Reklama

Reklama

Trojice zlodějů uprchla z vězení a příliš se netrápí tím, že na svobodě nejsou schopni žít bez poctivě vydělaných peněz. Cílem jejich "zájmu" se stávají banky. Mezi jednotlivými loupežemi se ukrývají u autoopraváře Dee Mobleyho a jeho dcery Keechie, anebo v domě Mattie Mansfieldové. Stále senzačnější zprávy o jejich krádežích bez kapky krve je však postupně donutí rozdělit se. Nejmladší z nich, třiadvacetiletý Bowie, se však vážně zamiloval do Keechie... Snímek, patřící mezi nejlepší tituly žánru filmu noir (takzvaného černého filmu) uznávaný klasik americké kinematografie, Nicholas Ray (Johnny Guitar, Útěk do bezpečí Rebel bez příčiny, Král králů a 55 dní v Pekingu). Kriminální příběh, odehrávající se v době Velké deprese, byl natočen podle románu Edwarda Andersona Zloději jako my, podle kterého vznikl později také stejnojmenný remake Roberta Altmana. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Han22 

všechny recenze uživatele

Místo krimi jsem dostal takovou tu naivní romanťárnu, ze kterých jsem už dávno vyrostl. Mladý uprchlík z vězení, který nezná nic než přepadání bank a mladá holka z autoservisu se do sebe zamilují a prchají před zákonem. Zní to dobře, ale kromě krásné Keechie a té romantiky film nic nenabízí. Dramatické události se dějí mimo záběr kamery a nakonec to dopadne přesně tak jak jsem čekal (špatně). ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(LFŠ 2010) Debutový film Nicholase Raye ŽIJÍ V NOCI nedosahuje kvalit pozdějšího noiru NA OPUŠTĚNÉM MÍSTĚ, protože má na místo světem protřelých a cynických postav naivní mladý pár a chybí mu scénáristická sofistikovanost; nestane se kanonickým dílem žánru jako westernový JOHNNY GUITAR či teenpick REBEL BEZ PŘÍČINY, jelikož ničím výrazně nevybočuje a spíše není schopen dostát zásadám, než aby si s nimi důmyslně pohrával; dokonce ani neuchvátí velkolepými scenériemi a hereckými hvězdami jako počiny na sklonku režijní dráhy KRÁL KRÁLŮ a 55 DNÍ V PEKINGU, přestože jde o jeden z prvních snímků, u nichž byla živá akce natáčena z helikoptéry. I tak ale stojí za zhlédnutí, i když spíš jako melodramatická romance, která se soustřeďuje na vykreslení mladého bonnieclydeovského páru, než jako film noir s důrazem na styl a zrádné vyprávění. ()

Reklama

Ruda.neck 

všechny recenze uživatele

Režijní prvotina Nicholase Raye, noirovka říznutá road-movie ve stylu Bonnie a Clyde, nepřináší nic převratného, snad kromě několika zajímavých záběrů, zejména exteriérových z ptačí perspektivy. Mladý naivka Bowie si myslí, že bude moci klidně žít z nakradených peněz s milovanou Keechie, že je jiný než jeho staří kumpáni, kteří mu pomohli utéct z vězení. Co bude následovat lze však snadno odhadnout. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Nycholas Ray /Rebel bez priciny, Na opustenem Miste/ natocil lahko nadpriemerny film noir, ktory je tuna dost podceneny navyse. Film sa tematicky venuje prepadavaniu bank, co povazujem za vyborny namet sam o sebe + do toho okorenit to aj nejakou mylostnou liniou ona +on. A moze sa rozjet kvalitna noirova filmarina, ktorej nechyba temne nasvietenie, pokrivene charaktery, genialne dialogy, skvostne herecke vykony a nadovsetko slusne kulisy ba miestami aj exteriery sa najdu. Tempo nie je strhujuce, ale skor pokojne, no nuda nedostala sancu. Ktomu sice herci mi nic nehovoria, ale tych 92 minut je na film -noir tak akurat : 70 % ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Mladomanželia na úteku pred zákonom, korý sa snaží dohnať mužskú polovicu páru za jeho zločiny v minulosti. Jednoduchý príbeh, ktorý viac ako na napätie a zauzľovanie zápletky stavia na romantickom podtóne. Vďaka tomu ako aj slabším ústredným hereckým výkonom (hlavne mužský part) prvky drámy a krimi noiru sú skôr príťažou ako akcelerátorom deja. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o první film, který režíroval Nicholas Ray. (Pumiiix)
  • Truffaut v recenzii filmu uviedol: Ray nepoužíva filmovú techniku vedome, racionálne, ale skôr inštinktívne. Kompozičné riešenia sa preto odkláňajú od zaužívanej zobrazovacej tradície. Ray dodáva každému záberu istú emocionálnu kvalitu. Výsledkom je preto film pôsobiaci až rozprávkovým dojmom, taký snový western. Poetická intuícia tak zbližuje Raya hlavne s Rossellinim, obaja zdieľajú snahu nikdy nič nevysvetľovať, ale iba ukazovať. Ray je taký hollywoodsky Rossellini. Tvorí skôr skicu, než aby natáčal filmy.“ (Biopler)

Reklama

Reklama