Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Recenze (289)

golfista 

všechny recenze uživatele

Už mě při té původní ČT tvorbě začínají napadat konspirační teorie o podplaceném vedení nutícím diváky přepnout na sousední komerční kanál ... Já to ještě chvilku vydržím, ale fakt ne moc dlouho. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Rádoby sofistikovaný seriál o tom, jak horoskopy ovlivňují vraždy, přitom je tomu naopak - něco se stane a zpětně je na to neobratným způsobem napasován horoskop. Jinak dedukce a důkazy mají taky občas své místo. Fakt dost hloupé, zamrzí to o to víc, že Iva Procházková opravdu není špatná scénáristka. Najdou se ale i další klišé - hlavní operativec "vidí", jak se staly vraždy, jeden jeho kolega je na vozíčku a zbytečně umírají hlavní postavy. Na obstojné kameře a hudbě prostě detektivku nevystavíš. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pilot je nesnesitelně prkenný a pohřbil i to, co Iva Procházková docela solidně načrtla v knižním prequelu: zvládnutou psychologii postav. Naopak vytáhl na světlo světa všechny jeho nedostatky, Je to nudné, strašlivě neobratné, mrtvolně zrežírované a neobjevné, nemám sílu a motivaci v tom pokračovat. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Krimi seriálová tvorba ČT v kruhu. A Ivan Trojan snad poprvé od Hříchů pro diváky detektivek účasten ve vysloveně špatném televizním projektu... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Až mu sroste pánev, tak si půjde sednout." Vraždy v kruhu jsou pro mě záhada. Všechno v nich je totiž úplně špatně a přesto mě celkem baví. Možná by mi to vysvětlila nějaká astroložka na základě toho, že jsem muž a přesto lev a během porodu mi nad hlavou zlověstně proletěl Uran. Ale abych se vrátil k týmu komiků, kterej se tváří, že vyšetřuje vraždy. Vede ho cyklista střelec major Holina, jehož vyšetřování na základě horoskopů a pocitu v žaludku je dokonale neprůstřelný. Ovšem velkou konkurenci má v agresivním vozíčkáři kapitánu Borovi, mimořádně neslaným nemastným poručíku Mrštíkovi a arogantní fifleně poručici Fibichové. Takhle ujetou sestavu jsem na žádný kriminálce nikdy nepotkal. Z toho soudím, že mě spíš než vyšetřovací nesmysly týmu bavily vedlejší postavy - paní domácí Štajfová (i s manželem), odměřená major Šotolová nebo neustále ponižovanej asistent patoložky. Taky mě trošku mrzí zatajování indicií, ale to už tak nějak patří k seriálům se slabší kriminální zápletkou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodnocen pouze pilot. Jakékoliv další díly s díky vynechám, protože Vraždy v kruhu představují jen další díl do skládačky seriálové bídy české produkce. Jednoznačně podprůměrná záležitost i v našich malých a nedomrlých podmínkách a kdybych ve chvilce slabosti uvažoval o druhé slabší hvězdičce, motiv horoskopů jako "seriózního" kriminalistického bádání mě rozzuřil do té míry, že jsem v prvním momentu vážně uvažoval o odpadu. Nanejvýš rozpačitý dojem nevylepšuje ani přítomnost osvědčeného Trojana. Tápání České televize zkrátka pokračuje. Celkový dojem: 20 %. ()

Dellamorte

všechny recenze uživatele

Ak by v tom nefungoval Trojan, tak by so si dala cz krimi pauzu. On ma však stiahne aj do ničoho, čo sa v tomto prípade potvrdilo. Neprítomnému Krajčovi so svojou 2kolkou spadli na hereckej burze akcie a Ivan s Ivou by si mněli více záležet. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné je, že seriál, kde zazní věta:"Někde tu musí být ještě jeden lev!" není o safari. Krom Ivana Trojana je plusem příjemně civilní projev Marka Němce a pak to, že Hana Vagnerová dostala konečně roli, kde zmateně necupitá a neječí. Předposlední díl její postavu zklidnil do míry snesitelné i pro druhou řadu seriálu, kdyby došlo na nejhorší a druhá řada byla. Ale iritující ženská postava v seriálu zřejmě být musí, tady ji hraje Adéla Petřeková, která má skutečně velmi hovězí hlas. Ošoupaný zjev Richarda Krajča také oku dvakrát nelahodí. Inu, někdy se člověk na něco dívá s pocitem podobným, jako když si odlupuje strupy z odřeného kolene. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vraždy ve zvěrokruhu dalo by se říct. Celý seriál je postavený na charakteristikách jednotlivých znamení a právě toto by mělo být hlavní silou celé série. Ale právě tady mám dojem, že tvůrci sáhli vedle a to, co mělo být specifikem, naopak celému snažení láme vaz. V zásadě se dá říct, že vnímání astrologie je dvojí. Jedni je považují za nevědecké, druzí jí bezmezně věří. Tento seriál mohl ukázat souvislosti mezi dobou narození a povahovými rysy. Ale většina konzultací se odehrává po telefonu nebo někde na ulici, to ubírá na věrohodnosti. Postava Hany Vágnerové je pro mne jen těžko vstřebatelná. Živí se pouze rozborem a sestavením horoskopu, semináři a oobčas za mikrofonem rozhlasu? Zapojení jakéhokoliv poradce (například grafologa) může velice dobře oživit vyšetřování, ale použití pro celou sérii je spíš obtěžující. Leda by postava onoho poradce byla zajímavá a charismatická. Kvalita jednotlivých příběhů je rozdílná. U některých více uvěřitelná a zábavná, jindy více vykonstruovaná. Ale i v těch se setkáváme s velice dobrými hereckými výkony epizodních rolí. Osobně zaujala Jenovéfa Boková a Jan Vlas. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Na další kriminální pecku ala Cirkus Bukowsky zapomeňte. Zde nám Česká televize servíruje šedý, ničím nezajímavá kousek, na který si brzy nevzpomenete. Postavy nezajímavé, případy nudné a z astrologické linky vám budou hodně často cukat koutky. Holt i Ivan Trojan někdy šlápne vedle. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Bez Ivana Trojana by to bylo horší. Skutečně pátrat po vrahovi podle horoskopu mi přijde divná. Již zde v komentáři ci hláška: "Někde tu musí být ještě jeden lev!" mne pobavila. Škoda, že tvůrci nepřekvapili a poslední díl by jim do zvěrokruhu nepasoval. V další případné sérii by na stáž k Mariánovi Holinovi (Ivan Trojan) mohl přijet irský a hongkongský kolega. Pak by se mohli hádat, jestli je vrah lev, jilm nebo opice. Některé díly silnější a některé slabší. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

mnoho špatných herců, nevyvážené, .... vše je tak nějak divné, nepřirozené, slabé....jediné pozitivum je Trojan, který se snaží, ale není to ve výsledku k ničemu. Seriál typu "Případy prvního odděleni" se zdaleka nekoná. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nějak se nám s těmi kriminálními odděleními a svéráznými vyšetřovateli rotrhl pytel a to už i veřejnoprávní ČT. Je toho prostě moc, člověk se v tom ztrácí. Trojan se sice snaží, ale někdy v něm vidím přiblblíka z reklamy jednoho z mobilních operátorů... M. Němce mám rád, to je velmi perspektivní herec a šikovnej, tady ale hraje jak umrlec... Když nic v TV není, jako tmel k zívání mezi obdobím po večeři a postelí to ujde. Jinak ale není kloudný důvod to sledovat (natož každý z dílů). To už radši kriminálku Anděl. * ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Poněkud bulvární představa o práci kriminalistů, astrologické vatoidní blábolení a trapný ultrabanální konec značně ubírají na kvalitě slušně obsazenému seriálu, ve kterém se, soudě podle první epizody, budou řešit docela výživné zločiny. Uvidíme, zatím je to pro mne naprosto průměrná záležitost. Upraveno: po zhlédnutí celého seriálu musím jednu * ubrat a to jsem ještě velkorysý - zapojení astrologie do děje nemá mnohdy hlavu ani patu, Vagnerová je... prostě Vagnerová a Trojan, ačkoliv se jistě snaží, hraje tak nesympatickou a arogantní postavu, že se na to stejně nedá dívat. Bída s nouzí. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

To je o tom, kterak politická šlápota vyfoukla roli Honzovi Potměšilovi? Sorry jako, fuck palec dolů! A může se klidně aktuálně od Motýle distancovat, jak chce. Ty krávo, připravit o práci a příležitost takového dobrého, slušného, pracovitého člověka, to už musí být pořádný zmetek... Pro mě, konkrétně za toto, zůstane opovrženíhodným břídilem navždy. ()

triatlet

všechny recenze uživatele

"Štír rád překračuje hranice." = 1. díl zbytečné řečičky o kruhu snižují průměrný příběh. Trojan nezklamal, Jiří Racek taky přesvědčivý. Hana Vagnerová (nebo spíš její postava) nadbytečná, Richard Krajčo (možná na někoho působí jako reklama, na mě v posledních letech spíš jako antireklama) zbytečný. Prostředí vykresleno dobře. (40%) Ryba smrdí od hlavy - v případě Vražd v kruhu od scénáře... Za hlášky ("Tohle není parník, ale výletní rakev." (...) "Kačeny mu dělaly doprovod. To měl lepší než funus s truchlícíma pozůstalýma.") a nechtěné komediální výstupy 20%. Vize TELEVIZE VIZE bez vize. A jestli ryba nebo Rak? Nuda jako nuda a horoskop tomu nepomůže. 3. díl.: "Je něco zpupnějšího než beran?" - "Dva berani." + vtipná bageta na pracovní cestě = 50%. Střelec Trefa mimo. Klišé přes čáru = odhalit pachatele na základě toho, že oběť nenosí kapesníky a prodavačka si pamatuje, komu prodala fidorku :-) 30%. ---- 5. díl V horoskopech se už neorientuji, neboť je astroložka vykládá prostřednictvím telefonu z Thajska :-) Zbytečná draamtická rvačka mezi policisty a celkově vykonstruovaný příběh = 20%. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Vraždy v kruhu by mohly fungovat docela pěkně, kdyby se do nich nezaplétaly ty horoskopičiny. Jenže zde jsou motivy vražd líčeny právě na základě znamení zodiaku a někdy to působí až násilně. Proč jsem se dívala na všech dvanáct dílů? Ivan Trojan. Ten vám s přehledem zahraje cokoli a díky jeho hlasu jsem u žádného dílu neusnula. Co mě naštvalo nejvíc? Zbytečná smrt jedné z hlavních postav, trochu mi to připomínalo emoční ždímání, obvykle probíhající za oceánem. V pozdějších dílech bych vyzdvihla dvojici vyšetřovatelů v podání Adély Petřekové a Marka Němce, kteří působili velmi svěže a tak nějak hravě. Oproti jiným zde hodnotícím jsem neměla problém s Richardem Krajčem, spíše mě v počáteční dějové linii rozčilovalo ono klišé partnerského trojúhelníku. Těžko shrnout hodnocení, protože některé díly byly nadprůměrné a zajímavé a jiné zase slabší. Tak to zakotvím na průměru a uvidíme, co nového přinesou české vody detektivek příště. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Když člověk odhadne vraha během první repliky maminky, je asi něco špatně. Ostatně, tady jsou vidět ty scenáristické kličky seriálu naprosto zřetelně - policisté řeknou matce, že je její dcera po smrti, a ona se nezhroutí, ne, hnedle zatepla vyklopí horkou stopu (minimálně pro zkušené čtenáře detektivek). Všechny ty temné filtry, severské ladění a „tajuplné“ horoskopy jsou pak na prd, protože to vyznívá tak samoúčelně a zbytečně, jako kdyby si prostě někdo v ČT řekl, zkusíme to mysteriózno, jaké má Strach, ono to naláká lidi, ale přitom nikdo nevěděl, jak se s tím zachází. On je trochu rozdíl, když sedne do auta zkušený řidič, a když amatér, který netuší, jak se řadí rychlostní stupně. Celé je to v podstatě takové obrazové a často scenáristické klišé, jež by fungovalo normálně natočené někdy před třiceti lety, ale dnes je to prostě jen viditelná snaha být moderní, aniž bychom věděli, co to obnáší a jak se to vlastně dělá. Pusťte si raději něco jako Volejte věštci, pobavíte se víc. ()

Reklama

Reklama