Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Je to príšerné. Ak by užívatelia nedávali hodnotenia tak, aby nevyčnievali z davu a umelo nenavyšovali, akože je to historické dielo Shakespeareho, tak to má neporovnateľne menej percent. Otrasné herecké výkony a nuda. Proste, keď niekto napíše v 16. storočí šaškáreň pre divadlo, tak v 20. storočí, keď sa budú držať toho, čo ten hulič napísal, tak to nemôže byť dobrý film pre diváka dnešnej doby. Tu sa nehodnotí na čsfd tento film, ale niečo úplne iné, ináč by tu väčšina dávala odpad!, jednu, alebo dve hviezdičky. Mne je u riti kto je autor tejto koniny a aký postoj je všeobecne na toto "veľdielo". ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších adaptací Romea a Julie kterou znám. Leonard Whiting a Olivia Hussey předvádí před kamerou tu nejlepší zamilovanost, kterou jde vůbec vidět. Fandil jsem jim od začátku do konce a snažil se nemyslet na hořký konec, který nám mistr Shakespeare připravil. Pokud existuje skutečná láska, která jde vidět na plátně, pak ji zobrazuje právě tento film. Nepůsobí ani kýčovitě a ani odtažitě. Je přesně taková, jakou by jsme si jí chtěli přát bez drsného závěru. 90% ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nevyčítám mistru Zeffirellimu, že jsem dlouho přemýšlel jen o upachtěných třech hvězdách. Problém vidím jednoduše v samotném příběhu, který možná představuje nesmrtelnou klasiku, je prototypem masově přijímané a myšlenkově vděčné romance atd., avšak pro mě coby diváka i člověka odkojeného moderní dobou, kdy vrchol romantického filmu představuje děravý Titanic a potápějící se pubertální ikona (nic proti Leovi - je to skvělý herec), je tahle veršovaná rozprávka tak nesnesitelně kýčovitá a nereálná, že nemám potřebu ji už nikdy více vidět nebo nedejbože číst. Přes to všechno však stejně musím ocenit krásnu formu, dramatické ztvárnění některých scén (první polibek Romea a Julie, souboj Tybalta s Mercutiem) a sympatické herecké výkony, které by jistě byly ozdobou i veleváženému anglickému divadlu. Bohužel v druhé polovině jsem začal až podezřele často upadat do spánku, takže ty 4* nakonec paradoxně zachraňují pouze velmi libozvučné hlasy české dabingové špičky, které vytvořily (až na pár výjimek) velice příjemnou divadelní kulisu. A právě do divadla tenhle příběh primárně patří. 70% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Film o naivním citu dvou náctiletých. Normálně bych mu nevěnoval ani nanovteřinu své pozornosti. No považte - Romeo a Julie se zamilují na 1. pohled (doslova a dopísmene) a už plánují svatbu. A z úst jim vychází tak silná slova, že by i barbar Conan brečel na svých bicácích. Jistě, kdyby oba dva přežili, ve Veroně by předvedli čítankový exemplář italské domácnosti se všemi rekvizitami, co k tomu patří (létající talíře a nože, přespávání před prahy a slova, která se nesluší vyslovit ani v méně solidní splečnosti v zaplivaném baru čtvrté cenové skupiny). Naštěstí ale umřeli a tak jejich příběh, který scelil svár dvou rodů, žije nesmrtelně dál. I díky tomuto úžasnému a dechberoucímu zpracování! Zeffireli má rád velké příběhy a umí je odpovídajícím způsobem převést na plátno, což každý rozhodně neumí. Velmi citlivě a věrně se drží látky, což oceňuji. Oba hlavní herečtí představitelé do svých rolí velmi přesně pasují (nedostižná éterická krása Olivie Hussey). Tento film není kýčovitou plejádou celebrit a laciných slov, Zeffireli věří tomu, co točí, proto jeho počin nepůsobí odtažitě. Skvělá hudba pochází z pera výsostného skladatele Nina Roty, velmi dojímavé tóny a krásný historizující kolorit činí z tohoto soundtracku takovou perličku na poli světové filmové hudby. Love theme patří k jednomu z nejkrásnějších leit motivů, co byly k filmu kdy složeny. Asi nikdy se nepřestanu obdivovat tomuto dílu. Takhle si představuji UMĚNÍ - krásné a nedostižné. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Asi budu tak trochu za rouhače,ale postmoderní variace na Romea a Julii v podání Baze Luhrmanna se mi líbila přeci jen trochu víc,než vznešená,divadelně pojatá verze Franca Zeffirelliho.Ta má vše,co si od podobného filmu lze přát,tedy nádherné prostředí,citlivou režijní ruku,nestárnoucí verše,Michaela Yorka v roli Tybalta a vskutku čarovnou Julii,která se svými nádherně černými vlasy strká do kapsy většinou současných přelíčených krásek.Na druhou stranu,ona divadelnost občas byla až nepříjemná,ne všechny scény odsýpaly takovým způsobem,jaký bych si představoval a představitel Romea mě svým vzhledem složeným ze Zacka Efrona a Orlanda Blooma občas trochu vytáčel.Nicméně třeba scéna od smrti Mercutia po Romeovo vyhoštění je vyloženě výtečná a závěr má prostě sílu pořád a navždy ji mít bude.Bezesporu krásný film,jen jsem možná čekal trochu víc.A vlastně ani nevím proč. 80 % ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Natáčelo se v Itálii – konkrétně v regionech Lazio (Řím, Artena, Viterbo, Tuscania), Toskánsko (Siena, Pienza) a Umbrie (Gubbio). (ČSFD)
  • Hlavné postavy vo filme sa rozhodli podať žalobu po vyše 50 rokoch. Tvrdia, že boli zneužití. Olivia Hussey (Júlia) a Leonard Whiting (Romeo) boli v čase natáčania tínedžeri. Podľa portálu Variety im režisér Franco Zaffirelli sľúbil, že vo filme nebudú musieť byť nahí. Sľuboval, že aj keď bude potrebná nahota, ich telá budú zakryté predmetmi telovej farby. Napokon ale slovo nedodržal a tvrdil, že ak sa nevyzlečú, z filmu bude prepadák. Olivia a Leonard Zaffirellimu verili, urobili preto všetko, čo im prikázal. Herecká dvojica tvrdí, že ich Zaffirelli ako mladistvých zneužil, čo im spôsobilo vážnu emocionálnu ujmu. Myslia si, že práve tento film ich obral o ďalšie pracovné príležitosti. Žiadajú odškodné od štúdia Paramount vo výške 500 miliónov dolárov. V roku 2018 Hussey dodala, že Zaffirelli jej na pľaci dával aj nevhodné prezývky. Žalobu podali herci koncom decembra 2022. Stalo sa tak tesne pred koncom dočasného zrušenia premlčacej lehoty týkajúcej sa prípadov sexuálneho zneužívania detí v Kalifornii. (Raccoon.city)
  • Zejména díky obsazení 15leté Olivie Hussey (Julie) a některým jejím scénám byl snímek v USA přehodnocen z původního ratingu G na PG. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama