Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (656)

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Jak vcelku mile vyprávět o nehezkých věcech se dozvíte právě ve Zlodějce knih. Neobyčejně obyčejný příběh jedné dívky, kterých jsou kolem nás tisíce a přesto je zajímavý a přitažlivý a i přes hodně volné tempo diváka zaujme a nedovolí nudě se vůbec přiblížit. Místy mi trošku vadila překročená hranice sentimentu a drobné prohřešky proti logice. Vadilo mi i příliš okaté tlačení na pilu, aby se tvůrcům povedlo ukázat, že ne každý Němec byl špatný. Na druhé straně byl film prodchnutý lidskostí a opravdovostí a nepostrádal duši. Když k tomu přičtu parádní obsazení, hlavně trio ústředních postav - Sophie Nélisse, Emily Watson a skvělý Geoffrey Rush, tak je výsledek jasný a dávám čtyři hvězdy, vy čuňata... ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Pěkný. Jenom dost pomalý a povědomý. A možná jsem mohl dat i míň, protože to skončilo před hodinou a jediná věc co mě napadá je, že z té malé jednou určitě vyroste krásná baba. Jo a strašně mě srala angličtina. Chápu že natočit to v němčině by znamenalo o dost míň vydělaných peněz, ale poslouchat hitlerjugend jak anglicky oslavují že se jde do války s Británií je hnus. Navíc dost lidí mluví s německým a hlavní hrdinka dokonce francouzským přízvukem, takže to vypadá jako uměle poangličťovaná, ale přesto nacistická německá vesnice. ()

DZOUKR 

všechny recenze uživatele

Začáteční vyprávění mi spíš připomnělo pohádku, než válečné drama. Nicméně film je pěkně natočený, ani trochu jsem se nenudila a předválečné i válečné Německo přiblíží dokonale. Zájemcům o 2.světovou válku rozhodně doporučuji. A ten konec... no, reálný. :-I ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Film o tom, čo sme tu už mali x krát. Zavretý žid v pivnici, zloby fašistického Nemecka...Navyše, Zlodejka kníh nemá nejaký výrazný dej, skôr je akousi zbierkou udalostí, ktoré s stanú jednej rodine a na jednej ulici počas obdobia zopár rokov. Najlepšia scéna bola pálenie kníh pri starej nemeckej hymne. ()

Domas88 

všechny recenze uživatele

Tohle není můj čálek, ale je to úžasné a smutné a krásné, sice je to spíš na film na sobotní večer na pohodu a klid, v klidu se zamyslet a užít si to... ()

strelenka 

všechny recenze uživatele

Jak moc byla Zlodějka očekávaná, tak moc zklamala. Nechci hanit celý film, byl pěkný, příjemný na pohlazení, ale chybělo mu jediné: duše. Ocitli jsme se v mnoha velmi citově zabarvených situacích, ale film sám se citu nedočkal. Proplula jsem jím jen z čiré zvědavosti, jak se vyvine. Nevyvinul, byl neslaným, nemastným produktem o několika informacích z války a o přátelství (?). Jaká škoda Liesel. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale nemůžu se nějak ubránit dojmu, že knížka bude asi lepší než tenhle jistě kvalitní film. ()

PozorGranat 

všechny recenze uživatele

Svět války dětskýma očima; svět plný krutosti, nespravedlnosti, smutku, ale i radosti a úlevy. Zajímavé však je, že děti se na tento film dívají z jiného úhlu pohledu než dospělí, řekl bych více jako na pohádku, než na válečné drama. 4/5 ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Místy velmi poetický film o nelehkém životě obyčejných lidí v nacistické "Třetí říši" . I přes happy end má vcelku realistický konec . G. Rush a E. Watsonová jsou velmi dobří, objevem je mladičká Kanaďanka S. Nélisse v hlavní roli . Takže : 4,5 * a 79 % . ()

Nadirah 

všechny recenze uživatele

Tento film už jsem viděla nesčetněkrát, ale je přesně z té sorty, která se nikdy neomrzí. Má v sobě několik hlubokých myšlenek, je kvalitně zpracovaný, je zde výborné zpracování. Prostě na všech frontách výhra. Už jsem přehlcená filmy z druhé světové války, proto vnímám jako velké pozitivum, že zde válka figuruje jen pro nastínění daných životních podmínek a zbytek děje se ubírá obyčejným osudem, obyčejné dívky. ()

Kimberly1 

všechny recenze uživatele

Nedoporučuji zhlédnout nikomu, kdo četl knihu. Chápu, že dostat celý obsah knihy do filmu je nereálné, ale díky velkému střihu, film ztratil často smysl. Vynechání velké části příběhu a postav způsobilo, že loučení smrti s hrdiny nemohl divák pochopit. ()

wowylgu313 

všechny recenze uživatele

Bude těžké to vlastně sám sobě obhájit. Chtěl jsem totiž hodit čisté 3 a nebo čisté 4 hvězdy ... Nakonec vidíte sami jak to dopadlo ... Proč? Podívali jsme se na emoční příběh zaměřený na citové pouto každé z účinkujících postav. Nenastane žádné krveprolití, žádný masakr. Je to příběh, který jsme mohli už na podobný styl vidět mockrát ale né v takovém klidném pojetí. Nejelo to jak o závod. Bylo to pomalé, klidné s občasným nádechem dramatu. Přesně dvakrát se to dostane až nad tu příčku stabilního klidu. Co na to víc říct, pohled z druhé strany než většinou známe byl zajímavý. Každé slovo co slyšíte tady bylo jak reálně napsaný řádek v deníku z té doby. Dávám čistých 80% ... Ale obávám se že pokud si někdy tento film pustím znova, nebudu už takhle začarovaný tou poklidnou dvouhodinovou linií. ()

kacer4 

všechny recenze uživatele

Vojnová téma ma nikdy príliš nebavila, či to bol Ryan alebo Čierna kniha. Ale toto bolo niečo nezabudnuteľné. Neuveriteľne krásny a dojímavý príbeh, v ktorom je minimum chýb. Niekoľko krát som mal čo robiť, aby mi slzi nezaliali oči. Zo začiatku som mal pocit, že to bude rozprávkový námet, ale časom som zmenil názor. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama