Reklama

Reklama

Holky pod zámkem

(pořad)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2015, 7x45 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběhy žen ve vězení ve Světlé nad Sázavou. Co je dostalo dovnitř a co je čeká venku? Režim věznice i nepsaná pravidla přežití v časosběrném dokumentu TV Nova. (TV Nova)

Recenze (36)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Oproti americkým verzím, kterými je to jasně inspirované (například Girls Incarcerated), je to příliš senzachtivá reality show, která není schopna vybalancovat tyto dva žánry více směrem k dokumentu, což by tu pomohlo. Koukal jsem až na část třetí řady a musím říct, že by asi "obsazení" prospěly více empatii budící příběhy jako je Monika, protože jinak se pak všechny snadno házejí do jednoho pytle drogově závislých / zlodějek. Fajn pokus, který bych u Novy nečekal, ale u slova pokus to zůstává. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já si vždycky myslel, že dostat se do kriminálu je za trest, že jsem provedl něco špatného a jsem třeba i velkou hrozbou pro společnost. No jak poslední dobou vidím, tak všude po světě tomu tak je, jen u nás je z toho skoro lázeňský pobyt a ozdravovna, no a většina odsouzených z toho má ještě srandu. Tyhle ženské se sice snaží hrát i na city, ale se mnou to nic nedělalo. Jasně je rozdíl, když tam jde někdo za krádeže, finanční zpronevěru, nebo když někdo zabije své děcka, rodiče či partnera. NOVA už ale natočila větší sračky a několikrát jsem se u některých bab musel i trochu pousmát nad jejich příběhy a emočními výlevy před kamerou… ()

Reklama

yehudit 

všechny recenze uživatele

Třeštíková to věru není, ale jinak si myslím, že se jedná o (tady) nespravedlivě podhodnocený dokument, který dovoluje divákovi nahlédnout do - pro většinu z nás - exotického místa českho vězení, nastiňuje spoustu otázek a podňecuje touhu dozvědět se více. Na rozdíl od některých zdejších komentátorů vězeňské útulno z našich daní jeho obyvatelkám nezávidím, přesto mě napadlo, že skutečné, a mnohem horší vězení je pro většinu těchto dívek kdesi v hlubinách jejich psyché. Dokument vkusně podtrhuje hudba Jana P. Muchowa, jinak samozřejmě dominuje snaha o co největší senzaci a zjednodušení, což se projevuje hlavně v místy až nechtěně humorných komentářích, ve kterých se mimo jiné dozvíte, "proč se nevyplatí zavraždit vašeho manžela". Přesto si stojím za tím, že na Tv dokument z produkce Tv Nova příjemné překvapení a zasloužené 3*. ()

Meow86 

všechny recenze uživatele

Zhlédnutý 1.díl. Co je dostalo dovnitř? Víme. Co je čeká venku? Představu máme. Ale co je čeká uvnitř? Tvrdá dřina a spousta odříkání při zkouškách taneční choreografie, která slouží k potěšení nejednoho taktéž "pykajícího" mužského oka. Hmm. Však víme, že vězení není, co bývalo. "Přijeďte do hotelu ve Světlé nad Sázavou! Budete se tu cítit jako doma!" Na 2.díl se určitě podívám. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak předně nutno dodat, že na TV Nova je to celkem solidní počin. A i když se jedná o reality show, je to spíše takový dokument jak to chodí v našich věznicích kde je krapet mírnější režim. Samozřejmě účinkující jsou skutečné postavy se skutečnými osudy, které se tam za mříže nedostaly jen tak. O každé z těch ,,padlých žen'' si můžeme myslet co chceme. A ačkoliv samozřejmě člověk vidí, že tam opravdu mají celkem pohodičku a že je ta čórka za kterou tam jsou ani moc netrápí (na rozdíl asi od okradeného), udivilo mne, že mi jich bylo vlastně líto. Když člověk vidí z jakého prostředí často vzešly, jak musely fungovat v dravém světě tam venku, když si uvědomí, že ony nedostaly tak dobře rozdané karty už od mala jako jsme třeba dostali my v podobě milujících rodičů, domova, krásného dětství, rodinou podporovaného vzdělání.... pak opravdu je trocha té lítosti na místě. Vrcholem byla zpověď bezdomovkyně, pro kterou vlastně kriminál byl řádem a jistotou, který venku postrádala. Pravidelný režim, pravidelná strava, zázemí, teplo, hygiena... pro člověka z ulice tohle zní jako ráj. Já tu nebudu spekulovat o tom, co bylo kdyby. Kdyby se víc holky snažily, kdyby nekradly, kdyby si našli ubytovnu... Pro řadu z nich ten kriminál byl trestem. Bylo to cítit v povzdechu těch nastupujících trest ,,no jo... budu to tu muset nějak ... vydržet.. ''. A i když můžete za dobré chování večer na telku a kouknout na další díl Ordinace... přesto je to prostředí hrozné, depresivní, plné různých živlů v podobě spoluvězňů... nechtěl bych se tam dostat. Brrr. Tohle je celkem zajímavá sonda a Nova ukázala že když chce, jde to i normálně. Ti co zde dávají - ODPAD, protože ve filmu jsou socky placený z našich daní jaksi nepochopili jak se má zde hodnotit. Hodnotíme film, ne lidi v něm hrající. To je jak odsoudit dokument BBC o kosatkách, protože zabíjejí ty roztomilé lachtany a tuleně... * * * ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Čtyřdílný dokumentární seriál byl vyroben pro stanici Nova v roce 2011, ale jeho televizní premiéra proběhla až koncem roku 2014. (Bernyz)

Reklama

Reklama