Reklama

Reklama

Camp X-ray

(festivalový název)
  • USA Camp X-Ray
Trailer

Obsahy(1)

Poté, co Cole utekla z dusivého maloměsta do armády, doufala v to, že bude odvelena do Iráku. Místo toho je ale poslána do Guantanama. Setkává se s nenávistí a násilím od muslimských mužů, nad kterými má dohled. Cole naváže zvláštní přátelství s Alim, který je ve věznici na osm let. (Ajjinka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Drama s výborně vystavěnou atmosférou, které pro mě bohužel strádalo trochu šťávy a nebýt pár nudnějších pasáží, asi bych se nebál jít na pět hvězdiček. Kristen je výborná, nikdy jsem nechápal, v čem teda tak byly strašné její výkony v Twilight, že dostávala i Zlaté maliny. Upřímně si myslím, že to byla zaujatost vůči sérii, protože nijak špatně nikdy nehrála a ani nehraje. Mám radost, že však objevuje ovšem i filmové vody mimo mainstream. Z Camp X-Ray, Sils Maria i Still Alice s Kristen jsem měl velkou radost. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZA OBRANU SVOBODY…" /// Doutnající ,,dvojčata“ a vojáci mířící do Afghánistánu v reportáži kanálu Al Jazeera. Stůl plnej mobilů a chlápek modlící se čelem ke qible. Tma. Pak světlo a cesta, na jejímž konci nečeká 72 huristek, ale pečlivá ostraha ve věznici Guantanámo. Camp X-Ray proto nejspíš přiláká pozornost těch, co spolíhaj na ,,eR“kovej rating přístupnosti. A ti budou zklamaní. Vobčas sice vidíme, kdo je tady pánem, ale příběh je hlavně o neobvyklým přátelství. Hodně se mluví a přitom se neřeší ideologie. Monotónní části střežení dotvářej pomalý tempo, a jsou asi tím nejzajímavějším. Rozhovory postupně ztrácej náboj, sbližování těch dvou mi taky moc do armádního kodexu nezapadá. Očekávám nějakou hlubokou myšlenku, a ta o zvířátkách zavřených v klecích mě nenaplňuje. Závěr je ovlivněnej událostma, který se hold v armádě stávaj. Tím chci říct, že nadšenej jásot sluníčkovejch multikulti pseudohumanistů není zcela oprávněnej. Není to úplný zklamání, K.Stewart se mi dokonce líbila. Ovšem to rozuzlení je takový holčičí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Práce v pasťáku se mi zdá bejt vzrušující. 2.) Mám doma víc jak 10 mobilních telefonů. 3.) Thx za titule ,,tsusho“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,We are in the War! '' Rozhodně nejsem naivní a souhlasím s ostatními co dávali po jedné hvězdě, kdy se jim nezdálo, že vrcholem amerického mučení bylo sprchování před dozorkyní, krmení nosem při hladovce a ,,frequent flyer'' stěhování. Jsem si jist že na Quantanamu a jinde jsou i jiná místa, ve filmu nám neukázaná, kde se děle víc než nedávno odsuzovaný waterboarding při výsleších. I to přátelství mezi Cole a zadrženým se mi moc nezdálo. Nejsem si jist, že by velení právě kvůli podobným incidentům jako ve filmu dovolovalo při permanentním kamerovém monitoringu takovéto sbližování. I když kdo ví.Tak proč jsem dal tak vysoké hodnocení? Kvůli myšlence a snad i kvůli studu sebe sama ani ne jako člověka západního (a tedy pro ortodoxní muslimy zkaženého) světa ale jako obyčejného člověka... Již jednou jsem měl podobné pocity a při sledování filmu http://www.csfd.cz/film/225932-odvlecen/ jsem si kladl podobné otázky jako zde. Co když je to pravda? Co když na Kubě a kdo ví kde ještě ve světě drží tajné služby a armáda podobné zadržené celé roky a kterým se nesmí říkat vězni, protože by podléhali mezinárodnímu právu? Co když vážně všichni nejsou teroristé? Co když opravdu někteří jen tím, že se dostali do rukou vyšetřovatelů - jen pro pouhé podezření, následně vyvrácené a teď mají stigma a nemohou se vrátit protože není kam? A co když to jediné tak je náruč radikálního islámu a pomsta tomu zvrácenému světu? Jsem si jist, že občas v sítu protiteroristických zátahů uváznou i neviní. Mají tu smůlu, že někdo z rodiny je terorista, nebo vede radikální řeči v mešitě... Být pak zadržován v cele 2x2m pod permanentním dohledem bez jakékoliv možnosti soukromí několik let musí člověka na psychice těžce poznamenat. nedivím se pak hladovkám a shit koktejlům. --- Styděl jsem se i za to, že při podávání břitvy jsem čekal, že bude Cole pořezána. Prostě už mám v sobě zakódován strach z těch lidí co věří v Alláha. A přitom on byl vážně dobrý muž... ---- jenže jak to dělat jinak? Jak hledat vlky ve stádu ovcí? Jak bránit naši civilizaci, chovat se přitom lidsky a respektovat všechna práva při boji s terorem? Neumím si na to odpovědět. Jsme ve válce. Už jeden Říman řekl: Když řinčí zbraně, mlčí můzy, mlčí zákony... Nechtěl bych být na Quantanámu. Ani jako zadržený a ani jako dozorce! Nemám z tohoto filmu dobrý pocit. Proto dávám 4 smažené kuřecí nugety. * * * * ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Americká palba do vlastních řad. Tentokrát si sebemrskači vzali na paškál vězeňské komplexy pro ručníkáře a dopadlo to špatně. Copak to prostředí kriminálu, to bylo docela fajn, stejně jako rutina, kterou tamní práce obnáší. Ale příběh sám, kdy se unylá vojanda začne zbližovat s jedním ze zabásnutých prostěradel, to byla tragédie. Když to shrnu, tak si její sympatie získá tím, že po ní mrskne kelímek sraček. mě tohle někdo udělat, tak dostává sodu až do konce svého pobytu. Zkrátka té náhlé erupci citů neuvěří nikdo, kdo má všech pět pohromadě. Dalším úletem bylo obsazení Kristen Stewart. Neříkám, že ta holka neumí hrát, ale jestli se na něco nehodí, tak je to vojačka házející drsné ksichty. Její výkon byl spíše parodický. Amíci by to v tomhle ohledu se sebekritikou neměli přehánět, protože jak pravil jeden z agentů Mossadu, když omylem zabili jiný cíl: "Mrtvý Arab, dobrý Arab." 30% ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Hodně kontroverzní téma, což mě baví... Po shlédnutí jsem dost přemejšlela, jestli si to zaslouží 4* nebo míň, nebo jak. Nejen,že mám hrozně ráda Kristen Stewart a nechápu, že někdo může tvrdit, že tady nehrála. Když to co předvedla, ještě nepředvedla. Každopádně k samotnýmu tématu - rozhodně zajímavá volba, ale zároveň trošku bič na režiséra - protože kritika je logicky velká. Já obecně nemám ráda globalizaci čehokoliv, házení určitých lidí/národu do jednoho pytle, ačkoli to sama někdy dělám, tak to nerada slyšim, proto jsem měla cítění pro situaci i hlavní hrdinku. Furt jsem člověk z masa a kostí a mám srdce. Jinak symboličtější konec asi dát nemohli. Nádhera. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Rozpočet filmu byl pouhý 1 milion amerických dolarů. (Ajjinka)
  • Aby se herci, kteří měli hrát zadržené vězně, vžili do role, požádali o to, aby mohli být nějaký čas v celách zavření. Peyman v ní strávil několik hodin. (Ajjinka)
  • Režisér Peter Sattler, který napsal i scénář, původně zamýšlel, že postava Amy Cole (Kristen Stewart) bude muž. Hlavní postavu změnil v ženu v době, kdy jeho manželka čekala jejich prvorozenou dceru. (Ajjinka)

Reklama

Reklama