Reklama

Reklama

Mrzout

  • Finsko Mielensäpahoittaja (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Mrzout je muž z minulosti. Ví, že lépe už bylo a nebude. Před vším moderním se zavírá, protože pro něj svět skončil rokem 1953. Z ulity ho vyžene až bolestivý úraz. Nutnost navštívit fyzioterapii v Helsinkách znamená pro starého muže celou řadu nepříjemných epizod – třeba jízdu autem, které řídí žena, nebo setkání se svým synem, ke kterému nikdy neměl příliš blízko. Mrzouta zkrátka čeká jeden velký mrzutý víkend. A jako obvykle se postará o to, aby bylo horko i všem ostatním. (Film Europe)

(více)

Recenze (64)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Finové mají dar mezi skandinávskými bratry. Psát nekompromisní, cynický komedie, které v sobě mají naprosto parádní humor a ještě kupu pravdy. Mrzout je přesně takový případ a musím říct, že hudba Hilmara Örn Hilmarssona tomu ještě přidala na jedinečnosti a vytvořila tak opravdu skvělý film, u kterého bych možná nanejvejš ubral pár scén, aby nebyl tak dlouhý. Jinak ale skvělý film. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Přestože film obcoval se všemi zažitými klišé (protivný stařík lpící na minulosti, hysterická snacha vyčerpaná jeho přítomností, ušlápnutý manžel/syn, který trpí komplexem selhání vůči svému otci atp), pobavil a nejednou překvapil. Za sebe ale musím říct, že skandinávským černým komediím sentiment rozhodně nesluší. // Hvězdička nahoru za představitele "mrzouta" - Antti Litja perfektní. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie smrti, ale staroby sa bojím. Navyše, dosť ma žerie, serie, že "vyrastám" v tejto skurvenej dobe kedy nahradili hodnoty ľudské, hodnoty materiálne. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa povedať, že jedna z nosných tém snímku je spoločná s ďalším vynikajúcim severským klenotom - En man som heter Ove (2015). Mám na mysli hlavne vnímanie dnešného uponáhľaného moderného sveta očami staršieho človeka. A podobne ako v En man heter Ove, aj tu sa mnohé situácie v tomto smere nezaobídu bez jemného humoru, no pritom v pozadí cítiť príjemnú smutnú nostalgiu za dobou dávno minulou a kus zdravého sedliackeho rozumu. Rozdiel medzi oboma snímkami je ten, že zatiaľ čo En man... bol viac osobnejší, dramatickejší a emotívne bohatší, tak Mrzout je zase viac filozofickejší a načaté témy rozoberá do väčšej hĺbky. Naozaj radosť počúvať, tie niektoré Mrzoutove myšlienky vážne stáli za to, určite aspoň za úsmev - napr. ...za mojich mladých čias keď bolo niekomu zima tak si dal ešte jedny ponožky alebo išiel na bežky... Podobných "múdrostí" je tu neúrekom. Je to skrátka brilantne vyvážená hĺbavejšia drámička s humorom, veľmi príjemné severské prekvapenie. 85/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mne osobne sa film rozdelil na dve časti: 1) do rezania stromu- bola iritujúca nudná chujovina s množstvom blbých kecov a 2) od rezania stromu do konca- bola úplná šupa! Takže tri za mňa. 50% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak, jako jemně zmínila Lucinka ve svém vynikajícím komentáři, svět je plný plagiátorů a já tak měl opět jedinečnou příležitost, kouknout se na snímek o nevrlém starém pánovi. Humor tomuto filmu neschází, ale je to zřejmě to jediné, čím dovede někoho zaujmout. Příběh mě nenudil, ale nějak závratně zajímavý mi nepřišel a po morální stránce člověka neobohatí prakticky vůbec. Snímek se celou dobu pouze rozplývá, jak kdysi bývalo dobře a jak dnes všechno stojí za hovno. Na konfrontaci těchto dvou různých světů je vybudován veškerý humor. Hlavní dědoušek je sympatická bytost, ale doma by jej nikdo nechtěl. Ostatní postavy jsou maximálně klišoidní. Celkově jsem mírně zklamán. Čekal jsem něco víc. 4 hvězdy z toho prostě nedostanu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mne sa tento film úprimne páčil. Myslím si, že prekypoval skvelým humorom, ktorý ma držal od začiatku až do konca a bola to radosť sa na film pozerať. Niektoré scénky boli trošku zvláštne, ale nikdy nič také, čo by vyslovene dráždilo alebo otravovalo. Skôr som nemal pocit, že by to bolo stopercentne super. Ale čo tento film skutočne ťahá hore je náš hlavný hrdina, ktorý je absolútne fantastický. Plus si myslím, že aj záverečná hlavná myšlienka filmu je podaná veľmi dobre. Prečo by mal syn nášho hrdinu štiepať drevo a potrebovať vo svojom dome krb? A prečo jeho otec ho do týchto vecí tlačí, keď v dnešnej generácii fungujú veci inak. Ale na druhú stranu je treba aj povedať pravdu, že je vidno, ako dnešní mladí prežívajú absolútne všetko a prečo nepodporujú tých a oných. Lebo vo svete sa dejú zverstvá, ktoré nebudeme podporovať. Ale keby sme riešili všetko, tak reálne by sme asi museli žiť v lese vo vlastnom zrube a byť lovcom. A možno ani to by nebolo v poriadku, lebo ochranári životného prostredia a prírody. Toto film adresuje veľmi dobre a rovnako je aj celý čas vtipný. Scénka, kde sa má zrezať dub je fantastický príklad. Osobne môžem film len doporučiť. Myslím si, že sa úprimne zasmejete a užijete si ho. Hodnotenie: A- ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vytříbená za srdce beroucí komedie, která vychází ze svízelné situace. Litja and Perankoski jsou ve scénách vzájemné flustrace krásně směšní. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Bilancovanie na sklonku života vo svete, do ktorého už "nepatríte". Aj moja babka viedla presne takéto a podobné reči a niekedy bola naozaj protivná. Napriek tomu som ju mala rada. Lipnutie na tom kým človek bol a čo mal, patrí ku koloritu staroby a tu to vystihli veľmi pekne. Silné 4*. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že sentimentom hnaná scéna o jedení buchiet, ktoré ľudí spoja na celý život, pripomínala reklamy typu "Hera je pečenie!", bavil som sa náramne. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Humor, ktorý funguje aj v dramatických situáciach a naopak. Fínsky príspevok do stále populárnej severskej kinematografie je svižne natočený a ponúka pár príležitostí na zamyslenie. Príjemné prekvapenie. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Přestože scénář je trochu klišé - napruzelý stařík příjde z venkova do města a začne na všechno hlásit, tak musím říct, že černý finský humor baví. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Humor po finsku. Finský suchý humor mě mile překvapil. Zvláště první půlhodina má nečekaný drive. Jinak je film dost předvídatelný, což ale zde nevadí. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Až do rokovania s Rusmi... ehm, teda Sovietmi, to bola výborná komédia. Pasáže, kde si postavy vyříkavali čo, kto, kedy a prečo, ma už až tak nebavili. Niektoré vtipy boli skvelé, iné (on porovnáva Ford Escort s prasaťom), asi pochopia iba Fíni. Dome bol skvelým režisérom teen drám a potom sa posonul ku dramédiám o nevšedných starostiach obyčajných Fínov, ktoré sa mi zdajú priemerné. Škoda. Veril som, že raz bude svetoznámy, to sa už asi nestane. Ale ja ho budem aj naďalej s láskou volať krstným menom. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Další "bručounský" film, tentokrát z finské dílny. Film o konfliktu generací, o starci, kterému svět utekl příliš do budoucnosti. Nebo naopak nám něco důležitého mizí, chybí?.... ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

V škandinávskych krajinách je tématika storočných, či mrzutých starčekov veľmi obľúbená. Po treťom filme s podobným námetom sa mi naskytá veľký otáznik, kde tento záujem vznikol. Svet je skutočne plný náhod, traja rôzni ľudia napíšu tri knihy, ktoré sú si veľmi podobné... Tak Karlsson bol ten pozitívne zmýšľajúci deduško, Ove ten ufrflaný a Mrzút je ufrflaný a ešte k tomu Vám na každú možnú vec zo súčastnosti povie, že predtým, za jeho čias bola lepšia a prečo bola lepšia...a prerušiť ho môžte iba rádiom. Väčšina filmu sa tiahne, potenciál vtipných a nápaditých momentov je využitý málokedy. Postavy aj vzájomné vzťahy si získali moju pozornosť ale opäť - nevyužili ju adekvátne. Vo flashbackoch sa načrtáva jemná štúdia manželstva...a iba sa načrtne. Posledná scéna z minulosti či odkiaľ vlastne, bola pre mňa nejasná a nič mi neodovzdala. Ale aspoň sa naučíte, čo ženy myslia keď povedia "áno" a keď povedia "nie". Všetci vieme, že to nie je jednoduché - ani my samé si často nerozumieme! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* sice už pomalu začínám patřit do kategorie lidí, kteří se diví kam ta naše civilizace spěje, ale tenhle finský film mi zase tak blízký nebyl. Sice měl dobře nakročeno a docela jsem se bavil. Ale v půlce se z filmu vytratí humor a začne se řešit vztah otec-syn a tam už jsem občas přestával tomu rozumět a ani délka filmu kvalitě určitě neprospívá. No doufám, že časem nebude mrzout i ze mě a z mého úhlu pohledu je to dobrý film, ale přímo bych ho nedoporučil. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Tak dobře jako u tohoto filmu jsem se hodně dlouho nepobavil. Film ukazuje konfikt mezi dvěma generacemi, který je velmi podstatně zatížen odlišnými návyky starších lidí. ()

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama