Reklama

Reklama

Při rutinní vesmírné cestě k novému domovu jsou dva hibernovaní pasažéři kosmické lodi následkem poruchy probuzeni o 90 let dříve, než bylo plánováno. Zatímco se Jim (Chris Pratt) a Aurora (Jennifer Lawrence) smiřují se skutečností, že budou nuceni prožít zbytek života na palubě luxusní lodi, zjišťují, že mezi nimi vzniká cosi více než přátelství...až do okamžiku, kdy odhalí, že se celá loď ocitá v obrovském nebezpečí. Jim a Aurora jsou teď těmi jedinými, kdo může zachránit životy 5000 spících pasažérů. (Falcon)

(více)

Recenze (1 245)

NJD 

všechny recenze uživatele

Sice je ve filmu (hlavně v druhý polovině) hromada WTF momentů, ale všechno to zachraňuje (nahá) Jennifer Lawrence. Za mě dobrý. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Tento námět by mohl posloužit k celkem zajímavému pornu a bejt Chris Pratt trochu jiné povahy, mohl za ty roky prubnout (rozuměj přeříznout) stovky holek a žen. Pokud chcete vědět přibližně kolik, mohu odkázat na kolegu verbala, který ve svém komentáři poskytuje bližší matematické výpočty. Ale Chris Pratt hraje Chrise Pratta (rozuměj sympaťáka), takže těmito výhodami pohrdne a spokojí se s jednou běloškou, konkrétně děsně sexy Jennifer Lawrence a jejím chraplákem. Ti dva jsou samozřejmě jako vytržení z plakátu, ale film má své kouzlo, pěkně utíká a závěrečná pasáž je i dost napínavá. Samozřejmě jiní tvůrci by to pojali možná více do hloubky, více se zabývali dušemi zkroušených pasažérů, ale já proti této limonádě nic nemám. Někdy je prostě lepší vidět jen to zlaté pozlátko a ne psychologický rozbor. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod bych rád zmínil, že mé očekávání od tohoto filmu nebylo příliš valné. Jennifer Lawrence jsem znal hlavně z Hunger Games, kde sice hrála na vážnou notu, ale její postava byla velmi spjata s ní - stejně tak, jako Laurie s Dr. Housem. Nicméně dokonale zahrála jinou povahu a nikterak mi nepřipomínala její jiné role. Dvojka s Prattem se prostě vyplatila, a postupem času od počáteční samoty to graduje do dějem opředené lásky i nenávisti. Představte si, že letíte jedno století hvězdnou lodí s dalšími lidmi, kteří jsou v hybernačním spánku. Najednou se probudíte, snažíte se opravit lůžko, poté se snažíte najít někoho, kdo by vám pomohl. Posléze už hledáte jenom rozptýlení a v momentě, kdy zjistíte, že zemřete dříve, než loď doletí do požadované destinace, se snažíte s takovou zprávou smířit. Jenomže to nelze ani po litrech chlastu od robotického guru, který se vyzná od mixování chlastu, přes kvantovou fyziku až po to, jak ženy myslí. Nicméně snad každý sebevíce vylobotomovaný blbeček s naprostou nulovou mírou sociálního cítění ví, že nemůže ženě, kterou schválně probudil a tak jí připravil o její život na nové planetě, říci, že to udělal schválně. To by ale nebyl pořádný film, kdyby se ti dva neusmířili, nenašli problém v lodi, který postupně raketoplán ničí, a nepřipravili menší překvapení pro pasažéry, kteří se probudí nejdříve za několik desítek let. Z toho vám ukápne slza, z Jennifer možná i semeno. Hudba dobrá, atmosféra je střídmá, gradace děje je tak akorát. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Jennifer Lawrence i Chris Pratt patří mezi mé nejoblíbenější herce současnosti, jejich společný film jsem si proto nemohl nechat ujít. Začátek potěšil - klasickému sci-fi úvodu, kdy se bez jakéhokoliv vysvětlování hlavní hrdina ocitá na palubě vesmírné lodi, není moc co vytknout. Postupné seznamování s Jimem a Aurorou je taky fajn, byť to místy působí jako čekání na to, až se provalí pravda a začne nějaká ta očekávaná akce. Hlavní slabinou Passengers je ale to, že působí příliš povrchně. Některé pasáže by zasloužily více důrazu (Jimovo morální dilema, snaha vymyslet jakékoliv řešení), místo toho ale film přechází z příjemných drama/sci-fi končin na jakousi romantickou dramedii s nádechem beznaděje. Jestli něco táhne film celou dobu, je to vizuální stránka (vysoký rozpočet je znát) a pohodové herecké obsazení, ale rozhodně z toho mohlo být daleko víc než slabší 4*. ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Chcete-li shlédnout největší koncentraci hollywoodských klišé per frame, pusťte si Pasažéry. Předtím se ale raději připoutejte; a sice ne z důvodu, že by to snad měla být jízda vašeho života, jako spíše, že by se vám mohlo stát, že v polovině filmu jaksi ucítíte gravitační škubnutí a půjdete třeba plevelit záhonek nebo tak něco... Kromě zajímavého vizuálu dostanete jen promarněný potenciál a natolik předvídatelný patos, ze budete jen tak sedět a nevzrušeně si dělat čárky (břitvou do předloktí) za každou situaci, pohled, zvrat, pravděpodobnostní nonsens, slovo... které jste zajisté vůbec neočekávali. Přemýšlím tedy, co vlastně ohodnotit kladně, jak obhájit ta tři plazmová, kulovitá, vesmírná tělesa, která jsem se rozhodla filmu udělit... Mno, o hereckých výkonech se tu moc mluvit nedá, byť musím uznat, že většinu filmu se dá aspoň na hlavního hrdinu koukat (tu část, kdy má na tváři hipsterského bobra se zbytky svačiny, se nedá ani to). Jennifer, která by díky svým nedávným uniklým osobním fotkám nejradši ze Země zdrhla zajisté i v reálu, se opět -překvapivě- tváří, jako by musela ty zbytky svačiny z borečkova bobra sama vybírat. (Výzva pro fanoušky této nesympatické nicmocky: pokud někdo najdete film, kde se tahle vaše krasavice, kvůli které se ráno budíte pod stanem, aspoň na milisekundu skutečně usmívá, dejte mi echo. Za odměnu vám nějaké svoje osobní fotky uniknu já.) Za obsazení tedy žádná hvězda zářit nebude. Nicméně za pohledy do kosmíru, to už je jiná! Kuafix, jak já bych si taky takhle skočila se švihadlem kolem pasu vstříc té dechberoucí nádheře...! Jednu hvězdu tedy odtamtud kradu a flákám sem spolu s poděkováním za existenci full HD. Další pak udělím za technické provedení - sice jsou ty vesmírné lodě ve všech současných scifárnách jako přes kopírák (tedy rotující labyrinty o několik ramenech) a bohužel Gigerovu invenci (The Derelict!!!) se již zopakovat asi jen tak nepodaří, ale nevadí, tak nějak to jejich plavidlo lahodilo mému oku po stránce interiéru i exteriéru. Do třetice si mé kladné hodnocení vyslouží ta do očí bijící pocta Kubrickovu Osvícení. Kdo si nevšiml té jasné reference už při první scéně v baru -a to včetně téměř totožného koberce-, ať mi raději nepíše, i kdyby tu usmívající se Lorencovou přece jen našel. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Sci-fi romantika s trochou napětí, která je sice americky předvídatelná, kopírující, nijak originální ( krom bazénu, který ztratí gravitaci ) jenže co naplat. Mně se na to hrozně příjemně koukalo a bavilo mne to. Dva hezcí mladí lidé, na lodi plné vychytávek, vizuelně poutavé a celkem oceňuji i tu myšlenku, která byla tím vším potlačená. Můj první film s Jennifer Lawrence, která za roli vyinkasola 20mega v dolarech. ( podle therichest.com jmění 76mil dollarů k roku 2016) PS: Kdo najde menší roli Andy Garcii než tady tak vyhrává psa Nováka. ()

Esgalnor 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do toho bez očekávání a udělal jsem dobře. Když totiž film skončil, měl jsem na tváři jen blažený úsměv a byl jsem neskonale potěšen. Jde tedy spíše o klasickou popcornovku, proto mě mrzí fakt, že jsem si ji nevychutnal v kině, ale vizuálně, herecky a co se propracovanosti charakterů týče tak dokonalou, že je ten zážitek posunut náhle do úplně jiných dimenzí. Přidejte si chytrou kombinaci žánrů - kdy spíš na pozadí dobře gradujícího romantického příběhu probíhá sci-fi linka a máte před sebou úžasnou oddechovku, kterou člověk potřebuje, ani to neví. Samozřejmě, pokud čekáte chytré sci-fi, budete zklamáni. Na konci vás nečeká žádné šokující odhalení, které vás svou genialitou zatlačí do sedaček. Možná to je trochu škoda, ale mě to ani tak netrápilo. Možná to je tím, že se někde hluboko uvnitř mě skrývá romantická duše (ale je teda pořádně skrytá). Film občas diváka dostává do přesvědčení, že ve finále nepůjde o klasický hollywoodský blockbuster, ale dočká se tragického zakončení - každopádně i já, milovník depresivních kousků, jsem nakonec postavám ten happy end přál, takže za mě žádné zklamání. Navíc Jennifer Lawrence si dává Auroru s úžasným přehledem, skvěle sem sedl i Chris Pratt - ta dvojka je neskutečně sympatická (plus ty postavy jsou výborně napsané).▐ Pasažéři nejsou ničím víc, než příjemně oddychovou hollywoodskou popcornovkou, která má ale vyšperkovaný vizuál, skvělé nápady, výborné efekty a zajímavou hudbu. Navíc se dočkáte skvělých hereckých výkonů ústředního dua (ale i barman Michaela Sheena je parádní, scény s ním dost připomínají Osvícení), dobře napsaných postav a po dlouhé době skvěle gradující romantiky. Za mě velká spokojenost. ()

Sancoo 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkal jak hodím 4*, ale nakonec jsem se musel díky "happy endu" přiklonit ke svému klasickému hodnocení za 3. Zkusím si to ospravedlnit. Příbeh i herecké obsazení slušný (hodně se mi líbil Michael Sheen v roli robotického barmana), vizuál alá Gravitace a do toho perfektní hudba od Newmana (né náhodou nominovaná na Oskara). Moje ideální představa konce by byla, kdyby postava Jima byla obětována, jak to zprvu i vypadalo, ale bohužel tvůrci se rozhodli pro futu oživovací udělátka a Chris Pratt nám znova ožil (ano mám rád špatné konce), takže sexy Jennifer nezůstala na ocet po zbytek života na "opuštěné" lodi. Nevím, proč musejí takhle nadějné snímky končit šťastně, měli si vzít příklad ze snímku Life (2016) s Gyllenhaalem, kde sice jeho postava taky měla být už dávno tuhá, ale konec nebyl tak dobrý a to nakonec snímku rozhodně prospělo. Po shlédnutí Passengers jsem byl trošku zklamaný, opravdu jsem si říkal, že konečně po delší době koukám na celkem zajímavý film z vesmírného prostředí, kdy se nejedná o záchranu lidsta/planety, ale taky to má i jiný příběh. Určitě se z toho námětu dalo vytěžit více. Moje hodnocení 7/10 na IMDb je adekvátní, ale tady 4* dát nemůžu, protože ještě teď rozdýchávám ten sladký konec. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Jon Spaihts se ukazuje, že má velice zajímavé nápady. Přičteme magický vizuál, hudbu a dostaneme velice originální scifíčko. Do kina jsem nešel jako né moc fanda romantiky. Jaké bylo nyní moje překvapení, když jsem zjistil, že se mi psycho- romantická část vlastně líbila víc než konečná akce. Ŕíkám, že jsem pitomec a někdy nalítnu na předsudek. Moje chyba. 75% ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Čakal som nejaké zaujímavejšie zápletky. V konečnom dôsledku to bol prostý sci-fi romkom s účelovo naukladanou cestou. Chris ma nepresvedčil, že žije na lodi bez iného kontaktu s človekom viac než rok. Jennifer ukazovala príliš veľa pŕs, no zároveň príliš málo. Laurence sa akoby náhodou objavil, aby im všetko dokázal vysvetliť skôr, než odíde. Veľmi jednoduchý film v peknom kabátiku. ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s komentárom od DJ Rocco iNc. Gravitácia bola obsahovo slabšia (logicky) a postavená v podstate iba na jednom hrdinovi. Pasažieri síce nie sú nič výnimočné, pripadalo mi to hneď ako mix filmov Wall-E (aj hudbou), Sunschine a Europa Report. Vizuál a hudba výborné. Našli sa tu aj primitívne zvraty, pretože inak by nemohli vytvoriť následnú interakciu a vzbudiť u divákov napätie. Vtipne vyznelo aj to, že na vyše 5000 člennú posádku celej lodi je iba jedna ošetrovňa a iba s jedným operačným stolom, a takisto absentuje lekársky android alebo tím androidov v prípade kolízie. Nejak si boli istí, že do lode po celý čas nič nenarazí, ešte k tomu je štít proti lietajúcim predmetom iba vpredu v smere jazdy, lenže vesmírom sa všetko pohybuje všetkými smermi. Príbeh je dobrý a herci boli vybraní bezchybne a z Lawrence sa stala dobrá buchta a výborná herečka, avšak by sa mohla v niektorých polohách krotiť, niekedy to s tými emóciami preháňa. Má iba to mínus, že má taký sedlácky ksicht a vyzerá ako kópia pretučnelej Zellweger, ktorá kedysi tiež vyzerala dobre, dokonca bez toho krku ako pelikán. Pratt je v dobrej forme, ale v ksichte nejak pochudnutý v tomto filme, v Strážcoch z 2017 je viac pribratejší. Jediné čo mi v tomto filme vadilo, bola záverečná pieseň. Neviem koho napadlo dať na záver tak retardovanú pesničku, namiesto toho, aby tam hneď pustili pôvodnú scénickú hudbu, ktorá aj tak začne od titulkového pásu. Musím pochváliť inak mimoriadne kvalitný český dabing, čo sa často nestáva - P. Štěpán / Chris Pratt, L. Štěpánková / Jennifer Lawrence, J. Hána / Michael Sheen, réžia Zdeněk Štěpán. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Navzdory J. Lawrence jsem udělil tři hvězdy. Trošku promarněné nápady, rád bych viděl (klidně i bez poruch), jak by to vypadalo kdyby probudil všechny. ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Ja, první den na lodi, která se má hnát ještě 90 let vesmírem. Místo: lodní bar. "Arture, rozhodl jsem se, že ve zbytku života, co mi zbývá, se pokusím vypít veškeré zásoby alkoholu." "To je v pořádku, tato loď počítala s 5000 pasažéry na 4 měsíce. Domnívám se, že tento cíl se vám splnit nepodaří." "Arture, zapoměl jsem ti říct o sobě jeden důležitý fakt." "Mhm?" "Jsem Čech." - ozývá se zvuk Arturova procesoru. Kdesi v útrobách lodi se objevuje několik chybových hlášení. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem vesmír, vesmírnou loď, kajuty, vyspělou techniku, hvězdy, souhvězdí, roboty, a také vizuál. A ano, dostal jsem to! I přes komorní příběh s herci, kteří se svých rolí zúčastnili více než dobře, jsem dostal dozajista slušný film, který mi zpříjemnil dnešní večer více než dost. Po téměř celou dobu filmu jsem chtěl udělit 4 hvězdičky, protože přeci jen, účel to pro mě splnilo, i když to větší hloubku nemá a kopíruje to hned několik filmů (Osvícení, Symptom Pandorum, Oddysea, Vetřelec, Sunshine, Moon a dalších x - což zas tolik nevadilo!), avšak mrzely mě občas totálně černé díry ve scénaři (to fakt zachraňujete Arthura, když loď každou chvíli bouchne?). I konec mi přišel těžko uvěřitelný jen z toho důvodu, že z hlediska psychologie postav jen stěží uvěříte tomu, že žili šťastně až do smrti. Takže sečtetno a podtrženo - vizuál velmi dobrý, herci také zahráli dobře své role, i když Morfeus mi přišel tak nějak poněkud zbytečný, avšak po slušné psychologické stránce první poloviny stopáže mi přijde film poněkud statický, jak kdyby jen vařil z vody a nakonec byla zápletka natolik basic, že více než tři hvězdičky udělit nemohu. A když se nad tím trochu člověk zamyslí, tak i logických děr je tu hned několik a zápletka byla teda hodně slabá...  65% ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Originálne romanticko-dramatické sci-fi, ktoré si rád pozriem kedykoľvek… sympatickí herci a krásna scénografia plus úchvatné “výlety” do vesmíru… Super ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se bavil, i když zápletka byla v půlce úplně jasná, ale hezké efekty. A prostředí. Zábavný robot za barem a scéna s bazénem. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Jméno scénáristy mě bohužel vyděsilo, až když jsem ho spatřil v titulcích. Takže jsem na konci pochopil, v kom byl hlavní problém. Protože v hercích, výtvarnících a trikových specialistech to tedy nebylo. Pratt i Lawrenceová hrají solidně. Fishburne už je trochu problém. Sheen jede ve skoro parodickém módu. No a García? Toho hravě přehlédnete. To byli herci. Co výtvarná stránka? Ta je excelentní. Loď je fantastická a některé scény jsou díky výtvarné stránce dechberoucí. To se bohužel nedá říci o příběhu. Začátek je dobrý, vtipný a až na pocit mírného napětí děj plyne lehce. I dilema, před kterým Jim stál, je celkem pochopitelné. A po jeho vyřešení stále jedeme na vlně lehké, nekonfiktní, příjemné romance. Objeví se zápletka, a když se skoro blíží její vyvrcholení, přehodil scénárista brutálně výhybku. Posledních asi dvacet minut je z úplně jiného filmu, o třídu slabšího. A to, co by pak mohlo být dále zajímavé a dojemné, je odbyté několika větami voice-overu na konci. Už po Prometheovi jsem Spaihtse proklínal a tímto filmem opět dokázal, že scénárista je ubohý. Škoda. ()

Smisek 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem z filmu naprosto nadšený, a nebýt konce, který jsem si představoval tak trošku jinak, hodnotím jednoznačně za 5*. Nádherné po všech stránkách - příběh, hudba, herci, zpracování, efekty, náboj..nevím, co všechno mám vyjmenovat. Byla to jízda, náramně jsem si ji užil a moc rád se na to podívám znovu. Špička. ()

Související novinky

Michael Sheen bude neziskový herec

Michael Sheen bude neziskový herec

11.12.2021

Úspěšný britský filmový, televizní i divadelní herec, držitel několika významných ocenění, velký filantrop. Michael Sheen, známý třeba z Pasažérů nebo Daleko od hlučícího davu se rozhodl, že většinu… (více)

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

13.08.2017

ČSFD rádio Filmové melodie jsme právě obohatili o více jak 515 tracků z největších soundtrackových novinek posledního roku! Navíc s úpravou playlistu, ve kterém každá druhá skladba je novinka.… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Jennifer Lawrence bude režírovat

Jennifer Lawrence bude režírovat

26.11.2015

Mít ve 25 letech dva Zlaté glóby a Oscara vůbec není špatná bilance. Jennifer Lawrence k tomu může přihodit ještě dvě úspěšné blockbusterové série, právě končící Hunger Games a X-Meny, a momentálně… (více)

Reklama

Reklama