Reklama

Reklama

Patema nohama vzhůru

(festivalový název)
  • Japonsko Sakasama no Patema (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Když ji pustím, spadne do nebe.
Patema celý život strávila pod zemí. Po katastrofickém pokusu o spoutání alternativních zdrojů energie se musel její lid usadit v temné a stísněné síti podzemních tunelů. V temnotě sní o dobrodružstvích na povrchu. Eidži jaksi nezapadá ve škole, ani ve společnosti. Jeho svět ovládá již po generace tyranský rod Izamura. Městu ve středu království dominuje obří Řídící věž a v dálce na horizontu se ukazují rozsáhlé pustiny. Tato dvojice se brzy zaplete do velkých událostí, které postaví jejich světy na hlavu... (Animefest)

(více)

Recenze (24)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Koukáte na to, navíc v kině, je to fajn. Upřímně jsem to čekala více pohádkové, takže některé scény na mě působily v rámci filmu až moc násilně, možná krutě, říkala jsem si, že takový snímek by se bez takových drsných scén krásně obešel. Hudba na mě dojem neudělala – v podstatě téměř po skončení filmu jsem si nedokázala vybavit jediný motiv. Na druhou stranu vykreslení vztahu Mezi Patemou a Eidžim bylo velmi vydařené, radost pohledět. Nápad s opačnou gravitací není nic nového, naštěstí s tím tvůrci ve filmu pěkně hrají, obzvláště ve chvíli, kdy se s opačnou gravitací otočí i kamera, je to velmi vydařené. Hned po skončení filmu má člověk pocit, že viděl kvalitní snímek s lehce předvídatelným koncem, ale i tak za krásné 4*. Jenomže když nad tím člověk pak chvíli přemýšlí, případně diskutuje s někým dalším, najednou si začíná všímat jistých nedotažeností, nesmyslů a už nemá z filmu tak pěkný pocit, jako měl po jeho skončení. Proto nakonec dávám 3*. I tak určitě doporučuji ke zhlédnutí, pokud máte chuť na milý příběh o síle přátelství, bez velikých zvratů, milých postaviček a jednoho sociopata. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá animovaná sci-fi dráma. Má výborný príbeh o dievčati, mladej princeznej, žijúcej po dávnej rozsiahlej katastrofe v podzemnom mestečku, ktorá aj napriek zákazom neustále prehľadáva nové miesta, až kvôli nečakaným komplikáciám spadne do veľkej rokliny. No nehodu prežije a ocitne sa na povrchu, kde sa nielen zoznamuje so sympatickým mladíkom, vďaka čomu si uvedomí, že tu existuje ľudský život, no ten je kvôli opačnej gravitácii, než má ona otočený naopak. A tak sa zoznamuje s novými skutočnosťami, ale kvôli tunajšiemu prísnemu režimu ich čaká aj mnoho problémov. So spracovaním som dosť spokojný, síce už na prvý pohľad ma nepríjemne prekvapila jedna výrazná vlastnosť, možno až príliš to pripomína film Paralelné svety, keďže tých spoločných prvkov je tu predsa len dosť, ale našťastie to je aj to jediné, čo ma tu sklamalo a už po chvíli som sa cez to dokázal preniesť. Aj tak je ten prvok s postavami z dvoch otočených svetov výrazne odlišný, film má svoju vlastnú a výbornú mytológiu, takže dejovo mi to takmer celý čas prišlo nadmieru zaujímavé, chémia medzi postavami funguje, preto som im nemal problém fandiť a v druhej polovici sa už nájde aj nejaký ten zvrat, ktorý je skvelý, aj keď ho mohli dotiahnť. Ale dosť rozporuplne na mňa pôsobí záver, na jednej strane sa mi páči, vyvolá to dobré pocity, ale zároveň mi to prišlo aj dosť nelogické, toto mali tvorcovia lepšie premyslieť. Inak o nejakej plnohodnotnej akcii sa tu moc hovoriť nedá, film obsahuje skôr len také menej výrazné sekvencie, ale určite si nemôžem sťažovať, presne tento typ mi tu príde najideálnejší a hlavne na to fungovanie oboch hlavných postáv je radosť pozerať. Postavy sú na tom veľmi dobre, hlavné duo je výborné, či už samostatne, ale hlavne v spoločných scénach, nesklame ani hlavný záporák, ale aj všetky vedľajšie postavy mi prídu úplne ideálne. Čo sa týka animácie, sklamali ma jedine postavy, ktoré už pôsobia predsa len trochu zastarane, ale zvykol som si a všetko ostatné je už v poriadku, pričom sa tu nájde aj pár skvelých záberov. Takže až na tú podobnosť a určitú nedotiahnutosť si tu ani nemám moc na čo sťažovať, jeden z tých lepších filmov svojej kategórie. 78% ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že se mi to velmi líbilo. Nápad s otočenou gravitací je poměrně zajímavý a tady si s ním opravdu pěkně pohráli. Ústřední dvojice byla fajn a ten lehký nádech přátelství a romantiky byl poměrně příjemný. Stejně tak se mi líbilo vykreslení obou světů a především ten totalitní byl dost zajímavý. Animace byla povedená a i hudba se mi líbila, takže opět celkově spokojenost a příjemný zážitek. 8,4/10 ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Byly momenty, kdy jsem se maličko neorientoval a některé dějové prvky z konce filmu mi připadly maličko nereálné. Nicméně prvek převrácené gravitace byl velmi dobře zobrazen a využit - okamžiky, kdy se "pohled" na scénu přetočí z úhlu té které postavy, patří mezi nejsilnější. Jsem rád, že Patema Inverted bylo v rámci brněnského Animefestu promítáno (a že o tom Zíza napsala v zdejší diskusi). ■ Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=RQZAXLAV63s ■ S odstupem: V tuto chvíli má film na ČSFD 78% - což si myslím, že je přeceněno - film má reálnou kvalitu tak 72%. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - My jsme úplně jiné bytosti než vy......... Je to trošku převrácený příběh a to co funguje na papíře, nemusí zákonitě fungovat ve filmu. CITÁT - Nenech mě spadnout!!....... Jezdící chodník mě dostal a je velmi věrohodný. Celkově mě však příběh moc neoslovil. Byl krásně kreslený a hudbu měl jen průměrnou. DIALOG: PATEMA - Jsi.....vzhůru nohama!!! EIJI - Ne, to ty jsi vzhůru nohama!!!....... ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Působivé a nápadité anime, originalita se tu nezapře. Některé věci sice působí trochu průhledně, ale zábavnost a někdy i dojemnost snímku nechybí, poctivé 4*. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že niečo podobné ako je Sakasama no Patema sa dá vidieť aj inde a teda nie je to to najlepšie čo môžete dostať, ale ja sa nebudem pozerať len na konkurenciu, ale hlavne na kvalitu tohto "anime" filmu, ktorý napriek svojej dĺžke má ťah na bránu a neprináša žiadne zbytočné scény. Snáď som dostatočne vysvetlil ten ťah na bránu, ktorý je myslený samozrejme tak, že divák dostane len to čo je dôležité pre príbeh a to je vlastne prednosťou tohto filmu. Samozrejme príbeh funguje na princípe už veľakrát videného, keď sa nepriatelia spoznali zistili, že sú minimálne odlišný a vedia nájsť k sebe cestu spriateliť sa, zaľúbiť sa atď. Ešte by som vyzdvihol animáciu, ktorá je veľmi pekná a oku lahodiaca. Koniec je očakávaný a myslím aj ideálny v tom zmysle, že človeka poteší a neurazí. Kedže minutáž je fakt malá (99 minút) tak toto je taká jednohubka, ktorá niekoho zaujme viac iného menej. Minutáž je malá vzhľadom k tomu o čom tento príbeh rozpráva. ()

Pitam 

všechny recenze uživatele

Skvělé sci-fi s krásnou animací a decentní hudbou, kterému vévodí velmi sympatická a navíc výborně fungující ústřední dvojice z navzájem obrácených světů. Může to na první pohled vypadat, že Patema je pouze dětským příběhem o vše překonávající síle přátelství, ale ono je to především drama, jehož hlavním poselstvím je (alespoň podle mě) výsměch nesmyslnosti totalitního zřízení s obzvlášť vypečeným vůdcem v čele; a pak také výsměch lidské naivitě až hlouposti, kdy jsou mnozí jedinci ochotni uvěřit čemukoliv a následovat cokoliv (scény s pohyblivým chodníkem tu „stádovitost“ symbolizují více než dostatečně). Nemyslím si, tak jako někteří, že by se tvůrci Patemy inspirovali hraným filmem Paralelní světy, který mi ovšem oproti tomuto anime připadá velmi slabý a hlavně hrozně nedotažený. Ale i kdyby tomu tak bylo, je to nepodstatné, neboť oba filmy mají odlišnou koncepci obou světů, liší se jejich vzájemné zákonitosti a hlavní dějová linka je úplně jiná. Společným rysem tak zůstává jen obrácená gravitace, ale i ta je zde mnohem více promyšlená. Pro mě jde o jedno z nejlepších anime z poslední doby a z některých scén, jež demonstrují opačnou gravitaci, se vám jistě také zatočí hlava - ovšem v dobrém slova smyslu. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Za mě jedno z nejlepších anime, co jsem vůbec viděl. Silný příběh, originální prostředí naprosto. Dostalo mě to. Mohlo to být o minut delší. Takto jde opravdu o rychlou anime jednohubku. Krásná hudba, fakt skvělý příběh. Mně to sedlo naprosto. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Opět lepší tři hvězdičky. Patema má moc pěknou animaci prostředí, postavy za mě mohly být udělaný o trochu lépe. Příběh není nic nového, alespoň ne pro mě, vidím v tom hodně schéma mé srdcové záležitosti - Zkáza Ecobanu. Postavy mohly mít rovněž rozvinutější charaktery, ale bohužel pro to nejspíš prostor moc nebyl, šlo spíše o propletení vztahů těch nahoře a těch dole, i když tomu vlastně bylo naopak! Opět ale to samé jako v případě Zkázy Ecobanu. Je to jeden z hlavních důvodů, proč nejdu s hodnocením výše. I tak ale příjemná pokoukaná:) ()

Warlukyn 

všechny recenze uživatele

Přesně jak tu napsala Zíza, člověk má pocit dát tomu 4*, ale když si to v hlavě celý přejede a srovná i s jinýma anime, musí ta jedna hvězda pryč.... ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

EXTRÉMNĚ originální. Opravdu zajímavá myšlenka - jednak hodně originální a zároveň jednoduchá. Takový náděl fantazie se jen tak nevidí. Příběhové zpracování už trochu pokulhává (überpadouch, totalita), ale i tak nepřestanete celou dobu valit bulvy. - 70 % ()

massdonfel 

všechny recenze uživatele

Musím tomu přiznat velmi zajímavý nápad. Ovšem celkově to bylo dost jalové a předvídatelné. A ten konec WTF co se vůbec přesně stalo? :D 5/10 ()

theFtip 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu rád, že jsem se zúčastnil promítání na brněnském Animefestu, protože to čekání se vyplatilo. Po vizuální stránce to bylo krásné ale kvůli obracení scén občas trošku zmatečné (párkrát sem nevěděl kde je nahoře a kde dole, kdo kam padá). Příběh byl také pěkný, u filmu jsem se bavil a těch 90 minut mi uběhlo velice rychle. ()

Diskomuz 

všechny recenze uživatele

Parádní odlehčené trošku romantické "drama", kde vás nechá na konci filmu stále bloumat, a budete sedět na zadku s jedním povytaženým obočím. Vás to sice trošku naštve, ale jinak je to fajn procítěný anime, které vyveze běžný vagon života na jiné koleje. ()

Palisander 

všechny recenze uživatele

Začiatok bol vyslovene detský, pomalý a niektoré problémy boli riešiteľné rádovo v minútach, ak nie v sekundách. Ale asi bolo treba získať čas na vybudovanie atmosféry. Čo sa podarilo výborne. Dávno sa mi nestalo, aby som sa takto zžil s nejakou postavou. O Patemu som sa v niektorých scénach naozaj bál, za čo si tvorcovia zaslúžia veľkú pochvalu. Pre mňa omnoho lepšie spracovanie nápadu, ako v o rok staršom hranom filme Upside Down . Aj keby odpisovali, rád im to odpustím. ()

Tiamatria 

všechny recenze uživatele

Skvělá myšlenka, námět a hravost filmu je bohužel potlačena stereotypními postavami, generickým dějem, trochu odfláklou strukturou světa a společnosti a místy nepříliš propracovanou fyzikou. Líbil se mi závěr filmu a překvapivě solidní soundtrack. ()

dudo24 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi to páčilo. Dobrá kombinácia napätia, mysterióznosti a romantiky. Stále som sa chcel dozvedieť viac o tom ako oba svety fungujú a hlavne o ich histórii. Veľmi sympatické hlavné postavy. Rozuzlenie na konci bolo skvelé. Film Upside Down bol vydaný rok predtým, tak predpokladám, že slúžil ako inšpirácia. Ak teda oba filmy nečerpali z iného zdroja. V súvislosti s tým mi napadá myšlienka, že či prívesok s červenou tekutinou, ktorý patril Pateme, nie je referencia na Upside Down. ()

Reklama

Reklama