Reklama

Reklama

Při rutinní vesmírné cestě k novému domovu jsou dva hibernovaní pasažéři kosmické lodi následkem poruchy probuzeni o 90 let dříve, než bylo plánováno. Zatímco se Jim (Chris Pratt) a Aurora (Jennifer Lawrence) smiřují se skutečností, že budou nuceni prožít zbytek života na palubě luxusní lodi, zjišťují, že mezi nimi vzniká cosi více než přátelství...až do okamžiku, kdy odhalí, že se celá loď ocitá v obrovském nebezpečí. Jim a Aurora jsou teď těmi jedinými, kdo může zachránit životy 5000 spících pasažérů. (Falcon)

(více)

Recenze (1 245)

silentname 

všechny recenze uživatele

Bol som absolútne zaháknutý a natešený na tento film po tom, čo som videl trailer. Fascinovala ma tá izolácia, tá samota, ten pocit, kedy človek nevie ako ďalej a iba dvaja ľudia, ktorí sa snažia vyrovnať so situáciou v podobe Chrisa Pratta a Jennifer Lawrence. A môžem povedať, že ma to nesklamalo. Mám pocit, že všetko z toho som tu dostal. A musím povedať, že ku koncu aj trošku akcie. Začnem teda s pozitívami filmu. Herci sú dobrí, vizuálne som ostal ohromený a atmosféra filmu ma držala. Miestami vtipné, miestami vážne, no súčasne som mal pocit, že obaja sa už zmierili so svojim osudom a rozhodli sa z toho vyťažiť to najlepšie. Prvá polka filmu je veľmi dobrá a pokračuje to celkom dobre, no potom sa dostaneme do trošku scenáristických klišé, ktoré poznáme a nemám pocit, že filmu niečo pridávajú. Maximálne tak len s určitosťou zabíjajú čas, lebo presne vieme čo sa bude diať. Ale na druhú stranu mám pocit, že to aspoň malo svoj význam. V závere musíme mať nejakú akciu a veľkú drámu, a hoci si viem predstaviť, že to vôbec nemuselo byť, nemyslím si, že by to bolo úplne najhoršie. No minimálne viem, že by som určite vedel vymyslieť silnejší koniec, ktorý by fungoval lepšie, než toto. Bez toho, aby som spoiloval čokoľvek si myslím, že urobiť opačné rozhodnutie než to, ktoré tu tvorcovia spravili by bolo podľa môjho názoru efektívnejšie a viac by to s filmom vychádzalo. Ale, čo už človek narobí? Ja som len obyčajný divák, ktorý píše svoj obyčajný názor. Celkovo keď to ale vezmem, som s filmom spokojný. Dočkal som sa toho čo som chcel, no viem, že z toho scenára mohli vyťažiť oveľa viac a mohli sme z toho mať skutočne silnejší film, než sme dostali. Ak máte radi sci-fi filmy, určite si čeknite. Myslím si, že na jeho pozretie to poteší. Viackrát? Možno tiež, ale nie som si úplne istý. Hodnotenie: B+ ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Romantika komorní atmosféry ve sci fi provedení. Uvězněná láska, predeterminovaná, odhadnutelná. Nic převratného. Žádné dojetí, žádné city, klasická záplatka, hodně odbytá. Vlastně je to film, který by mohli natočit Strážci vesmíru ve volné adaptaci Romea a Julie. (still better lovestory than Twilight). Morfujem. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mňa by ten Jim mohol kľudne zobudiť. Potom by sme sadili stromy, stavali domy ... a tak. Celkom príjemná romantika v sci-fi kabáte s pekným vizuálom. 3,5* ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit film s potenciálem sci-fi Áčka, který se však ztratí někde v polovině filmu. Vždyť i v jednom z trailerů Jim (Chris Pratt) prohlásí, že si nemyslí, že jejich probuzení byla náhoda, avšak tato zápletka není v samotném filmu ani zmíněna. Místo toho dostaneme tu nejjednoduší komplikaci a pomalu ještě jednodušší řešení...Sci-fi s potenciálem Total Recall se tak stane pouhou povídkou o tom "Jak Harry potkal Sally aneb Žili šťastně dokud neumřeli"... 69% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Aneb rychlokurz na ovládání a opravování lodi, kterou řídí počítače řízené počítači. Pratt je fajn, Lawrence je hlavně ve scénách na rande k sežrání, nápad za milion, ale když je to zase přestřelené o tisíc procent a milion let. Vyhodil bych trapné umírání kapitána Fishe, zázračnou záchranu lodi a soustředil se víc na každodenní život na palubě. Fajn dabing, v němž Petr Štěpán je fyzicky podobný CHP. Viděno střídavě v originále, ten je pochopitelně stále lepší. Vizuál, atmoška a šaty JL na sto. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Konečne sci-fi, kde neuvidíte žiadne hybridné ksichty, ani vymyslené civilizácie, až na jedného robota. A tak sa z toho stáva celkom pozerateľná záležitosť, ktorá prvou polovicou graduje tak, až som myslel, že tomu možno naparím aj plný počet. Zaujímavá situácia a jej morálna zápletka boli nadčasové. V druhej polovici spadáme už do porúch s loďou, všetko sa orientuje na katastrofu, až aby to vyústilo pomaly do Danielle Steelovskej pointy. Hoci herci boli výborní a dvojica Pratt - Lawrence úplne fungujúca, na snímok tohto žánru by bolo určite dobré zlepšiť aj vizuál. Akčne však veľmi dobre, nechýbalo tomu napätie. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nápad zajímavý, herecká dvojice také fajn, ale jako celek spíše průměr. Čím to je, že v poslední době jsou všechny filmy v určitých detailech super, ale jako celek, stěží průměr? Jako by vždy během natáčení docházeli nápady. Přesto nenáročná pohodička, klidně i použitelné na večer s přítelkyní. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Ze všech rádoby velkých sci-fi co šli do kin v roce 2016 jsou Pasažéři jednoznačně nejslabší. Z námětu by se dala vytřískat cela škála zábavnějších věcí, než poloblbé romantické melodrama plné scénáristických píčovin. Hned mě napadnul třeba skvělý komediálně laděný horor, kdy by hlavní hrdina vždycky někoho vzbudil a po lodi potom naháněl, sejmul a šel si pro dalšího. Tohle téma by šlo hezky rozvinout a napadali mě další a další zvrácené věci, které raději dál nebudu rozebírat, ale těch věcí by se dalo na tý lodi dělat mnohem víc, než jen vzbudit Jennifer Lawrence, která se sem vůbec nehodí, pronést pár vtipných hlášek a občas si užít výtečného Sheena. Jinak ale komedie co je vtipná tak na půl, romantika která nefunguje a sci-fi které svojí debilitou uráží i Star Wars a to je co říct. Průměr.60%. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi a ne jen kvůli tělu Jennifer Lawrence. Je to takové ... kompaktní (jak jen příběh na uzavřené pusté kosmické lodi může být). Ano, příběh se vyvíjí, posouvá, ale celou dobu tak nějak drží pohromadě. Možná i proto, protože je to film pro dva a půl herce. ■ Dívám se zde do diskuse a souhlasím, že bych si taky přál maličko jinak konec. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Jennifer je pekná baba, ale okrem spoluprác s jej dvorným mágom Davidom O. Russellom, nepovažujem jej HERECTVO za extra šťastlivé, že by ma viac interesovalo, Chris Pratt mi, pre zmenu, dosť lezie na nervy, je to herec, ktorého si predovšetkým spájam so Strážcami galaxie, a jedným mimoriadnym prekvapením, v podobe Jurského sveta, niekoho zrejme napadlo spojiť : dve tieto herecké ESÁ, kde vidieť, že si mimo týchto úspešných filmových sérii, ani nepípnu, k Lawrence by som doplnil spoluprácu s Francisom Lawrencem, a ka Hunger Games. Na režisérsku stoličku zasadol úspešný Nór Morten Tyldum, ktorý sa doma preslávil Lovcami hláv, na to nadviazal parádnym anglicky hovoriacim debutom Kód enigmy, bohužiaľ ďalší projekt s názvom Pasažieri, u mňa nestojí takmer ani za prd, i keď priznávam, že má pár zaujímavých technických zložiek, ktoré sa hodia do konečného filmu. Je to SCIENCE - FICTION, o vesmírnom cestovaní na iné planéty, v tom je niekoľko tisícok pasažierov v hibernácii, kde sa jeden z nich, náhle a nečakane skôr, ale sakramentsky o poriadnych 90 rokov prebudí pred pôvodným dátumom, a čo teraz, keď všetci spia ? Volá sa Jim Preston, je MECHANIKOM, a uvedomuje si, že sa asi zblázni ? Síce, je tu čo robiť, ako sa zabaviť, ale to určite nemyslím s androidom Arthurom, BARMANOM, ktorý mieša excelentné drinky. Po roku si vezme do hlavy, že prebudí ešte jedného člena zo všetkých pasažierov, bolo by veľmi divné, ak by zvolil rovnaké pohlavie, pretože, našťastie tak neučinil, AURORA je krásna, mladá žena, ktorá mu bude robiť spoločnosť, tak ako sa patrí ( NUDA - už viac nehrozí !!! ), pokiaľ jej ANDROID nepovie skutočnú pravdu, ale po určitej nenávisti, sa dostanú k spolupráci, pretože vesmírna loď, je poškodená, ktorú treba opraviť. Okrem nich dvoch a smelého androida, príde ešte na okamih Morpheus, z kultového MATRIXU, sestier Wachowskich. Jen je tak neuveriteľne uvrešťaná, že som sa nevedel dočkať vytúženého konca, lebo, čo je veľa, to je príliš, pripadala mi, ako vrecom šibnutá, akoby jej to vôbec nemyslelo. Na tomto filme sa dá maximálne oceniť, ako tak kamera Rodriga Prieta, a vizuálne efekty, ktoré sa Gravitácii, aj tak nevyrovnajú, a tobôž nie, legendárnej 2001 : Vesmírnej Odysey, ale od Kubricka si tvorcovia pobrali inšpiráciu z Osvietenia, a scény z baru, sú ako vystrihnuté, odtiaľto ! TYLDUM nie je expertom na látku dobíjania vesmíru, a tak preto mu nevyšiel tento snímok, ktorý nemal zlý potenciál, len to by tu museli byť šikovnejší ľudia, aspoň na stoličke : Directed by + Screenplay !!! ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Decentní no-brainer jednohubka s futuristicky stylizovanou romantikou. Kdo očekává, že sci-fi s pomalějším tempem zákonitě musí přinést nějaký druh existencionálního poselství, tak bude zklamán. Já nečekal nic a užíval si vesmírný život dvojičky s překvapivým zaujetím. Na Pratta s Lawrence se divá dobře (u Lawrence pouze dívá) a holt se musí přijmout, že hlubší podtext jejich existence a nasazení ve filmu nemá. Ano, setkáme se hned s řádkou nesmyslů a otázky vzbuzujících scén, nejapnou akcí a přihlouplým vystoupením Fishbournea; naopak to vyvažují zajímavý nápady typu bazén ve stavu bez tíže anebo kulišácký Sheenův android. Nic světoborného, ale bavilo mě to. Slabší 4*. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Bacha spoilery!!!! Úžasná vizuální podívaná se skvělou dvojicí protagonistů. Film rozdá karty hned od začátku, což je fajn, ale na druhou stranu pak víte, že to buď skončí dobře nebo špatně a nebo tak nějak napůl, aby nikdo nebyl zklamaný. A přesně tuhle cestu zvolili i Pasažéři, zvolili cestu nejmenšího odporu a to mě mrzí. Já osobně bych klidně šel do té nejhorší varianty, tedy že oba umřou a mise se nepovede, protože se loď rozpadne. Jenže chápu, že takový konce holywood už dávno nedělá. A je to škoda! I proto hvězdička dolů, jinak všem vřele doporučuju. Je to vizuální slast :))) ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Romantické sci-fi o dvou Pasažérech, kteří spolu uvízli v jednom dramatu a vytřískali z toho kapku dobrodružství... romantické sci-fi, to je jako kdyby Pán času byla ženská... (počkat, ona už je, třináctý Doctor... tak znovu!) Pokus číslo dva- zatímco pánové sní svůj ne-zcela-dry sen o tom, jak by probudili a zaměstnali Jennifer, podívám se na ten příběh ze svého úhlu pohledu. Podle mě totiž měla být Jen vděčná, že ji probudil... fakt. Poznala lásku svého života, což je obrovské štěstí a náhoda... které teda jasně, kapku Chris pomohl, ale dali se do kupy, zasadili strom, putovali vesmírem a tak dále. Vůči čemu tedy mám výhrady? Ano, vůči té silně poruchové lodi, která měla sama někam putovat sto dvacet let, zatímco všichni vesele (no, vesele..) hibernují. Nechápu, že něco takového svěřili výhradně do péče technice... Jako THP zaměstnanec technické univerzity totiž vím, jak technika (ne)funguje. Cokoli se může pokazit, se pokazí. Tam aspoň měli barmana Michaela androida Sheena, který vám nalil čistou a bez ledu, já tak můžu leda s úsměvem zkusit "a nechcete se zatím podívat dovnitř? Ono se to mezitím třeba rozjede... jo, jděte brankou, turniket taky nefunguje..." (!!!) Zpátky k filmu- zkrátka jsem na vážkách, jak to celé ohodnotit. Ústřední dvojka bez chyby, vesmír pěkný, loď teda na dvě věci... jako necílová skupina tedy nakonec střílím za tři (Chris, Jen a strom). ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

... a mně se nejvíc líbila všelijaká světýlka a hejblátka a ta velká pouťová vikingská ⛵... jo a drinky zdarma kolik jen chceš! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Novodobý Robinson ve vesmíru, kosmická lovestory, něco morálních dilemat a blockbusterový závěr. Výsledek mohl být dechberoucí, realita bohužel tolik nedopadla; i tak se naštěstí jedná o zábavný film. Právě morální dilemata jsou spolu s pasážemi nudícího se osamělého pasažéra nejzajímavějšími momenty z celého filmu. Může za to zajímavý, byť ne bezchybný scénář. Škoda jenom, že vztah stojící na hereckých osobnostech Lawrenceové a Pratta se nepodařilo ukočírovat a stala z něj taková vesmírná červená knihovna. Podobně lze lát nad zbytečně zařazeným akčním závěrem, který by místy působil směšně i v béčkových produkcích dob dávno minulých. Naštěstí je tu perfektně zvládnutý vizuál, který z Pasažérů činí skvělou podívanou. Nemůžou za to jenom technické vychytávky a okouzlující triky lodi budoucnosti, podpořené výbornou hudbou Thomase Newmana. Je to i v propracovanosti misanscény do všech detailů. Týká se to třeba beznohého barmana-robota a jeho technických záchvěvů v tváři Martina Sheena. A taky maličkosti, které potěší každého milovníka kinematografie: například když Jim bloumá prázdnou lodí a poprvé spatří osvětlený bar s usměvavým barmanem, mechanicky čistícím prázdné sklenice (i na toto klišé padne vtipná hláška), nelze si nevzpomenout na hotel Overlook. A scéna, kdy se při náhlém výpadku gravitace Aurora koupe v bazénu, takže se nemůže dostat z vězení vznášející se vodní koule, bere dech. Doslova. Tenhle koncert pro tři lze s čistým svědomím doporučit. Sympaťák Pratt, nádherná Jennifer a moje nejoblíbenější postava - vždy usměvavý barman Martin Sheen, který svým nevtíravým gentlemanským způsobem vytváří nejvtipnější okamžiky. Dožiju-li se doby, že pití někdy budou rozlévat androidi, moc bych si přál, aby vypadali a chovali se přesně jako on. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pasažéři by se jistým způsobem dali pojmout jako futuristická verze Titaniku majícího na palubě overlookského barmana a moderní ekvivalent Šípkové Růženky - v hlavních rolích technik z "podpalubí", intelektuálka z první třídy a obří koráb s pěti tisíci pasažéry ve fatálním ohrožení. Film zaujme především líbivým vizuálem a civilními hereckými výkony Chrise Pratta a Jennifer Lawrence. Vedle vizionářské představy o obydlování planet vybízí film k zamyšlení se nad (ne)správností lidského jednání ("tonoucí se stébla chytá") a bezmocností všemocných technologií ve stavu nouze (kde pochybí stroje, vypomůžou staré dobré lidské ručičky). Věřím, že se z daného tématu dalo vytřískat ještě víc, ale i tak jsem byl s výsledným produktem spokojený. ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Moment, kdy se máš rozhodnout, zda zůstat na věčnost sám v luxusní karantnéně, nebo zničit život někomu dalšímu a tím se trochu sám "vykoupit" je ohromně zajímavé potentní dilema. Zybtek je žel potopem neuveřitelně nesmyslným scénářem. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Táto kombinácia zromantizovanej vesmírnej opery začína byť populárna. Už Gravitácia ukázala cestu, v tomto prípade to má od jej kvalít nejaký ten svetelný rok, Pasažieri dokonca postrádajú v mnohom originalitu, až na ústredný motív samozrejme, aj tak však ide o slušnú filmovú zábavu. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Tak pár filmů na toto téma už vzniklo, ale jde o dobrý sci-fi námět, takže se nedivím, že se čas od času na toto téma natočí další film. Každopádně tento film je hodně povedený, spoléhá především na fantastické výkony Chrise Pratta a Jennifer Lawrence. První polovina filmu je ze začátku komediální, následně romantická a pak když už jsem začínal mít pocit, že je toho moc, tak to začalo být akčně dramatické. Takže vlastně režisér to skvěle naplánoval a v pravý moment ten příběh strhl z roviny romantické do roviny dramatické. Zmiňoval jsem skvělé výkony hlavní dvojice a nesmím opomenout ani Michaela Sheena jako barmana, to byla také výborně napsaná a zahraná postava. ()

Související novinky

Michael Sheen bude neziskový herec

Michael Sheen bude neziskový herec

11.12.2021

Úspěšný britský filmový, televizní i divadelní herec, držitel několika významných ocenění, velký filantrop. Michael Sheen, známý třeba z Pasažérů nebo Daleko od hlučícího davu se rozhodl, že většinu… (více)

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

13.08.2017

ČSFD rádio Filmové melodie jsme právě obohatili o více jak 515 tracků z největších soundtrackových novinek posledního roku! Navíc s úpravou playlistu, ve kterém každá druhá skladba je novinka.… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Jennifer Lawrence bude režírovat

Jennifer Lawrence bude režírovat

26.11.2015

Mít ve 25 letech dva Zlaté glóby a Oscara vůbec není špatná bilance. Jennifer Lawrence k tomu může přihodit ještě dvě úspěšné blockbusterové série, právě končící Hunger Games a X-Meny, a momentálně… (více)

Reklama

Reklama