Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři dobří kamarádi Bjorn, Mulle a Sten prožívají své dopívání se vším, co k tomu patří: přátelství, rodinné vztahy, první lásky. Co zprvu vypadá idylicky, nabírá dramatický vývoj a v důsledku jejich rozdílných povah a také rozdílného sociálního původu, se řítí do konečné katarze. Tento film patří ke klasice dánské kinematografie. (dandysand)

(více)

Recenze (6)

rivah 

všechny recenze uživatele

Zappa je rybička v akváriu jednoho z kamarádů. Na konci ji vyloví...Drama o neklidném dospívání, plné citu i prožitku,(70%) ()

faana21 

všechny recenze uživatele

Byli jednou tři pubescentní kamarádi, kterým to kamarádství příliš nevydrželo. Aneb jak to chodí od desíti k pěti a od pěti k pětině... a z-pět k pěti hvězdičkám. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Traja tinedzeri v Dansku 80. rokov postupne dospievaju a riesia veci s tym suvisiace. Ako som si pozeral tych mladych hercov, po  tomto filme uz vela  vody nenamutili, hm   84 % ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1983 - uvedené v sekcii "Un certain regard" ◘◘◘◘ MFF Moskva 1983 - Nominácia na 1. cenu ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tohle mě nevzalo. Ač mám (klasické) filmy pro děti a mládež i dost rád, pro počin Billa Augusta zřejmě nejsem cílovou skupinou. Déle vnímám, že skandinávská tvorba oproti (minimálně) celému bývalému východnímu bloku již dlouhé dekády rozlišuje mezi filmem pro děti a filmem pro mládež, kdežto v rámci té druhé kategorie, kam spadá i Zappa, se nebojí ani kontroverznějších témat. Jenže já jsem prostě zvyklý u dětských / mládežníckých filmů na tu klasiku a je to pro mě specifický žánr, v němž se dokážu výjimečně i stokrát raději pozvnést nad jistými klišé či případnou naivitou, než sledovat zrovna film s naturalistickým pojetím vybraných scén, kdy vidíme jednoho z party kluků v pubertě zcela naze odhaleného nebo se zakrváceným obličejem či později opakovaně říhat i zvracet. Příběh samotný je sice v jádru dostatečně silný, jenže nesedlo mi ani sledovat to, jak se zpočátku klasický klukovský příběh party kamarádů postupně mění na děj plný těžkých vzájemných naschválů, krádeží, vandalismu, ba i daleko horších zločinů ze strany dětských (anti?)hrdinů, přičemž veškeré přečiny a zločiny se tu odehrají zcela bez jediné reakce kohokoliv z okolí, pozůstalých obětí, rodičů, školy,... Jak většinou nemám v lásce prvoplánově moralizující filmy, Zappa mi připadá jako až přehnaně protikladný extrém, v němž ve finále vlastně nenacházím ve vztahu k mladému divákovi, pro kterého je ten film určen, cokoliv pozitivního, co by potenciálně varovní příběh vyvážilo a co bych si z něj odnesl. Krátké rozhovory s rodiči nebo učitelem, kdy vzniká napětí, jaksi k ničemu nedojdou a ani ta linie zanedbávajících rodičů není pořádně dotažena. Z těchto důvodu mám ze Zappy podobně zoufalý dojem jako kdysi u Jacka, jen zatímco ten se pro mě ve druhé polovině zlepšil, Zappu jsem zase naopak zpočátku bral jako svéráznější podobu mládežnického filmu, dokud se děj plně nezvrtl. Za skvělou filmařskou stránku sice nemám problém dát slabší 3 hvězdy, ale je mi líto, pokud skvěle natočený film s takto kontroverzním dějem v daném žánru mi nedokáže předat působivé poselství a nad závěrečným šokujícím zvratem vyvolává spíše rozpaky. [55%] ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama