V roce 2013 uplyne 400 let od posledního kralického vydání překladu Bible, který byl jedním z prvních biblických překladů přímo z originálních textů a který se stal i pokladem českého jazyka a české kultury. Kralická bible vznikala v nesnadných podmínkách, vyrostla ze zápasů víry podivuhodného společenství Jednoty bratrské. Její vznik umožnila ochrana a podpora bratrské šlechty, zejména dvou mužů z moravské větve rodu pánů ze Žerotína: Jana, řečeného „starší", a Karla, označovaného rovněž „starší". Jejím příběhem nás v polohraném dokumentu Lubomíra Hlavsy provede fiktivní postava Matěje Prokopa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě zajímavá objevná historická věc. Navíc s Českými bratry - mládeží jsem jedou strávil Silvestr u Písku. V dokumentu se objevilo několik velmi schopných a na svou dobu vzdělaných lidí ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je dobré znát vrcholy češství, mezi něž duchovní dědictví Jednoty bratrské nepochybně patří. Tento dokument tak činí s akríbií až vyčerpávající. Stejně zajímavý je i zde zachycený okruh intelektuálů zřejmě z Evangelické teologické fakulty. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jednota bratrská, Jan Blahoslav, Bible kralická, Karel starší ze Žerotína- už jen za vybrané téma si tento informačně bohatý autorský dokument Luboše Hlavsy zaslouží body. Střídání "mluvících hlav" a střídmě pojatých hraných pasáží (Komínkovo lakonické "No, vida" mě dostalo do kolen) zvládnuto dobře, berličky fiktivního vypravěče bych se asi zbavil. Jako červená niť se filmem vine přesvědčení, že kdybychom na tento reformační odkaz (vzdělanost, poctivá práce, víra a morálka) uměli navázat, bylo by v téhle zemi líp. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokumentární základ o rodu Žerotínů s poměrně zbytečnou většinou módních hraných pasáží ( o herecké kvalitě nemluvě ), z nichž jen malá část přispívá dokumentaci něčím novým, statický výklad historiků je totiž sám o sobě více strhující. 3-4* ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama