Reklama

Reklama

Cesta do školy

  • Francie Sur le chemin de l'école (více)
Trailer 2
Francie / Čína / Jihoafrická republika / Brazílie / Kolumbie, 2013, 77 min

Obsahy(1)

Čtyři děti, čtyři osudy, jediný cíl – budoucnost. Dětské protagonisty snímku, žijící ve čtyřech různých koutech světa, spojuje společná touha po poznání. Uvědomují si, že jedině studium jim může otevřít bránu k lepší budoucnosti a proto se každý den vydávají na dlouhou a strastiplnou cestu za vzděláním.

Jackson (11) žije v Keni. Se svou mladší sestrou musí dvakrát denně zdolat pěšky patnáctikilometrovou cestu savanou obývanou divokými predátory...
Carlito (11) urazí se svou mladší sestrou bez ohledu na počasí dvakrát denně osmnáct kilometrů na koni přes argentinské pláně...
Zahira (12) žije v pohoří Atlas v Maroku. Každý týden ji a její dvě spolužačky čeká vyčerpávající pěší túra po nelítostných horských stezkách do internátní školy...
Samuel (13) žije v Indii. Cesta do školy, kterou musí denně absolvovat, představuje čiré utrpení. Nemůže totiž chodit a jeho dva mladší bratři ho celé čtyři kilometry tlačí na provizorním vozíku...

Snímek Cesta do školy odhaluje nevšední rutinu dětí, jež se díky své nezdolné touze splnit si svůj sen vydávají na cestu za poznáním, kterou známe všichni, avšak z velmi odlišné perspektivy. (AČFK)

(více)

Recenze (16)

Marze 

všechny recenze uživatele

Všechny znázorněné cesty do školy vedou přes polopouštní a horskopouštní biomy, kde jejich rodiče a dědové vyrubali původní lesy a krajiny vyschly (nepředpokládám, že je zde přirozené původní bezlesí). Tato generace Zemi asi dorazí. V závěru ze sebe přemoudřelá  děcka trousí moudra, která si zaslouží vytesat do kamene. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý dokument o trpělivých dětech, které absolvují strastiplnou cestu za vzděláním. Mělo by se to pouštět na našich základkách, aby smradi, co je tatínek vozí před školu bavorákem, pochopili, jak se mají :D ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Krásně udělaný film o trnité cestě některých dětí ke vzdělání. Dva roztomilí indičtí bratříčci, táhnoucí a tlačící svého brášku na vozíčku každý den do školy - občas někde vyklopí a poté se vymlouvají, že tu řeku tam prostě nečekali, nebo, že ty krávy je napadly. Bratr a sestra z Argentiny jedoucí do školy na jednom koni, handrkující se, kdo bude vepředu. Keňští sourozenci snažící se přežít cestu do školy mezi slony a žirafami. A tři Marocké kamarádky na dlouhé cestě do školy i s živou slepicí. Film ve mne tak nějak vyvolal dojem, že jsem se všemi dětmi do té školy šla. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Je to krásný dokument. Aby ne, je o dětech a ty jsou roztomilé, usměvavé, křehké a zdánlivě bezstarostné. Kromě příběhů dětí z rozličných koutů světa jsou nám předestřeny nádherné přírodní scenérie zalité sluncem za jemných podtónů sugestivní hudby. Je to dokument, jež má silné poselství, ale... je tu problém s autenticitou, který se zákonitě ztrácí francouzským dabingem a pak hlavně tím, že to na mnoha místech vypadá nahrané a stylizované přesně tak, aby se to vešlo do záměru. Jelikož má dokument za cíl mít dopad na celý svět a co nejširší publikum, dá se to pochopit, já však po opravdovosti života prahnu a zde ji nenacházím... Asi že až moc hezké, moc působivé, moc vyumělkované, co já vím ()

mrart 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý koncept a velmi působivé zpracování. Každodenní pouť do školy je u dětí ze snímku dokonale fascinující. Námět pro film je to samozřejmě podbízivý, rozhodně ale ne lacině. Štábu se povedlo cesty dětí zaznamenat excelentním způsobem a každá jednotlivá pouť obsahuje větší množství komických zážitků i úsměvných detailů, stejně jako chvilkových dramat. Respekt dětem i štábu, který to s nimi vždy několikrát absolvoval. ()

Deever 

všechny recenze uživatele

Nikdo nepochybuje o tom, že existují miliony dětí pro které je i základní vzdělání jen obtížně dostupné. Cesta do školy jim nepomůže. Cílová skupina, která pak bude řešit jestli darovat staré kolo nebo procenta z měsíčního příjmu, je totiž tvořena velkou spoustou vzdělaných a kriticky smýšlejících individuí, kteří budou mít problém spolknout lacinou blyštivou cetku, kterou film je. Zůstává otázkou, jestli se pak vyplácí točit hezoučké dokumenty o vyčleněných oblastech, když tím docílíte jen dvou efektů: a) poskytnete munici odpůrcům rozvojové pomoci třetímu světu a b) otrávíte možné zájemce o vaši problematiku, kteří poznají, že jim mažete med kolem pusy. ()

XR 

všechny recenze uživatele

Na zamyslenie pekný fim. Trochu mi nesedela hudba v jednotlivých scénach, ale o tom to nebolo.. ()

Benisippo 

všechny recenze uživatele

Na film je podle me mozne divat se dvema pohledy, ten jeden by byl kriticky a polemizujici nad prvoplanovosti a podbizivosti, ten druhy se necha strhnout netradicnim roadtripem v uzasnych sceneriich a reziserovou schopnosti vypointovat cely pribeh . Ja jsem si zvolil ten druhy pristup. Videno na lfs. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľmi unikátny dokument, ktorý sa zameriava na podmienky života detí v tých najchudobnejších kútoch sveta. Na jednej strane zaujímavá idea a vykreslenie problému, ale na strane druhej fádne a nezaujímavo natočené. Dosť bili do očí tie naučené frázy pri filmovaní s deťmi. Záver bol ale "vypilovaný" nad mieru kvalitne a preto dávam silnejšie tri hviezdičky. 65 % ()

ProfiDivak 

všechny recenze uživatele

Spomínanú "podbízivost" badať vo filme hlavne u rodičov, ale dá sa aj zamyslieť podľa vlastných skúseností: nie sú aj v reále rodičia, čo sa týka školy, podobní? Čo sa týka detí, ich hlášky sa mi páčili a tí dvaja malí to tou Amerikou fakt zabili. Tým aj vystihli podstatu záverečných preslovov: "Amerika" niekde v diaľke....čiže veľké a odvážne detské sny, ktoré sú sami o sebe obdivuhodné, aj keď sa nesplnia. Nemyslím si, že zvlášť deťom musí niekto ich sny alebo vtipné hlášky diktovať. ()

RomanT 

všechny recenze uživatele

Místy inscenovaný, ale poutavě natočený dokument. Pustil jsem jej bez komentáře v přítomnosti kluků 8 a 10 let. Po chvíli přestali blbnout a začali jej se mnou se zaujetím sledovat. Dialogům sice moc nerozuměli (bylo to v originálním znění s anglickými titulky), ale sami se aktivně vyptávali a po skončení jsme o něm, o škole a životě v jiných koncích světa ještě 10 minut diskutovali. Takže to, co jsem od něj očekával, beze zbytku splnil. Škola a vzdělání nejsou povinností, ale privilegiem. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin zeměpisu nebo výchovy k občanství. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o tom, jak vypadá běžný život dětí v jiných částech světa. ()

dodanek 

všechny recenze uživatele

Nádherné lokace, scénář, příběhy, hudba. Muselo to stát strašnou spoustu úsilí a peněz. A je mi neuvěřitelně líto, že autoři neměli koule film natočit jako skutečný dokument, a vytvořili místo toho šíleně prkennou polohranou frašku, ve které skutečné děti říkají věty, které jim někdo napsal do (neuvěřitelně tupého) scénáře. (LFŠ 2014) ()

Reklama

Reklama