Reklama

Reklama

Epizody(10)

Obsahy(1)

Zpráva o české politické elitě od studentů FAMU. Cyklus Expremiéři nabízí portréty deseti premiérů České republiky natočený studenty FAMU. Dokumenty nabízejí ucelený obrázek vývoje české demokracie od roku 1990 až po rok 2013. Své premiérské kariéry bilancovalo sedm z deseti bývalých premiérů. Portréty těch, kteří natáčení odmítli, režiséři vytvořili s novináři, tehdejšími aktivními politiky a s využitím dobových archivů. Cyklus poodhaluje osobnosti deseti bývalých mocných mužů, jejich schopnost otevřené reflexe, jejich charaktery i hodnotová měřítka. Je zprávou o české politické elitě. Autory projektu jsou Apolena Rychlíková a Jakub Mahler.

Jednotlivé díly:
1. Petr Pithart - Limity vládnutí
2. Václav Klaus – Z Borotína až na Sněžku
3. Josef Tošovský – Pilíř stability
4. Miloš Zeman – Kronos český
5. Vladimír Špidla – Politický politik
6. Stanislav Gross – Upřímně
7. Jiří Paroubek – 40 tváří
8. Mirek Topolánek – Topoltropa
9. Jan Fischer – Hlavně slušně
10. Petr Nečas – Pan Čistý (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Zemi11 odpad!

všechny recenze uživatele

Pana Ježka znám osobně. Jakkoli je to člověk morálně vyzrálý, sympatický a důvěryhodný, má dvě vady komplementárně spojené, nedokáže myšlenku udržet ani myšlenku opustit. Připustím-li, že takový člověk spoluutvářel transformaci české ekonomiky, no ... Bylo nanejvýš pravděpodobné, že se najdou zmrdi, kteří zneužijí jeho dobrosrdečnosti a zároveň naivitě, a kupónovou privatizaci pojmou jako snadnou cestu k osobnímu obohacení ... Díly jako takové jsou nevýrazné, nicneřešící, amatérské. Pokud mi vyjde čas, někdy natočím lepší verzi. UPDATE: Po pár dílech musím prohlásit: šílenost! Urážlivé díly, prázdné. Vypatlat tak zajímavé téma, propůjčit ho do rukou studentů, kteří jej neuvěřitelně zbabrají, no to je zločin, to je zločin!!! ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Kvalita dílů silně nevyrovnaná. Celkově hodnotím přípravu faktických informací a z toho plynoucí dotazy / výklady jako nedostačující. (Výjimku snad tvořil díl o Pithartovi.) Výsledkem je velké množství vaty. Slyšet poněkolikáté "soudy z lidu" nad jednotlivými politiky je poněkud únavné. Na druhou stranu vlastní reflexe politické kariéry je někdy zajímavá. Přiznávám, že na díl se Zemanem jsem neměl žaludek se dívat. ()

Reklama

baribal 

všechny recenze uživatele

Dokument nejde k jádru věci a jen se tak motá okolo pár významnějších okamžiků Pithartovi vlády. Jsem zvědavý na další politiky, kteří jsou charakterově výraznější (lépe řečeno ješitnější) a u kterých to bude více bulvárně zajímavé. První díl fakt slabota, jak po stránce obsahu, tak po stránce formy. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si to v jednom zátahu komplet. Pekelně nevyrovnaný cyklus, na němž prostě je cítit, že ho nedělaly nějaké vyzrálé filmařské osobnosti. Občas marnost a skoro až trapné snahy vystoupit po vzoru jiných před kameru, jindy zoufalé bloudění v konceptu, u Nesvačilové pak dokonce totální fiasko, kdy je víc vidět pohledná mladá herečka než objekt jejího zájmu. Téma je ale nosné, poznámky leckdy neotřelé, osobnosti typu Bělohradského nebo Sedláčka zvládnou říct i v pár slovech něco podnětného a v globálu se zhmotňuje palčivá otázka: Lze být premiérem, a přesto neskončit jako vysmívaná figurka, jejíž osobnost přebíjí mediální obraz a s ním spojené nálepky? Nejlepší díly Paroubek a Gross, nejslabší suverénně Klaus. ()

DrBuznička

všechny recenze uživatele

Rozhodně nemá smysl hodnotit jen skrze prizma studentských cvičení, jak se o to vehementně na aktuálně.cz i zde pokouší kolega Svoboda, a to už jen proto, že mnoho autorů jsou již vystudovaní i zavedení dokumentaristé. Mnohem spíše si cyklus zaslouží srovnání s běžnou produkcí toho co se točí v České televizi. Co je měřítkem toho, že již nejde o studentské cvičení, ale o plnohodnotný a po všech směřech zvládnutý pořad pro ČT? Obávám se, že ČT takovéto měřítko vlastně ani nemá - pokud tedy nechceme za nějaké "hodnoty" brát zkostnatělost, mluvící hlavy či nulovou invenci v práci s filmovou řečí. ()

Galerie (53)

Reklama

Reklama