Reklama

Reklama

Penny Dreadful

(seriál)
  • USA Penny Dreadful
Trailer
USA / Velká Británie / Irsko, (2014–2016), 25 h 21 min (Minutáž: 47–60 min)

Tvůrci:

John Logan

Hrají:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(27)

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou. (HBO Europe)

(více)

Recenze (370)

verbal 

všechny recenze uživatele

Představte si, že někdo narve do jednoho seriálu kompletní panteon viktoriánských oblud. Máte? A teď ve své fantazii pokračujte a přemítejte, jaké rozličné temné vyfikundace by se daly s tímhle materiálem vyvádět. Paráda, co? Tak, a teď na to všechno zapomeňte, protože tohle, kurva, není Džimbím ani omylem! Nalijou vám unylý, rádoby sofistikovaný šestákový psychoblivajz, který, sice v načančaných dobových kulisách, řeší místo pořádného bubání akorát tak Franknštajnovo freudovské trauma s permanentně studeným žaludem, homosexualitu Doriána Greje, Drákulovu anémii, skupinovou terapii pana Hájda v klubu Anonymních schizofreniků či prudce existenciální osamělost Amerického homodlaka. A vším tím nudným balastem, který se táhne jako tchýnin chrchel a je stejným hororem asi jako sezení u psychiatra, se brodí zpruzená Evka Zelená s držkou, sešklebenou permanentním premenstruačním syndromem, a trousí natolik záživná mysteriózní moudra, až v duch děkujete firmě Matsushita Electric za vynález tlačítka FFW na vašem dálkovém ovladači. Jelikož všechny prachy padly evidentně na výpravu, tak už ani nezbylo na to, aby Evka jako obvykle tasila svůj katalogový páreček luxusních trojek a alespoň trochu tu místy až otravnou psychoseanci prokrvila. A tak jediným opravdu mrazivým hororovým elementem tohoto martýria je dle scénáře „neodolatelně krásná“ Franknštajnova nevěsta. Čistý děs! Tu museli vyhrabat ve sklepě Muzea genetických kuriozit a při bližším průzkumu její „spanilé tváře“ se rázem ocitáte na exkurzi v kafilérii. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Konečně i můj nejoblíbenější režisér Sam Mendes vplul coby producent do seriálových vod a po prvním dílu to vypadá víc než slibně. Spolupráce Mendese a scenáristy Johna Logana se osvědčila už u bondovky Skyfall, tentokrát se duo vrhlo na hororový žánr. Hutná atmosféra, viktoriánský Londýn a ty nejznámější hororové postavy... tohle zkrátka nemůže dopadnout špatně. Ovšem zatímco u seriálového Hannibala si bez problémů vychutnávám jídlo, tady to skutečně nepůjde. Na to je má arachnofobie a "hmyzofobie" příliš silná a tvůrci s nechutnými scénami vskutku nešetří. Pilot - 80% I přes pár ne úplně dokonalých dílů se Penny Dreadful řadí k nejlepším seriálovým novinkám tohoto roku. Fanoušci hororového žánru, stejně jako zajímavě napsaných postav a výborných hereckých výkonů (Eva Green si hodně hlasitě řekla o nějakou tu cenu), si rozhodně přijdou na své. 1. série - 90% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V polovině série končím se sledováním, je to nudné, roztahané, plné pseudohlubokých keců o ničem a bez jediné postavy, která by mě nějakým (jakýmkoli!) způsobem zaujala. Průměrné hodnocení hlavně za výbornou výpravu, solidní herectví a naděje vzbuzující pilotní díl. Pocitově by to ale bylo ještě níž. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Žádná monstra, čarodejnice, vlkodlaky ani jiné nebytosti příliš nevyhledávám, ale musím říct, že v tomhle seriálu se po dvou seriích povedlo absolutně sedlo. Výtvarná stránka v podobně úvodní znělky, kulisy s atmosférou jak hrom, herecký výkony kde sice nejvíc táhne božská Evička, ale naprosto nejvíc mně rozsekal Rorry Kineear, jak on dokázal předvest bolavou duši své postavy to se jen tak nevidí. Zatímco první serie byl takový příjemně chutnající bonbónek, druhá serie je už exluzivní hlavní chod, kde prom hrajou naprosto dokonale napsaný postavy, které mají svůj vlastní příběh tu zapadající do dějovýho celku, jinde pomáhající k celkovému dojmu ze sledovaného. Například závěrečná scéna druhé serie Johnna a Vannesy to byla nádherná ukázka jak má ukázat obyčejná lidská něha. Dvě věty a jedno a gesto a byl jsem totálně sejmut. Hrozně se mně líbilo že ač všechny postavy v sobě měli kus pořádný temnoty, pořád v nich bylo dost dobra na to, aby si udrželi mé sympatie. Možná nejlepší seriál co jsem na HBO viděl a na třetí serii se nejdřív pořádně natěším než do ní vlítnu. Třetí serie nechala vyniknout jednomu z nejlepších seriálových scénářů všech dob. Zcela oslněn dávám absolutních pět. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaujal mě nápad, zaujali mě herci. No tak jsem do toho šel. Penny Dreadful na začátku každého dílu ukazuje stejné logo televize jako ukazovala u Dextera, tudíž Showtime. Takže se dalo předpokládat, že to bude nekompromisní. Nekompromisní to sice někdy je, ale taky je to strašná splácanin, přičemž netvrdím, že ty knížečky, co se v 19. století prodávaly v Londýně, byly něco jinýho. Mně ale nepřijde dvakrát zajímavé kombinovat to nejzajímavější z několika knih a smíchat to do jedné s novými příběhy. Jediné, proč tedy stojí za to tenhle seriál vidět a sledovat ho dál, jsou herci. Evička a Josh se tady fakt předvedli. Evička teda přeci jen o trošku víc...ona nemá problém kdekoliv ukázat cokoliv. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £1milión(cca na epizódu)║ pre tých čo majú radi nádych tajomna. krvilačnosti, dravosti a príšer od nevidím po nevidím, tak toto je to pravé vykúpenie a delikatesa ale dosť surová, plusom skvele hrajúce obsadenie, masky, proste nemá to nejaké slabšie miesta /90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Penny Dreadful stojí za vidění. To je v podstatě to hlavní, co by Vás mělo zajímat. Předkládá totiž vizuálně silnou a podmanivou návštěvu viktoriánského Londýna, po jehož ulicích někde běhá Jack Rozparovač a právě on není tím největším zlem, které můžete potkat. Postavy zde nejsou černobílé, každá má svůj vlastní příběh odhalovaný během celkových (a zakončených) 3 sezon seriálu. Je nutné také říct, že seriál skončil ve "správnou" chvíli a postavy ani příběh nepůsobí vyčpěle. Atmosféra je, i díky vizuální stránce a kvalitnímu obsazení (Eva Green, Timothy Dalton, josh Hartnett), opravdu perfektní a divák postupně odhaluje různé postavy z viktoriánské doby (především literární hrdiny z knih tohoto období). Penny totiž spojuje lacinost hororových příběhů (podle kterých má název) s elegancí, brutalitou a poezií. Minimálně to byl záměr. Nevyšlo to vždy na 100%, ale pod projektem držel ochranou ruku Sam Mendes a to mluví za vše. Pro milovníky hororu a viktoriánského období rozhodně jasná volba. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Námět, obsazení, tvůrci, výprava i zvolený styl slibují velké věci. Jenomže tato naoko šestáková hammerovská Liga výjimečných, která by si z fleku mohla potykat s viktoriánskými díly Doctora Who, navzdory mnohým nesporným kvalitám zůstává spíše pouze u těch příslibů; jakkoli je sympaticky za všech okolností svébytná a svým literárním předobrazům až nebývale věrná. Nikdy se však nastálo nepřesune ze škatulky "papírových příslibů" do škatulky "naplněných příslibů", byť do ní často nakukuje. Právě tyto pasáže však dělají seriálu spíše medvědí službu, jelikož při nich je nejlépe vidět, jak zatraceně moc dobré to bývalo mohlo být. Což samozřejmě neznamená, že by to nebylo dostatečně dobré i tak. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takhle by vypadala Liga Výjimečných, kdyby nebyla debilní. V první sérii máme grupu složenou ze staršího gentlemana-dobrodruha sira Malcolma, posedlého média Vannesy Ives, mladého Dr. Frankensteina a drsnýho pistolníka z Ameriky Ethana Hunta. Doprovází je vždy ještě sluha, Afričan s kudlama. Hlavní dějová linie je dost slabá a je o tom, že egyptskej megaupír unesl dceru sira Malcolma, Minu Harkerovou a oni se jí snaží najít. Spočívá to v tom, že vždycky jdou na tajemné místo, tam profackujou a zabijou desítky upírů a odejdou s nepořízenou. Mezitím mají vždy dlouhé porady, kde se hádají a každá postava navíc řeší svoje soukromé trable. Nejvíc mě asi bavily potíže emo frankensteinova monstra. Bylo mi ho fakt líto. A vůbec ty interakce mezi jednotlivými postavami jsou fajn. Nemají se zrovna v lásce a scénář se někdy nebojí jít až na dřeň. Takže - bacha spoiler - můžeme vidět, jak Evu Green mrdá neviditelnej ďábel (ano je tam na to sama, ale zahrála to hezky :D ) nebo vyprsknout smíchy, když vám dojde, že Josh Hartnett je vlastně teplej vlkodlak. I když kvalita dílů trochu kolísá, tak to vynahrazuje bombastické zpracování. Londýn vypadá lépe, než v hodně filmech. Opravdu z něj čiší, špína a ponurost a to se seriál nebojí servírovat i docela davové scény. Prachy jsou rozhodně vidět. A věc druhá je megasilná herecká sestava. Všichni zůčastnění hrají skvěle. Eva Green má samozřejmě nejvděčnější roli a může se tam ksichtit do aleluja. Hartnett hraje na kvalitní jistotu, ale třeba takový Dalton toho tvrdého britského lorda, bez soucitu hraje fakt parádně. A, pro mě neznámý, Rory Kinnear mi utkvěl možná nejvíc. Měl jsem díky němu Dr. Frankensteina rád, a žral jsem i ty jeho morální dilemata. Za první sérii dávám pěknejch 70% a druhou si rád pustím. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Špička. Ať čekáte cokoliv, tak asi dostanete něco jiného. Především ale vynikajicí postavy, které mě emocionálně zaháčkovaly a postupně a hodně pomalu odhalují svoje tajemství. Eva Green jde do své role naplno a jsem zvědavý zda ji uvidíme i ve druhé sérii. Povedená dobová atmosféra a fantastická hudba, chytlavost úvodní znělky se může směle rovnat třeba True Detective (Z Korzeniowskiho hudby jsem byl nadšený už v Escape From Tomorrow). Před posledním dílem za 9/10. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Psychosexuální konverzační horror zasazený do Londýna devatenáctého století, sem tam úplně originální, sem tam inspirovaný známými figurami z literárních klasik. Herecky se jedná o výsostnou partu, a ač potěší moje oblíbená Billie Piper, nebo sympaťáci Timothy Dalton a Josh Hartnett, Eva Green si jednoznačně krade celou show pro sebe. Po první sérii 70%, výrazně lepší druhá vytáhla Penny na solidní 4 hvězdy. Prodloužením Homelandu do osmé série a zrušením Penny po třetí potom Showtime definitivně potvrdila svou pozici aktuálně nejhorší a nejpřeceňovanější kabelovky. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% - Čarokrásná braková historka si mě ukradla už svou premisou. Namíchat ve viktoriánském Londýně směs napětí, ikonických příběhů spjatých s tímto obdobím a dokonalých herců, kteří nejvíce září ve scénách, kdy by to divák nečekal - už to je nápad za milion. Přidat k tomu poutavé charaktery, které mě zajímají díl od dílu víc, je pak krokem k instantní trvalce a v kombinaci s Korzeniowského omamnou hudbou pak i k nadšení. Pavučina osudů kolem Vanessy, zapletená od samého začátku a divákovi odkrývaná s elegantní opatrností, nakonec do cíle propadne až překvapivě přímočarou cestou a snad jen to jediné ji drží krůček od absolutního hodnocení. Ani to ale nemění nic na tom, že si cestu do domu sira Malcolma vždycky najdu. 2. série - 100% - Umělecké dílo se vším všudy. Na první pohled působí jako nová verze předešlého, ale postupně řeže do emocí a životů hlavních hrdinů čím dál hlouběji, velkolepou výpravou unáší i do nejposlednějšího londýnského kouta a při dokonalých hereckých výkonech vyráží dech. Eva Green, Billie Piper nebo Rory Kinnear jsou brilantní ve všech polohách a nejen oni tak mažou hranice běžného seriálového zážitku. Druhý i třetí pohled totiž vnáší do divákova srdce tolik protichůdných pocitů, že ve mně budou doznívat ještě hodně dlouho. Boj za kus štěstí a snaha vstát po každé ráně, kterou vám osud a vlastní výjimečnost předurčí, jsou totiž stejně vyčerpávající a zničující v našem životě, i v tom, kde nás provázejí čarodějnice či nesmrtelní. 3. série - 100% - Brilantní dialogy, hudba, která bere za srdce každým tónem, herecké výkony na hranici dokonalosti a pocit, že tenhle seriál byl snad až příliš dobrý, aby mohl běžet dlouhé roky. Třetí série dění kolem slečny Ives je esencí všeho, co mám rád na Londýně koncem 19. století, rodokapsových vyprávěnkách i příbězích o věčné lásce. A jak jsem se původně k seriálu dostal téměř náhodou, ve výsledku je z něj moje milovaná věc a bez zaváhání i nejlepší seriál posledních let. Tenhle příběh byl psán krví i slzami a pár desítek minut po skončení finálového dílu vím, že ve mně bude žít napořád. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se k Penny Dreadful přeci jen vrátil a seriál dokoukal. Věděl jsem do čeho jdu, ale i tak to byl místy docela boj. Poetický styl vyprávění mi zkrátka nesedl. Má to však jedno eso v rukávu. Eva Green je se svým fyzickým pojetím herectví naprosto strhující a epizody věnované její postavě jsou i díky tomu vždy nejlepší v sérii. Samotný vrchol pak přijde v té druhé, kde jeden díl vypadá spíše jako film a svou temnou atmosférou se značně vymyká. Každá série se snaží být trochu jiná, ale kvalitativně všechny splývají. S1 - S2: 60% ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Hutná atmosféra spolu se skutečně vynikajícím obsazením sloužící záměrně lacinému příběhu, který však nedokáže diváka strhnout ani napnout natolik, aby seriálu věnoval pozornost až do konce. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pilot: Příjemně mrazivý rozjezd, skvělé obsazené postavy a Loganův precizní scénář, vzbuzuje velké naděje do dalších dílů. První řada: Trochu připomene Moorovu Ligu výjimečných, jen s ještě propracovanějšími charaktery a psychologií za kterou by se nemusel stydět ani hmm... Sam Mendes. Potěšila mě práce s mýty starého Londýna a opětovné přičichnutí k Egyptu, jako za starých časů. Eva Green znovu královnuje (vzpomínkový díl je jednoznačným vrcholem seriálu) a je milé vidět Timothyho Daltontona v pořádné roli. Ani ne tak horor jako spíš připomínka rodinných hodnot, úcty/neúcty k životu a víře v city a lásku. ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Vítejte v prohnilém temném Londýně, ve kterém se střetává náš svět se světem nadpřirozeným. Hororům se vyhýbám jako upír kříži, ale viktoriánské éře jednoduše nikdy nemohu odolat. Zdejší kombinace tmy, špíny a deště vyvolává příjemně hororovou atmosféru, jaká padne viktoriánskému období jako ulitá. Eva Green se do podobného žánru hodí a Josh Hartnett mě poprvé příjemně překvapil. Těším se na tolik legendárních monster v jednom seriálu. Avšak zatím to na mě nepůsobí jako nějaká pecka a obvykle se se mnou pocity z pilotu vezou po celý seriál - tak uvidíme, jestli Penny Dreadful překvapí. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Užíval jsem si pomalé tempo, postupné odkrývání minulosti a motivace jednotlivých postav, do jednoho skvělé herecké výkony (moje oblíbenkyně Eva Green špičková, ale takový Timothy Dalton taky!), krásnou hudbu, výbornou výpravu, kostýmy, nemalou porci krve, příjemně temnou a dekadentní atmosféru. Je pravda, že pár dějových zvratů je očekávatelných, ovšem vůbec to nevadí. "Penny Dreadful" totiž stojí na postavách, na práci s nimi, vlastně se v ní i víc mluví než koná. Každý z hrdinů si nese své tajemství, těžké břímě, se kterým se více či méně úspěšně potýká. Důraz na charaktery a jejich vzájemné vztahy povyšuje "Penny Dreadful" vysoce nad horrorový průměr, diváka důkladně emocionálně angažuje. Na povrch vyplouvají staré hříchy, řeší se otázky zodpovědnosti (např. dojemná dějová linka s Frankensteinovým Monstrem), místy je těžké rozhodnout, zda ušlechtilý cíl může omluvit drsnost použitých prostředků, jestli je možné svévolně obětovat lidskou bytost pro záchranu jiné. Nečitelnost postav tak věrně odráží lidskou přirozenost, o to naléhavěji působí touha hrdinů po dobru a spasení, jakkoliv při své snaze klopýtají a padají. "Remember us better than we are." ... Těším se na druhou sérii a doufám, že půjde stejnou cestou. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Nepopcornova Liga vyjimecnych. Dorian (hot!), Frankenstein, Van Helsing, Mina a mozna prijde i Jack - zatim mile a trochu nudne. Trochu dost. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Seriál Penny Dreadful se vrací

Seriál Penny Dreadful se vrací

04.11.2018

Po překvapivém zrušení před dvěma lety se populární seriál Penny Dreadful vrací zpátky k životu. Alespoň částečně. Stanice Showtime totiž oznámila chystaný spin-off s podtitulem Penny Dreadful: City… (více)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama