Reklama

Reklama

Vlčí hory

Trailer

Obsahy(1)

S příchodem noci se do lesního porostu starého jako svět sám vkrádá éterická mlha. Horami se ozývá pravěké vlčí vytí. Další a další vlci se přidávají. Zubr dole v údolí se prudce otočí, jelen rychle mizí mezi stromy a bobr plave do bezpečí svého úkrytu. Jen medvěd klidně čeká v tiché předtuše, že by si mohl z vlčí kořisti kus urvat. Tohle je příběh o jednom z posledních divokých koutů přírody v Evropě, krajině dříve známé jako Vlčí hory, kde má každý tvor svou vlastní úlohu ve věčném koloběhu života a smrti. Zkušení slovenští filmaři putovali tři roky křížek krážem horami a lesy Východních Karpat a v regionu, který se rozprostírá na pomezí Slovenska, Polska a Ukrajiny pátrali po éterických vlcích i jiných výjimečných zvířatech společně žijících na tomto území. (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Filmári museli čakať na prvý záber vlka pol roka. (corona)
  • Dokument bol v roku 2015 odvysielaný na uznávanej dokumentárnej stanici Nat Geo WILD a prostredníctvom nej sa postupne objavil na obrazovkách v 118 svetových krajinách. (marrrrian)
  • Názov filmu vznikol, keď režisér filmu Erik Baláž pri prehrabávaní rôznych materiálov narazil na starú mapu zo 16. storočia. Na tejto mape nieslo územie Východných Karpát názov Monte Lupi, teda Vlčie hory. (Polcas)
  • Kameraman Karol Kaliský sa ocitol v situácii, keď sa k nemu na metrovú vzdialenosť priblížil obrovský zubrí samec v ruji. Kedže netušil, čo zviera urobí, zdvihol spacák nad hlavu, aby bol vyšší ako zubor, a zubor odišiel. (Polcas)
  • Vytvorenie filmu bolo spolufinancované s Rewilding Europe, organizáciou, ktorá chce "vlčie hory" začleniť do vybraných území v Európe, kde chce nechať prírodu na samovývoj a zároveň silno rozvíjať cestovný ruch. (dobso)
  • Hlavný tvorca filmu, Erik Baláž, za celý čas natáčania filmu nevidel ani jedného vlka, ostatným tvorcom sa to našťastie podarilo. (dobso)
  • Natáčanie trvalo 500 dní a prebiehalo v horách a lesoch Východných Karpát, regiónom rozprestierajúcim sa na území Slovenska, Poľska a Ukrajiny. (Déé X Géé)
  • Pri natáčaní neboli používané žiadne umelé spôsoby lákania zvierat. Všetko sa robilo trpezlivým čakaním. (Déé X Géé)

Související novinky

Za zvířaty do kina Atlas

Za zvířaty do kina Atlas

30.10.2016

Druhý ročník dokumentárního filmového festivalu Zvířata jsou taky lidi nabídne v pražském kině Atlas celkem 12 projekcí ve čtyřech festivalových dnech. Tématem přehlídky, která proběhne od 10. do 13.… (více)

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama