Reklama

Reklama

Společenský život na malých městských plochách

(festivalový název)
  • USA Social Life of Small Urban Spaces
všechny plakáty

Obsahy(1)

Tento méně známý, ale o to důležitější příspěvek k urbanismu vznikl na zakázku města New York. Americký urbanista a sociolog William H. Whyte natáčel se svým týmem přímo v ulicích a na základě získaného materiálu provedl analýzu chování lidí. Své kamery zaměřili na 17 míst, jako jsou náměstí, velká prostranství nebo kašny, kde dlouhodobě sledovali a zaznamenávali lidskou aktivitu. Ukázalo se, že některá místa zdaleka nevyužívají svůj potenciál a ve své úmyslné okázalosti ztratila „lidský rozměr". Jiná naopak přitahují větší pozornost a urbanisté se pokoušejí vysvětlit proč. Nejedná se však o pouhý statistický výčet, snímek naopak humorným způsobem komentuje typické i netradiční počínání lidí v ulicích a zároveň zkoumá možnosti a využití těchto míst v závislosti na různých faktorech. Film vzhledem ke svému stáří trpí sníženou kvalitou obrazu, obsahově je však dodnes podnětný a přináší zajímavá zjištění. Výsledkem výzkumu je také stejnojmenná publikace z roku 1980. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Velice poutavé rozpitvávání záhad typu: kam si lidé sedají na obrubník, jaké skupiny sedí blíž u vodopádu, nebo třeba u kterého stánku se vytvoří největší fronty. A všimněte si, jak do sebe ti dva lidi nevrazí. Nemělo by uniknout nikomu, kdo se trochu hloub zajímá o architekturu. ()

Nechic 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem napsat "s přihlédnutím ke stáří snímku", ale on ten snímek je díky svému stáří snad ještě lepší ! Úžasné postřehy a pohledy na život lidí ve městech a na starou dobrou USA sedmdesátých a osmdesátých let. Nadšen bude nejen architekt, psycholog či sociolog, ale každý, kdo se rád rozhlídne kolem sebe :) ()

Reklama

Reklama