Reklama

Reklama

Penny Dreadful

(seriál)
  • USA Penny Dreadful
Trailer
USA / Velká Británie / Irsko, (2014–2016), 25 h 21 min (Minutáž: 47–60 min)

Tvůrci:

John Logan

Hrají:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(27)

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (370)

Mikita 

všechny recenze uživatele

Zatím je seriál příjemným překvapením. Různé příběové linie my přijdou malinko nekonzistentní, ale variace postav, příšer a skvělých kulis vše zachraňuje. Rozhodně se těším na další díly. --- 1.SÉRIE: Velkým plusem je rozhodně styl seriálu, atmosféra i dobová věrnost a propracovanost. Milá je i délka seriálu, kdy nedochází ke zbytečným průtahům. Jsou zajímavé i postavy a jejich spojení v jednom příběhu. Jediné, co mi vadilo, že se odskakuje od nastolených témat a jeden díl je o tom, pak o tom, pak se vrátí k tomu předtím. Mám raději větší "propojenost", např.když jsou flashbacky propleteny celým seriálem a my postupně odhalujeme příčinu, tady je jeden díl jen flashback. Chybí mi ta hra se všemi otázkami v jednom dílu, ale jinak je Penny Dreadful velmi povedený, temný seriál. Žádný oddychový čajíček. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Tak už aj Sam Mendes má svoj vlastný seriál. Tento novodobý trend, ktorý dokazuje, že seriály už nie sú len doplnkom k filmovej tvorbe, ale skutočne kvalitnými počinmi, ktoré lákajú aj prvotriednych režisérov plne kvitujem. Niektorým sa to podarí lepšie (napríklad nedávne Fargo bratov Coenovcov), iným horšie (tohtoročný Believe od Cuaróna). Po pilote Penny Dreadful sa zdá, že Mendes sa bude hrdo radiť k tej prvej skupine. Penny Dreadful je síce trocha odlišne ladený seriál ako by sa od režiséra takých filmových skvostoch ako Skyfall, Jarhead a podobne čakalo, ale to neznamená, že by to malo akýkoľvek vplyv na jeho kvalitu. Ponurá atmosféra Londýna 19. storočia je vynikajúca, seriál dokáže skvele kombinovať odľahčenú atmosféru (úvod s vystúpením Josha Hartnetta) so stiesnenou, až mrazivou atmosférou (záver s Victorom F.), má skvelo napísané dialógy (debata Sira Malcolma vs Victorom o vede) a každý z charakterov je dostatočne zaujímavý, navyše obsadený vynikajúco zvolenými hercami. Eva Green je jednoznačný tromf a do podobného seriálu sa vyslovene hodí, či už svojím záludným pohľadom alebo zastretým hlasom a potešil aj Josh Hartnett, ktorý po rokoch účinkovania v menej výrazných filmoch dostal konečne väčší priestor. Seriál navyše všetky tromfy nevyložil na stôl hneď v úvode a zaujímavo vybudoval akúsi auru záhadnosti okolo postáv, ktoré ešte nie sú jednoznačne vyprofilované (hlavne tým myslím Evu Green) a na ďalšie odhaľovanie ich zámerov a minulosti som skutočne zvedavý. Bonusom sú potom odvážne a slušne odvedené gore scény. Dúfam, že tento zaujímavý nápad, kde sa miesia rôzne ikonické hororové postavy (upíri, Frankenstein, v novinách spomínaný Jack Rozparovač a ďalej je rozhodne z čoho vyberať) sa podarí rozvinúť do vynikajúcej série a nebude sa jednať len o, ako sa hovorí, mlátenie prázdnej slamy. Ostáva len dúfať, avšak 8 častí prvej série by malo byť zárukou, že sa podarí udržať rovnakú kvalitu aj naďalej a nebude sa jednať o jeden z tých neskutočne naťahovaných seriálov s 20+ epizódami, kde polovica nemá svoje opodstatnenie. Možno by som od Mendesa očakával po jeho prvotriednych filmoch ešte o niečo väčšiu pecku (napríklad ako nedávne Fargo od Coenovcov), ale zatiaľ aj tak veľká spokojnosť. Showtime mi po minulý rok zakončenom Dexterovi servíruje plnohodnotnú seriálovú náhradu. / Edit: po plnej sérii trocha nenaplnený potenciál, ale stále kvalitná podívaná. Season 1 = 3,5* (7/10) / Season 2 = 3,5* (7/10) ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Doktor Frankenstein a jeho monstrum, Van Helsing, Dorian Gray a další v temné atmosféře Londýna na konci 19.století. Tyhle skupinky legendárních existencí už tu byly, ale nikdy ne v takhle hororovém hávu. Navíc to nepůsobí nijak násilně a divákovi připadá naprosto přirozené, že se tyhle postavy potkaly takřka na jednom místě. Parádní je i obsazení, jemuž jednoznačně dominuje Eva Green, jíž zdatně sekundují nejen známé tváře jako jsou Josh Hartnett nebo Timothy Dalton, ale i méně okoukaní Billie Piper a Harry Treadaway. Zatím velká spokojenost. 80% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pilot: Příjemně mrazivý rozjezd, skvělé obsazené postavy a Loganův precizní scénář, vzbuzuje velké naděje do dalších dílů. První řada: Trochu připomene Moorovu Ligu výjimečných, jen s ještě propracovanějšími charaktery a psychologií za kterou by se nemusel stydět ani hmm... Sam Mendes. Potěšila mě práce s mýty starého Londýna a opětovné přičichnutí k Egyptu, jako za starých časů. Eva Green znovu královnuje (vzpomínkový díl je jednoznačným vrcholem seriálu) a je milé vidět Timothyho Daltontona v pořádné roli. Ani ne tak horor jako spíš připomínka rodinných hodnot, úcty/neúcty k životu a víře v city a lásku. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V polovině série končím se sledováním, je to nudné, roztahané, plné pseudohlubokých keců o ničem a bez jediné postavy, která by mě nějakým (jakýmkoli!) způsobem zaujala. Průměrné hodnocení hlavně za výbornou výpravu, solidní herectví a naděje vzbuzující pilotní díl. Pocitově by to ale bylo ještě níž. ()

Galerie (978)

Zajímavosti (18)

  • Umělecký vedoucí Jonathan McKinstry se při navrhování interiéru sídla Evelyn Poole (Helen McCrory), které můžeme vidět ve 2. sérii, inspiroval kostely a kostnicemi v okolí Prahy. (makimarketa)
  • John Logan nikdy předtím na seriálu nepracoval. Aby zaujal vedení televize Showtime, napsal sám scénář k prvním dvěma epizodám. Napsal také čtyřicetistránkovou knihu, kde představuje příběh a jeho postavy. (Pedronaut)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Seriál Penny Dreadful se vrací

Seriál Penny Dreadful se vrací

04.11.2018

Po překvapivém zrušení před dvěma lety se populární seriál Penny Dreadful vrací zpátky k životu. Alespoň částečně. Stanice Showtime totiž oznámila chystaný spin-off s podtitulem Penny Dreadful: City… (více)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama