Reklama

Reklama

Nejkrásnější portrét

(amatérský film)
všechny plakáty
Dokumentární / Reality-TV
Československo, 1988, 27 min

Režie:

Igor Chaun

Hrají:

Michal Kratejl

Obsahy(1)

Naturalistický videozáznam "náhodně natočeného" dialogu přiopilého syna Igora s vlastní fenomenální matkou, která mu při nečekané návštěvě 26 minut non stop spílá za jeho studentský způsob života. . :-) Spolu se snímkem "Sen o vážné věci" oceněn první cenou za dokumentární režii na přehlídce FAMU SUOČ 1989. Protože předsedou poroty byla Věra Chytilová, chtěla dát filmu i hlavní cenu za střih, protože v dokumentu v podstatě žádný není... Díky tomuto otřesnému dokumentu (s pozitivní pointou!) získal Igor na škole přezdívku Federico Chaunini. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Radko 

všechny recenze uživatele

Svadba Jiřího Káry je záznam partie vypatlaných alkáčov. Smiech vyvoláva kontrast významnej životnej udalosti - svadby - s prístupom ženícha a nevesty k nej. Dovalia sa na obrad aj s kamošmi pod obraz Boží, čo má vyvolať, spolu s dementným správaním, salvy smiechu. Nič viac. Naproti tomu Nejkrásnější portrét, vyčítavý dialóg matky s pripitým synom, študentom umeleckej vš, je iný level. Hlavný rozdiel je v celkovej koncepcii - zatiaľ čo Kára je opitý, a kameru by zrejme ani v rukách neudržal, Chaun film režíruje a súčasne podnecuje kopu vtipných situácií a dialógov. Náhodnosť nakrúcania narúša režisérov popis k videu. V ňom sú slová "náhodně natočeného" v úvodzovkách. Trojitý záver musel tiež byť robený dodatočne, názov filmu je silne ironický. Chaun matke viackrát povie, aká je skvelá herečka. Záver odkrýva, ako to asi naozaj bolo. Vidieť šťastne sa usmievajúcu a debatujúcu matku s tými, ktorých synovi predtým len naštvane vyčíta. Nejde o záznam opilca, robiaceho smiešne veci, lebo je opitý, ale o tvorivý čin bohéma v opojení bujarým žitím. Vznik diela pod vplyvom omamnej látky nie je nič výnimočné (k tvorbe pod vplyvom sa svojho času hrdo hlásili Beatles, či Rišo Müller). ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Tyhle mamrdi jsou fakt všichni stejný. Dokumentární horor. Dvě místnosti jak od Greenewaye, matka jak od Andersona, Chaun jak od Chauna. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Homevideo, které Igor Chaun použil jako studentskou práci a nejspíš díky své autentičnosti a přirozenosti vyhrála. Dokument doby, který osvětluje tehdejší bohémský život umělecké mládeže. Celou dobu jsem trpěl s jeho mámou a koncem vše uvádí na pravou míru a díky tomu má 4 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: X /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: X /// NÁLADA: 2 /// ART: 2 /// STYL: 0 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Henk123 

všechny recenze uživatele

To je Michal Kratejl, to je můj kamarád, on chlastá, on bejval chytrej, teď dělá plavčíka, protože je vyřízenej. Michale netancuj nahej, nech si aspoň slipy. Fakt. Michal to vždycky první vyndá. ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Hodně znepokojivé. Absurdně realistický krok za hranice trapnosti a možnosti dokumentu. Vlastně to nejde pořádně uchopit, protože hranice stylizace je tak nečitelná, že to prostě vypadá, že ten sluníčkový Igor Chaun byl v mládí pěkný hovado. To ale zřejmě není pravda, což z jeho matky dělá výbornou herečku. Podobně bizarní zážitek jako Film Petra od Petra Marka, jenom trochu konkrétnější a taky bizarnější. Tohle není experimátnlní film - tohle je prostě divný film. A nezapomenutelný. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Rozmazlený pětadvacetiletý synek - povaleč hejtuje svoji starou mámu. Je na tom hezká ta mladická bezprostřednost. ()

Pokryvac odpad!

všechny recenze uživatele

Amatérske video s hlučným exhibicionistom Chaunom. Žiadna invencia, len more balastu a nudy. 27 minútové utrpenie bez akéhokoľvek zmyslu, bez akéhokoľvek humoru (ak nerátam žalostne nevtipné poznámky "pána" režiséra). Pre mňa jednoznačný odpad - 0%. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Legenda z ranku Svatby Jiřího Káry. Igor Chaun je za objektivem kamery skutečný Federico Chaunini, matka hraje svou životní roli a Michal Kratejl? Ten je vyřízenej… ()

Reklama

Reklama