Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Recenze (298)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Do této Zeffirelliho dvojice jsem se navěky zamilovala. Viděla jsem několik zpracování, ale právě na tohle žádné nemá. Je tak podmanivé se všemi těmi skvělými herci, kostýmy, exteriéry a Olivia Hussey s černými sametovými vlasy..... a s dýkou v ruce .....a šňůrkami na rukávech........ ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

V mnohém přelomové zpracování mojí oblíbené Shakespearovy tragédie, není liž pravda? Mladičcí hlavní představitelé byli překvapivě dobří, nicméně nad ostatní vyčnívají správně nesympatický Tybalt Michaela Yorka a Johnem McEnerym ztvárněný Mercutio. Jakkoliv ten název nemám rád, balkónová scéna nikdy nebyla lepší než s Olivií Hussey. Díky za vše, Mistře Zeffirelli. Za vše s výjimkou zpěvu, ten byl poněkud zbytečný. 90% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Asi nejpřesvědčivější zpracování Shakespearova sramatu. Vynikající výkony hlavních představitelů, navíc Olivia Husseyová je i moc hezká. Franco Zeffirelli opět potvrdil, že jen on a Kenneth Branagh umí točit Shakespearovy předlohy opravdu mistrovsky. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Shakespeara mám rád, ale Romea a Julii ve filmu neskousnu. Takové ultratrapně romantické rozhovory jsem ještě nezažil. Vím, že to tak je v knize, a tam mi to nevadí, ale tohle ne. Ta linie příběhu, která se věnuje R. a J. je k uzoufání a ty postavy jsou tak jednoznačné, že jsou nezajímavé. Zbytek je dobrý. Zejména postava Mercuccia je skvěle nad věcí a srší vtipem, no a pak je tu osvědčený Michael York jako Tybalt.Tak a je to. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nádherná věc, která mezi adaptacemi snad nejslavnější hry zlaté labutě avonské nemá konkurenci. A to i zásluhou mladičkých hlavních představitelů. Zeffirelliho magií před námi reneseanční příběh ožívá se vším svým mladickým rošťáctvím, romantismem a tragédií. A navíc obohacen o překrásnou hudbu. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jo to je klasika! Nejpřesvědčivější a nepřekonatelná verze nejslavnějšího Shakespearova dramatu. Tak nějak bych si asi Romea a Julii představoval. Dobové kostýmy, exteriéry, proti nimž nemůže nikdo nic říct a skvělé herecké výkony. Zeffirelli zabodoval. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nejklasičtější a nejlépe hodnocená filmová adaptace slavného dramatu. Nevím. Luhrmannova moderní verze si mě získala spíš. Zeffirelli mě nijak nevtáhl ani neoslovil, ale klasické pojetí nesmrtelné lásky má jistě také své kouzlo. Takový adekvátní film... 70 % ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mimo mísu... - - - P.S. Velikáni světového filmu na >d(v)ojce< coby nočním artovém prostoru (sic!) totálně už po víbůhkolikáté zas a znovu dojebaní uvedením v malostí pošahané šašské sračkovizi - s debilním ixtým pražskočudláckým dablinkem bez reálných ruchů a impotentním mixem zvuku vůbec (božínku, tam hraje kapela a není prakticky slyšet ani zvuk nástrojů!!!) a podivně vertikálně deformovaným výřezem z ořezu obrazu (1,66->4:3->16:9), pro našince takto sledovatelné s maximálním utrpením! - - - P.P.S. A proč to vlastně ta naše >televize veřejné služby< pořád dělá? Že by to byla opravdu jen banda debilních pakulturních ignorantů? A korupce a skvělý byznys pro spřátelené blby z dabingových firem? Parazitizmus za peníze nucených poplatníků? - - - P.P.P.S. To by mě i docela zajímalo, kde jsou ti zdejší renomovaní odborníci a publicisti, že to pořád nikomu nevadí!?! Howgh. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější Shakespeare ve své nejuřvanější podobě je ve filmu skutečně smrtící kombinací. Zeffirelli je pro mnohé naprostá modla, takže vychválení jeho variance Romea a Julie do nebes už ani nepřekvapuje, ale znovu jde o kritiky uznávanou zívačku. Naprosto hloupé finále může dojmout snad jen analfabety. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak to dopadá, když poslové lásky nemají křídla. A když se chlap nechová jako chlap. Juliinu přehnanou citovost bych pochopil, ale Romea měli někam poslat kácet stromy, aby se trochu vzpamatoval a dal vznětlivosti průchod užitečným způsobem. Škoda, že bratr Lorenzo fňukajícímu spratkovi jednu nevyťal. Vůbec je zajímavé, jak často se Františkáni stávají zástupci rozumu v místech, kde šedé mozkové buňky všech ostatních nejsou využívány právě na plný výkon (jen vzpomeňme na Ecova Viléma z Baskervillu). Mnoho bylo napsáno a nahovořeno o tom, zda pouto mezi Romeem a Julií dá se zvát láskou, nebo jde jen o prostou zamilovanost, výtrysk citů ve věku, kdy kre-ehm-mladý člověk teprve poznává sebe sama. Ač to druhé, méně romantické řešení je možná pravděpodobnější, nelze vyloučit ani to první. Jsou tací, a není jich zas tak málo, co k sobě naleznou skutečný cit už ve věku, ve kterém jejich vrstevníci řeší co na sebe, co ne na sebe, jak doma uhrát pozdní příchod v rozverném stavu, co lajknout a které přátele odinstalovat. Tihle dva k tomu, aby čas jejich lásku prověřil, nikdy nedostali příležitost. Dokázali by o sebe pečovat v nemoci i ve zdraví? Nevím, ale šanci bych jim dal. Pokud jde o zpracování, je skutečně na co se dívat, text je tu propojen s prostředím životně a podán výborně vedenými herci. Díky tomu i vzletné verše lásky, hněvu, pomsty a usmíření znějí přirozeně a nikoli uměle. Olivia Hussey je Julie jak má být, mladičká, křehká, plná citů, avšak uvědomující si sama sebe. S Romeem mám jako chlap trochu problém, to není vina jeho představitele. Co do věrnosti obsahu hry však ani nemohl být jiný. Zeffirelli dokázal, že filmové adaptace divadelních kusů rozhodně umí, je věrný látce, zároveň nejde o otrocký převod ani prosazování vlastního ega na úkor autora. Tak to má být. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdová klasika. Skvěle zpracované Shakespearovo dílo. Milenecké dvojici snad ani nelze než věřit jejich zakázanou lásku. Plný počet přece jenom nedám, naivita snímku mi trochu pokazila výsledný dojem. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší verze Shakespeareova veledíla. Poprvé jsem ji viděla asi tak ve dvanácti a byla jsem naprosto unešená. Ani po druhém shlédnutí se nedá nic vytknout. Kdyby to Shakespeare mohl vidět, myslím, že by měl docela radost. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Před časy, kdy jsem byla v zápalu odhodlání jít studovat filmovou vědu, jsem započala krátkodobou četbu Romea a Julie. Prokousávala jsem se tímto dílem stránku po stránce a během několika dní jsem vrcholně dosáhla asi přes sto přečtených. Dále jsem již neměla sil. Během těchto dní jsem doma mluvila ve verších:) Tento filmový přepis je bravurním ztvárněním nejslavnějšího milostného příběhu, který zná snad každý, ale ne každý jej četl. Po dobu sledování jsem se nemohla ubránit pocitu, že hudba Nino Roty na mě působí podobně, jako ta Hornerova ve Statečném srdci. Všem scénám, v nichž je použita, dává svou podmanivou melodií ohromující magický nádech. Bez ní by snímek možná ztratil trošku ze svého kouzla. Scéna, kdy Romeo leze za Julií na balkon, za tónů rozehrávající se této hudby, mě neskutečně přemohla a obdařila mrazením a slzami. Olivia Hussey má neskonale půvabnou a nádhernou tvářičku, a ač je toto zatím první filmové zpracování této tragické lásky, které jsem zhlédla, pro mě zůstane tou nejkrásnější Julií právě ona. Leonard Whiting je nejspíš ztracený příbuzný Zaca Efrona. Ta podoba je až zarážející. Po většinu času jsem ho v něm zkrátka viděla, a v hlavě se mi tvořily myšlenky, že Romea vlastně hraje Zac:) Romeo a Julie dojme, pohladí a rozesměje svými poeticky veršovanými dialogy, okouzlí prosluněnou Itálií a zaujme mladými, kvalitně hrajícími protagonisty. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Verzií tejto legendárnej tragédie sa nedá spočítať, ale žiadna shakespearovská dvojica okrem Oivie Hussey a Johna McEneryho ma tak nekatapultovala. Pozdáva sa mi aj básnický scenár s divadelnými patetickými hereckými prejavmi, úchvatná balkónová scéna s prílivom nadpozemskej hudby filmový zážitok iba podtrhovala a herci sú podmaniví či svojím zovňajškom alebo vnútrom. Veľmi krásna romantika. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Verzii Romea a Julie je zfilmovanych viac nez dost, avsak ja som videl zatial len dve verzie. Od Baza Luhrmana s DiCapriom z roku 1996 a tuto, o ktorej mnohi tvrdia, ze je zrejme najlepsia. Pokial s DiCapriom sa odohravala v sucasnosti, tato bola zobrazena presne tak, ako som ju uz dlho tuzil vidiet, teda s krasnou vypravou, kostymami, ale aj velmi peknou hudbou. Mozno bola v niektorich scenach minutaz na mna trosku pridlha, pretoze ked uz som presne vedel, ako sa to skonci, tak som chcel trosku plynulejsi dej, ale tak aj tato verzia je velmi krasna. Film ziskal sice dvoch Oscarov za kameru a kostymy, avsak bol nominovany aj za najlepsi film a reziu, pricom v oboch kategoriach mal väcsie stastie rodinny muzikal OLIVER! (1968) od rezisera Carola Reeda. ________ Leonard Whiting - (Romeo) +++ Olivia Hussey - (Julie) +++ John McEnery - (Mercutio) +++ Milo O'Shea - (Friar Laurence) +++ Pat Heywood - (Opatrovatelka) +++ Robert Stephens - (Princ z Verony) +++ Michael York - (Tybalt) +++ Bruce Robinson - (Benvolio) +++ Paul Hardwick - (Lord Capulet) +++ Natasha Parry - (Lady Capulet) +++ ()

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama