Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

boshke 

všechny recenze uživatele

Mějte mne za ignoranta, ale je mi úplně jedno, jestli se jedná o dva znepřátelené rody ve Veroně či vlkodlaky a upíry. Podobně je mi šumák, jestli je autorem opěvovaný bard z 16. století nebo nějaká rádoby spisovatelka ze století jednadvacátého. Pořád je to patetická romantická sračka, v případě Romea a Julie možná o to horší, že tam všichni běhají v punčocháčích a naši hlavní protagonisté se stihnou poprvé spatřit, zamilovat, vzít a zasebevraždit v rámci asi tří dnů. Dá se snad ocenit výběr ústřední dvojice. Děkuji, jednou bohatě stačilo... 30% ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Asi nejvěrohodnější filmová adaptace původního Romea a Julie. Já osobně jsem tento film shlédnul jen z toho důvodu, že se mi do čtenářského deníku nechtěla kniha Shakespeara číst, a toto se mi zdálo docela solidní, i podle komentářů. Knihu jsem však nekonec četl, a kdybych měl soudit, tak film byl velice věrohodný. Tento žánr moc nemusím, a tedy víc než dvě nedám. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zeffirelliho je v Rómeovi a Júlii vidieť v každom zábere, čo je vzhľadom na vernosť predlohe veľký kompliment. Jednoducho sa jeho štýl na podobné témy hodí. Na samotnej látke je zaujímavé okrem jej osudovosti aj to, že všetko, čo sa môže posrať, sa aj poserie a tak mnohí dnešní diváci môžu brať Rómea a Júliu skôr ak tragikomédiu, kde si z príbehu a osudov hrdinov robil srandu aj sám Shakespeare. Ako tu bolo spomenuté, Whiting má dnes kópiu v Zefronovi a Michael York je celý Marlon Brando. Nebol som počas filmu presvedčený o plnom hodnotení, avšak záver je tak silný a pravdivý (pozrite sa, čo vaša nenávisť spôsobila vašim deťom), že inak hodnotiť nedokážem. Ešte mi nedá spomenúť, že samotný príbeh mi ani po storočiach od hry a desaťročiach od filmu neripadá staromódny a je to zásluhou ako spisovateľa, tak scenáristu a režiséra. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Snad nejlepší zpracování největší milostné romance všech dob. Obdivuji Franka Zeffirelliho, který v té době neváhal porušit snad všechna pravidla, která se točila kolem shakespearovských filmových adaptací. Mladičká dvojice, nádherná milostná scéna (kterou Američané a Sověti ze svých distribučních kopií komplet vystřihli) a skutečný filmový zážitek, jež je na míle vzdálen pouhému zachycení divadla. Nemluvě o geniální hudbě Nina Roty. Romea a Julii jsem poprvé viděl v sedmnácti letech a ani po letech mě ten snímek nepřestává fascinovat svým neuvěřitelným temperamentem. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Film o naivním citu dvou náctiletých. Normálně bych mu nevěnoval ani nanovteřinu své pozornosti. No považte - Romeo a Julie se zamilují na 1. pohled (doslova a dopísmene) a už plánují svatbu. A z úst jim vychází tak silná slova, že by i barbar Conan brečel na svých bicácích. Jistě, kdyby oba dva přežili, ve Veroně by předvedli čítankový exemplář italské domácnosti se všemi rekvizitami, co k tomu patří (létající talíře a nože, přespávání před prahy a slova, která se nesluší vyslovit ani v méně solidní splečnosti v zaplivaném baru čtvrté cenové skupiny). Naštěstí ale umřeli a tak jejich příběh, který scelil svár dvou rodů, žije nesmrtelně dál. I díky tomuto úžasnému a dechberoucímu zpracování! Zeffireli má rád velké příběhy a umí je odpovídajícím způsobem převést na plátno, což každý rozhodně neumí. Velmi citlivě a věrně se drží látky, což oceňuji. Oba hlavní herečtí představitelé do svých rolí velmi přesně pasují (nedostižná éterická krása Olivie Hussey). Tento film není kýčovitou plejádou celebrit a laciných slov, Zeffireli věří tomu, co točí, proto jeho počin nepůsobí odtažitě. Skvělá hudba pochází z pera výsostného skladatele Nina Roty, velmi dojímavé tóny a krásný historizující kolorit činí z tohoto soundtracku takovou perličku na poli světové filmové hudby. Love theme patří k jednomu z nejkrásnějších leit motivů, co byly k filmu kdy složeny. Asi nikdy se nepřestanu obdivovat tomuto dílu. Takhle si představuji UMĚNÍ - krásné a nedostižné. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (17)

  • Hlavné postavy vo filme sa rozhodli podať žalobu po vyše 50 rokoch. Tvrdia, že boli zneužití. Olivia Hussey (Júlia) a Leonard Whiting (Romeo) boli v čase natáčania tínedžeri. Podľa portálu Variety im režisér Franco Zaffirelli sľúbil, že vo filme nebudú musieť byť nahí. Sľuboval, že aj keď bude potrebná nahota, ich telá budú zakryté predmetmi telovej farby. Napokon ale slovo nedodržal a tvrdil, že ak sa nevyzlečú, z filmu bude prepadák. Olivia a Leonard Zaffirellimu verili, urobili preto všetko, čo im prikázal. Herecká dvojica tvrdí, že ich Zaffirelli ako mladistvých zneužil, čo im spôsobilo vážnu emocionálnu ujmu. Myslia si, že práve tento film ich obral o ďalšie pracovné príležitosti. Žiadajú odškodné od štúdia Paramount vo výške 500 miliónov dolárov. V roku 2018 Hussey dodala, že Zaffirelli jej na pľaci dával aj nevhodné prezývky. Žalobu podali herci koncom decembra 2022. Stalo sa tak tesne pred koncom dočasného zrušenia premlčacej lehoty týkajúcej sa prípadov sexuálneho zneužívania detí v Kalifornii. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama