Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chceš bony, ňáký bony?" Ulice v centru Prahy patřily jim, vydělávali hodně peněz a divoce je utráceli. Co ale dělá partička někdejších veksláků dnes? Z vězení jsou už dlouho venku. Svět kšeftů s valutami a bony, nelegálně směňovanými poukázkami do obchodů s jinak nedostupným západním zbožím, je sice dávno pryč, ale způsobů, jak vydělat „rychlý prachy", je pořád dost. Stačí vědět, jak na to – podvody s dotacemi, úplatky, tunelování, krádeže. Stejně jako ve filmu Bony a klid z roku 1987 i tentokrát příběh začíná příjezdem naivního mladíka Martina (Jakub Prachař). Nemá práci, rodiče, holku, ani kamarády. Zato má dluhy a jdou po něm vymahači. Do Prahy se vypravil z Boleslavi sehnat peníze. Pak už stačí, aby potkal Bínyho (Roman Skamene), který už zase šlape chodník, nyní však pouze jako naháněč cizinců před restaurací na Staromáku. Osamělý Bíny vycítí v outsiderovi Martinovi možného parťáka pro nejistou budoucnost a zatáhne ho do svých kšeftíků... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (359)

Tsunami_X odpad!

všechny recenze uživatele

Náraz na dno člověka vždy překvapí. Co ho ale překvapí a zasáhne o něco víc je zjištění, s jakou vervou, nenávistí a bez jakékoliv soudnosti se jednasedmdesátiletý člověk pouští do témat, která mu leží v žaludku. Skoro se zdá, že Olmer celou poslední dekádu dennodenně obnovoval diskuze pod články na hlavních tuzemských zpravodajských webech, utužujíce se přitom v názoru, že tohle je ta jediná, pravá a nefalšovaná realita, se kterou „obyčejný člověk“ prostě nehne i kdyby se zalknul vztekem. Havlovou amnestií počínaje, přes démonizaci karlovarského festivalu, Anonymous (!), různé zbytečné dotační programy EU, špínu „malé“ komunální politiky až po vernisáže současného umění, na kterých se láduje holubí letka pod dohledem silikonových šestek a hektolitry šampaňského. Vypadá to, že kdysi soudný režisér podlehl sebeklamu, že v tak špatném, nechutném a zavrženíhodném světě skutečně žijeme, nikdy to nezměníme a tím, že si to budeme připomínat, se staneme imunní, přičemž si k tomu můžeme dopomoci i celovečerním filmem odkazujícím na doby, kdy to sice nefungovalo, ale nefungovalo to „méně, lépe a v partě kámošů“. Tohle uvažování je mnohem horší než všechno to režijní, dramaturgické, scénáristické a jiné neumětelství. Zvláště pak, když svým divákům posíláte zprávu o tom, že kdokoliv pracuje normálně a poctivě je vlastně úplný idiot, který je dobrý jenom na to, aby si vytahoval holuby z nosu, zatímco se kolem přepisují dějiny. Nepřekvapivým zjištěním také je, že Bony a klid 2 nejsou žádná exploatační produkce. Šokující, skandální či kontroverzní jsou na tomhle filmu jen bulvární titulky, které v rámci komunikační kampaně vznikly a vzniknou. Samotný produkt je jenom zatraceně prázdný, hloupý a neskutečně diletantský. ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal, zda na druhý díl výborný jedničky jít, ale nakonec jsem si řek, že to pojmu jako odměnu panu Olmerovi za skvělou jedničku a usadím svoje pozadí do kina. Bony a klid 2 jsou však jen potvrzením, že českejm tvůrcům pokračování prostě nejdou. Navíc u Vítka Olmera platí, že jeho žena je vydařenější než všechno jeho filmy po roce 1995 dohromady. Ve filmu naprosto absentuje náznak reality, tohle není příběh z dnešní doby, ale kraví, kozí a slovní hovna nakydaný na sebe a pořádně promíchaný. Umím si představit, že Vítka Olmera sere v týhle době to samé co většinu národa, banda gaunerů ovládající tuhle zem, jenže zatímco při sledování jedničky Bonů jsme si říkal "ty vole já snad sleduju přímej přenos ze života veklasků", teď jsem si říkal "co všechno jsem já vůl moh mít za 180Kč" . Jak může mít film atmosféru, když většina dialogů je jak z dikobrazu a místo normální komunikace, mezi sebou postavy neustále hláškujou a pitvoří tak nejen sami sebe, ale i celej příběh. Další obrovský zklamání jsou herecký výkony Honza Potměšil, Veronika Jeníková a především Pepa Nedorost, charisma je prostě pryč, nefunguje, ani jednomu jsem jejich motivace prostě nevěřil. A Roman Skamene ? Měl to těžký s takhle pitomě napsanou postavu ve vážným thrilleru prostě nemoh obstát a pokud se mělo jednat o komedii, tak to pardon, ale humor vypadá jinak. Aby té hrůzy nebylo dost, své si řekla i kamera, všechny ty zpomalovačky a zrychlovačky, obtáčečky, co to jako mělo bejt ? Jak to mělo filmu pomoct ? A těch "retroflasbacků" bylo fakt až moc, to už nám moh Vítek rovnou pustit jedničku a udělal by líp. Nejhorší je, že celou dobu mě bylo úplně jedno jak se příběh vyvine. Proč tam Vítek zase zamotával ten sex, to bylo tak násilný a zbytečný. Já jsem ten poslední kdo by kritizoval pohled na nahý ženský, ale k čemu tady ty záběry na prochazejíí nahý prdele byly dobrý, proboha ? Typicky česky křiklavej product placement je taky něco děsnýho, nikdo se nenamáhá dát příběhu souvislost, ne už toho nechám, to fakt nemá cenu kastrovat něco co už je dávno vykastrovaný. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAK STARÁ PARTA ZASE POHROMADĚ"... /// TO SI KRETÉNI DĚLAJ PRDEL! Blbeček Skamene, vzdělanej blbeček Prachař, banda dalších blbečků a (vlhký) sny plný lechce vydělanejch jásadel. Mezi ,,VZPOMÍNÁŠ, JAK…“ Evička Tričko vojede dalšího hřebečka, ale HLAVNĚ prej je třeba pořešit, že vekslákům (bejvalejm) je tu hej. Holá zbytečnost. Místy trapná a výsledkem podobná Polívkovu vzpomínání. Jen mám takovej (vnitřní) dojem, že tohle mě docela (vzhledem ke vzpomínkám) uráží. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zrovna jsem přemejšlel, v jakým filmu by mohl hrát hlavní roli Roman Skamene. (V blbým…). 2.) Vyměnil jsem bony za eurodotace. (A co prodávaj víno v krabici, začal jsem archivovat.) /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"Takoví jsme byli" - Vít Olmer se po takřka dvaceti letech vrátil k české exploataci a vytvořil další časovou konzervu hnusu a bizarností, v nichž si rochní aktuální česká společnost. Postradatelní české kinematografie, s vydatnou dávkou fanservisu pro starší a pokročilé, servírují hutný destilát cynického marasmu a zjitřené hysterie plebsovských internetových diskusí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem sice naivní tvor, ale ne natolik, abych doufal v to, že druhý díl Bonů bude mít údernost jedničky. Vždyť skutečnost, že bývalí veksláci vyrazili do politiky, je natolik veřejně známá, že to může šokovat snad jen toho, kdo za socialismu nikdy nesehnal bony za 5 Kčs. Takže za mne to bylo celkem příjemné setkání s herci, kteří za posledních sedmadvacet let vesměs nezakopli o pořádnou roli a tady se s chutí vrátili ke svému osvědčenému podrazáctví. Žádný klenot světové kinematografie tím sice nevytvořili, ale rozhodně bych si netroufl tvrdit nic o nějakém znesvěcení skvělé jedničky. Jenom ten pokus o návrat do kultovních vod příliš nevyšel. ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Film odtržený od času a prostoru, který by zároveň tak hodně moc chtěl být moderní a aktuální (legračně nemístné popkulturní odkazy). Postavy se zjevují kdekoliv kdykoliv po celé ČR, náhodně se potkávají a cítí k sobě náhodné emoce. Prachař chodí po světe, mlčí a spí s náhodnými ženami (které se k němu v prvním dialogu chovají jako k mnohaletému známému), všichni veksláci jsou milionáři krom Skamene, protože to tak je napsáno ve scénáři. Nechce se mi komentář třídit do soudržného celku ani se starat, jestli srozumitelně říká všechno, co chci, protože to nedělá ani Olmer u svého filmu. Typická řachanda od nul pro nuly o nulách, které jsou na tom ještě hůř - aby se bylo komu smát. Viz scény na pracáku nebo prostřihy nedůstojných zaměstnání - diváci se smáli nejvíc za celou dobu, protože to chtějí - vidět lidi, co jsou na tom hůř než oni. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl hodnocení a přečet jsem si pár komentářů, tak jsem čekal asi ještě větší sračku. Mně ten film zase až tak strašnej nepřišlel. Spíš úplně zbytečnej. Je to taková zoufalá snaha vyždímat ještě něco z "kultovního" prvního dílu. Ale musim uznat, že několikrát jsem se i něčemu zasmál. A Roman Skamene to je prostě borec. Jinak film nemá hlavu ani patu a často sklouzává do trapnosti, ale 2 (slabý) hvězdy nakonec dám. Jinak je komický, že Prachař jde do Prahy dělat nějakýho rozdavače letáků, protože v Mladý Bolehlavi nemoh sehnat práci. Tady třeba do Škodovky berou i negramotný cikány. Ostatně sám ve Škodovce pracuju a lidi sem za prací běžně dojížděj třeba třeba 60-70 km daleko. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Jednička se pro mě stala kultem, i když jsem ji viděl teprve nedávno, takže nemám potřebu další Bínyho trampoty splachovat do odpadu. Pravda, Olmer je evidentně docela senilní a hlavně ho brutálně sere současná společnost, takže po více než deseti letech, kdy ho nepustili dál než do televize, vylezl z nory a natočil film, kterým tu nasranost mohl ze sebe konečně vyventilovat. Jeho styl je nečekaně hravý a v rámci české chcípácké tvorby působí dokonce moderněji než někteří jeho o dost mladší kolegové. Bohužel vyprávění je hrozně zkratkovité a zmatené. Vztahy mezi postavami nedotažené a jejich motivace nijak nevznikají, ony prostě najednou přijdou. Odkazy a prostřihy na jedničku vůbec nevadí, přicházejí ve vhodnou dobu a částečně kompenzují nedotažený scénář. Největší zápor je účast neherců a rádoby herců (Jeníková, Chytrová, Kopečný). Nedorost má sice pořád slušné charisma, ale působí zbytečně divadelně. To Skamene si svou životní roli užívá. Možná to bude i tím, že s ní má hodně společného. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Film Bony a klid 2 je bohužel stejná žumpa, jakou všichni očekávali. Bohužel? Sympatický je návrat tvůrců a herců, chytře užité jsou flashbacky, kupodivu to má i stejný feeling jako původní film, ale jako celek to funguje jen jako jeden velký videoklip, který s formátem celovečerního filmu nemá nic společného. Co mi ale zlomilo srdce je fakt, že Pepa Nedorost už není sexy, už je jenom fajn, ale jeho kouzlo je definitivně pryč. Jeníková, Potměšil a Skamene jsou ok, ale nejšílenější tečku tomu všemu dodala linka se Simonou Chytrovou, která měla raději zůstat jen u těch kostýmů. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vít Olmer to dokázal, znechutil zbývající část republiky, která ve zdraví přečkala jeho Waterloo po česku nebo dva jeho lechtivé přešlapy v podobě Playgirls. Do pokračování ryzího zástupce tuzemských filmů 80. let nacpal vše, co ho, bůhví kde a při jakých příležitostech, napadlo. Svědectví své doby je pryč, zbyla jen pachuť v ústech á la pojďme krást, protože jinak to nejde. Je to jako kdyby mě večerní cestou z práce někdo zkopal, okradl, zkorumpovaní policajti se mi vysmáli, já se špatně vyspal, hladovej půl dne pročítal internetové diskuse všeználků a buřičů, a následně se rozhodl, že natočím film. I to je u nás možné!! ()

PinokKio odpad!

všechny recenze uživatele

Stejně jako bylo zbytečné natočit tuhle vzpomínku na to, jak bylo za komunistů vekslákům dobře a jen tak mimoděk dát vědět, že se ani v dnešní době vlastně nic nezměnilo, tak obdobně je zbytečné cokoliv psát o tomhle pokračování, protože bych jen ztrácel čas nějakým vymýšlením slov nad filmem, který mi ukradl hodinu a půl života .. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jaký máte víno? Červený a bílý! tak to si dáme radši presso, tady by nám dali ještě nějakej krabičák. Hmm tak ač jsem byl v poslední době skeptický k domácí tvorbě, tak několik snímků co jsem viděl v poslední době opět nastartovalo můj zájem o České filmy a jako milovník filmů v černých číslech a jeden z místních rebelů jsem se nenechal ovlivnit zdejším tradičně pofidérním hodnocením a vyrazil jsem na to. No a podle očekávání konstatuji, že žádný náraz na dno se nekoná. Neříkám, že je to nějaká super pecka, ale určitě si nezaslouží veřejný zostuzování. Takže lidi chce to jenom zahodit předsudky, vyndat si hlavu z prdele a neřídit se komentáři některých zdejších rádoby respektovaných uživatelů (já vím proč je nerespektuju) kteří se tak akorát předhání v tom kdo to víc odjebe a kdo co od koho opíše. No a samozřejmě, že většina ostatních (čest výjimkám) jdou za nimi vzorně jak stádečko. Olmer je prostě oldschol a spáchal jediný zločin a sice to, že nejde z dobou a natočil stejný film jako před 25 lety což mi, ale v žádným případě nevadí. Skamene je super jeho hlášky jsou hutný a i když je to víceméně spíš takovej odlehčenej filmík co nemá mít hlubší dopad, tak ta chytrá parafráze naší společnosti v něm určitě je. tím musím vyvrátit další nesmysl ze zdejších komentářů a sice něco o ubožácích kterým se to líbí, protože věří, že v takový době žijou. kurva a nežijeme v ní snad?! Nevím co je divnýho na tom upřímně se zasmát tomu jaký shit joby nabízí úřad práce sám jsem to zažil. Nabízeli mi tam taky pěkný sračky a za prachy za který bych ani nevstal z postele, ale nepřipadám si jako ubožák když se tomu zasměju. Jo a taky si tu nebudu hrát na Mirka Dušína. Z poctivostí nejdřív pojdeš v Česku se kradlo vždycky, krade se a krást se bude a ti co před tím zavírají oči jsou jenom nenapravitelní snílci. Ona poctivá práce vám pohodlnej život opravdu nezaručí to jsem už dávno zjistil. A tak nemám problém se z některými (anti) hrdiny tady ztotožnit. Konec konců kradl bych taky kdybych věděl jak na to, ale v týhle zemi už holt není rozkrást co. Navíc nemám ty správný konexe, tak holt nic nebude. Jinak některý lidi možná ještě v hodnocení ovlivňuje to, že jednička pro ně byla kult no tak to můžu taky smést ze stolu viděl jsem jí teprve nedávno a nijak extra mě nerozstřelila. A pokud tady někdo kritizuje, že to nemá děj ani scénář, tak jednička taky kdovíjakej neměla, takže se proberte mě to prostě přijde jako dva stejný filmy akorát je od sebe dělí 27 let. Takže vaše pseudoargumenty jsem vám krásně vyvrátil, tak už teda fakt nevím buďto jste všichni kokoti a já jsem letadlo. Nebo jste všichni letadla a já jsem kokot. Každopádně abych to shrnul jak už jsem napsal není to nic co by mě nějak odvařilo, ale černý čísla si to nezaslouží ani náhodou. opět se potvrdilo, že nemá význam řídit se zdejším stupidním hodnocením a je dobrý si udělat názor sám. Otázka na závěr : Je CSFD spolek zamindrákovaných ignorantů? Jednoznačně!50% ()

tahit

všechny recenze uživatele

Kam zmizel rytmus a spád filmu z původní jedničky? Skoro musím říct, že je velká škoda, že takto atraktivní námět příběhu zůstal naprosto nevyužitý. Co filmu láme vaz, do očí bijící zprzněný scénář. To mě hodně zklamalo. Při nejlepší vůli nic zde nezaujme. A ještě ke všemu nevtipný humor. Netřeba snad podotýkat, že pocit totální ztráty času s tímto filmem byl zřejmý. Nebudu hodnotit hvězdičkami. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Nenachčiješ 2x do stejné žumpy, ale jako by to někdo epochopil. Olmerovi zjevně došly prachy, tak se pokouší něco vydělat (jak strašně dvojsmyslné je to slovo) na blbém českém publiku. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pan Olmer zamrzl kdesi na přelomu let osmdesátých a devadesátých... Jinak si nedovedu vysvětlit tento počin... Měl to snad být jakýsi apel na zamyšlení jak je dnešní podnikatelský a politický svět prorostlý veksláckým podhoubím z jehož peněz a kontaktů si dnes nejeden papaláš staví zámky a kupuje doktoráty? Jistě je spousta takových, co knihy ,,kupují na metry'' a dál mají své zvyky z minula. Možná se naučili pít kvalitní vína, postarší siery a medáky vyměnily za BMW a Range Rovery Vogue, ale to všichni víme. Nechápu proč se točí filmy o Mrázkovi a proč se točilo tohle... Trapný product placement, neherectví některých zúčastněných z nichž se v tomto ohledu nejvýše vyjímá tradičně Chytrová a recyklace některých ze socialistických hvězd (Skamene ad.) s hrůzným scénářem z filmu dělá dost nepoživatelný guláš. Kratochvílová je kočka, ale hrát neumí. Ať raději někde běhá v plavkách nebo zachraňuje delfíny, ale ať už proboha nehraje... Na tohle dnes může jít jedině tak nějaký vekslák a těm dneska pokud dobře počítám táhne na sedmdesát. Tak to chtělo do reklam zakomponovat ještě nějaký ten kloubní preparát ! Cílovou skupinu tohohle filmu nechápu. Ještě že nám na začátku Olmer vysvětlil, co to ten vekslák vlastně je. Teenageři v multiplexu by se totiž asi nechytali. Jeden BON je tak akorát abych měl klid. * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 4/10 Hudba 5/10 Prostředí 3/10/// PLUS: pro někoho snad možnost "zjistit" jak se daří postavám z filmu Bony a klid v dnešní době, v tomto směru se casting povedl, mám rád Jakuba Prachaře, do určité míry použití původního soundtracku MÍNUS: snaha zopakovat stejný příběh podruhé nemůže prostě fungovat, děj je všeobecně nevěrohodný, s hodně velkou vatou./// Shrnutí: Původní film je jednoznačně lepší a to i na dnešní poměry. Od jednoho uživatele to tu už padlo: film měl vzniknout dříve, klidně někdy po revoluci. Do dnešní doby z toho mohla být podobná série jako Básníci, kdy by jsme se v různých dekádách s našimi hrdiny setkávali průběžně. Takto film osloví jen malé procento diváků, ostatní jej zařadí do škatulky zbytečného nebo nejhoršího filmu roku. Pro mě film znamenal zvědavost a mírnou zábavu. Nic víc./// Celkem 41%/// ()

Reklama

Reklama