Reklama

Reklama

Camp X-ray

(festivalový název)
  • USA Camp X-Ray
Trailer

Obsahy(1)

Poté, co Cole utekla z dusivého maloměsta do armády, doufala v to, že bude odvelena do Iráku. Místo toho je ale poslána do Guantanama. Setkává se s nenávistí a násilím od muslimských mužů, nad kterými má dohled. Cole naváže zvláštní přátelství s Alim, který je ve věznici na osm let. (Ajjinka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Dobrý a také překvapivě dobře obsazený film, který mohl (a měl) mít daleko vyšší ambice. Je proto škoda, že nosnou myšlenkou je "pouze" vztah dozorkyně a jednoho "chytřejšího" vězně. Vedlejší postavy mají totiž minimum prostoru a Sattler navíc servíruje pouze útržky informací o obou stranách "konfliktu" (471 a Cole), takže divák v podstatě musí automaticky předpokládat, že američani jsou ti zlí a vězni ti nevinní. Celkově bych tedy film doporučil těm, které zajímá dané téma nebo další herecká poloha Kristen Stewart, ale jinak osobně stále čekám na film, který nestranně, objektivně a bez příkras vylíčí tuto šedou kapitolu amerického boje proti terorismu. ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi hlavní myšlenka filmu, který by ještě před pár lety horko těžko hledal cestu na filmové plátno, protože nádherně ukazuje to, co bylo v pozářijové americké zahraniční politice špatně. Nelidské zacházení může mít mnoho podob a nepotřebujeme k němu nutně násilí a nátlak. Pošlapat lidskou důstojnost lze i jednodušším způsobem. Seberte člověku všechnu naději na světlý zítřek a po nějaké době ho připravíte o veškerou vůli do života. Po celou dobu sledování filmu se mi v hlavě honila otázka, co lze vlastně ještě nazývat životem? Odpověď na to má každý svou, ale život v kleci bez jakékoliv kontroly a svobodné vůle je podle mě hluboko pod tou hranicí. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,We are in the War! '' Rozhodně nejsem naivní a souhlasím s ostatními co dávali po jedné hvězdě, kdy se jim nezdálo, že vrcholem amerického mučení bylo sprchování před dozorkyní, krmení nosem při hladovce a ,,frequent flyer'' stěhování. Jsem si jist že na Quantanamu a jinde jsou i jiná místa, ve filmu nám neukázaná, kde se děle víc než nedávno odsuzovaný waterboarding při výsleších. I to přátelství mezi Cole a zadrženým se mi moc nezdálo. Nejsem si jist, že by velení právě kvůli podobným incidentům jako ve filmu dovolovalo při permanentním kamerovém monitoringu takovéto sbližování. I když kdo ví.Tak proč jsem dal tak vysoké hodnocení? Kvůli myšlence a snad i kvůli studu sebe sama ani ne jako člověka západního (a tedy pro ortodoxní muslimy zkaženého) světa ale jako obyčejného člověka... Již jednou jsem měl podobné pocity a při sledování filmu http://www.csfd.cz/film/225932-odvlecen/ jsem si kladl podobné otázky jako zde. Co když je to pravda? Co když na Kubě a kdo ví kde ještě ve světě drží tajné služby a armáda podobné zadržené celé roky a kterým se nesmí říkat vězni, protože by podléhali mezinárodnímu právu? Co když vážně všichni nejsou teroristé? Co když opravdu někteří jen tím, že se dostali do rukou vyšetřovatelů - jen pro pouhé podezření, následně vyvrácené a teď mají stigma a nemohou se vrátit protože není kam? A co když to jediné tak je náruč radikálního islámu a pomsta tomu zvrácenému světu? Jsem si jist, že občas v sítu protiteroristických zátahů uváznou i neviní. Mají tu smůlu, že někdo z rodiny je terorista, nebo vede radikální řeči v mešitě... Být pak zadržován v cele 2x2m pod permanentním dohledem bez jakékoliv možnosti soukromí několik let musí člověka na psychice těžce poznamenat. nedivím se pak hladovkám a shit koktejlům. --- Styděl jsem se i za to, že při podávání břitvy jsem čekal, že bude Cole pořezána. Prostě už mám v sobě zakódován strach z těch lidí co věří v Alláha. A přitom on byl vážně dobrý muž... ---- jenže jak to dělat jinak? Jak hledat vlky ve stádu ovcí? Jak bránit naši civilizaci, chovat se přitom lidsky a respektovat všechna práva při boji s terorem? Neumím si na to odpovědět. Jsme ve válce. Už jeden Říman řekl: Když řinčí zbraně, mlčí můzy, mlčí zákony... Nechtěl bych být na Quantanámu. Ani jako zadržený a ani jako dozorce! Nemám z tohoto filmu dobrý pocit. Proto dávám 4 smažené kuřecí nugety. * * * * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Za obranu svobody!" Nechci být negativní, ale tady to nejde jinak. Já totiž nemám rád odpalující se Alibaby a už vůbec nemám rád, když se ve jménu svobody porušuje svoboda jiného. Guantánamo budiž skvělým případem, protože v něm nejsou vůbec žádní vězni, kteří by měli nějaká práva, ale pouze zadržení, kteří mohou být zadržováni nekonečně dlouho. A až nějaký světový paragraf dá zadržovaným nějaké to právo, tak budou přejmenováni třeba na uložené a bude vše při starém. Tady končí můj vztek a začíná vnímání pohádky o drsné dozorkyni a německém Alim, které sblížil jeden výkalový koktejl a Harry Potter. Mě to tedy moc nebavilo, ale tohle téma je potřebné občas provětrat, aby daňoví poplatníci viděli, že jejich peníze byly vynaloženy smysluplně. ()

Badseeds 

všechny recenze uživatele

Všimla jsem si, že Kristen Stewart si od proslulé Ságy začala vybírat zajímavé projekty (např. Sils Maria, 2014), od CAMP X-RAY jsem si toho ale tolik neslibovala. Jsem ráda, že jsem se (jako obvykle) mýlila. Film mě zasáhl přímo do srdce a už před polovinou bylo jasné, že to bude láska jako trám. Poutavá, zároveň ošemetná problematika se nerozplizla, hlavně díky perfektní atmosféře a příkladu přístupu jednotlivce, za což Americe hezky tleskám. P.S. : Někdo, kdo čte Harryho Pottera, přeci nemůže být Bad Guy... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení trvalo 21 dní. (Ajjinka)
  • Kristen Stewart na natáčecím place našla fenku křížence, kterou pojmenovala po své postavě - Cole. (Ajjinka)

Reklama

Reklama