Reklama

Reklama

Éčka

(seriál)
  • Česko Éčka, gurmánské dobrodružství (více)
Velká Británie, 2010, 3x50 min

Obsahy(1)

Při nákupu v samoobsluze si domů přineseme nejméně 50 různých éček. Co si pod tím máme představit? Písmenem E jsou označeny rozličné potravinářské přísady – například barviva, sladidla, ochucovadla, konzervanty či emulgátory. Používají se proto, aby potraviny vydržely déle, vypadaly lépe a čerstvěji a přitahovaly nás svým zabarvením a výraznou chutí. Jsou tyto ingredience neškodné, nebo ohrožují naše zdraví? V tajemném světě takzvaných éček bude naším průvodcem britský novinář Stefan Gates. Jeho pátrání je napínavé, ale především je okořeněné pověstným ostrovním smyslem pro humor. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Užitečný a zajímavý dokument osvětlující záhadné kódy E-ček na obalech potravin, jejich účinků, potřeby a výroby. E - Numbers ukazuje výrobu tajemných éček v domácím prostředím všemi možnými způsoby, někdy hodně bizardními či nechutnými, ale zároveň vysvětlující funkci a potřebu těchto sloučenin. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Celkem poutavý dokument a v podstatě se s ním i ztotožňuji, neboť se furt nadává, jak jsou éčka nezdravá a přitom jsou neustále pod přísnou kontrolou. Ať už je to zpráva hygieny a jiných nejrůznějších sdružení, či vědeckých institucí. Nezdá se mi, že by po něm lidstvo nějak extrémně vymíralo. Spíš je to jen placebo efekt a jedna bába povídala. Za to, když pak ve zprávách slyším, jak v populaci stoupá extrémní obezita, cukrovkáři a lidi s vysokým krevním tlakem, popřípadě silní kuřáci a s nimi, v důsledku toho, spojený zdravotní potíže. To je u mě ta největší a nejhorší zhouba. Jsem pro, aby se éčka omezovali, nikoliv však, aby se zcela sprovodili ze světa. Jak se říká - všeho moc škodí a platí to i u éček. Nicméně na druhou stranu, tvůrci, taky mohli uvést těch éček mnohem víc a nejenom ty vybrané. Pak mi připadalo i pitomí, jak se pokoušeli vnutit dětem zeleninu, pomocí maskování díky vonným chemikáliím a barvivu. Zeleninu děti pojídají méně, páč kopírují své rodiče se špatnou životosprávou, mají špatnou výchovu a v neposlední řadě je to i nevhodně zvolený způsob podávání. Pokud je zelenina dobře schovaná v opravdu dobrém jídle a takto se jím servíruje již v raném dětství. Návyk pak přichází sám o sobě. Čili není třeba užívat takovýchto podvodů. Za mě tak cca 57% Nakonec ještě nutno podotknout, že výroba barviva E120, neboli kyselina karmínová je dost nechutná. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělé! BBC umí! Stefana Gatese stejně jako mnohé z nás to množství malinkých číslíček na obalech potravin zaujalo a jal se zjistit nejen jejich původ, ale jal se je i pozřít v množství větším než minimálním zvědav jak se na něm projeví. To že s glutamátem je polévka chutnější než bez glutamátu, by při no name pokusném ochutnávání uznal asi každý z nás. Mne však zazjalo, že to samé konzervované jídlo bez barviv a s barvivem lidem chutnalo jinak. Jen změna barvy dala lidem vjem lepší chuti.... Holt pořád jsou v nás zvířátka a když jsou bobulky pěkně barevné máme tendenci je trhat a baštit. :-) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Souběžné se zjišťuje , že máme v těle další , opomíjený orgán - bakterie ve střevech, které řídí tělo, imunitu, zdraví. Naši předci jich měli dvojnásob, než mi. Dnes je člověk rád, že mě ve střevech alespoň tisíc kmenů. Po každém použití antibiotik, se dva prospěšné kmeny nenávratně nevrátí. Kromě jiného za to mohou "éčka". zažíváme epidemii rakoviny. Dokument lecos osvětluje, hlavně podcenění zdravotních rizik. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Osobně mi přišel dokument nevyvážený. Průvodce pořadem byl z éček tak neskutečně nadšený, až mi připomínal agitátora Akce Z nebo Horsta Fuchse. Zajímavé bylo, jak jednotlivá éčka vznikají, jakou kombinací, jak vznikl margarín (a upozaděná informace, že dnes už takto nevzniká), ale nezaznělo, že i když může být éčko z přírodní suroviny, nemusí to znamenat výhru. Takový hřib satan je taky přírodní surovina. Nějak mi tam chyběly i informace, jestli tedy nějaká éčka nebezpečná jsou, zda jsou na to nějaké studie, jakože jsou. Ano, zjistili jsme postupy, k čemu se používají, vše s patřičným nadšením, ale vše jen z bezpečného pohledu, nic kontroverzního, podle dokumentu by si jeden myslel, že éčka jsou vlastně pohodička, přírodní separáty, žádná chemie, a dokonce snad podporují lidské zdraví. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o éčkách. Ve kterém se podíváme na zoubek těmto nenáviděným přísadám, kterým ale lidé hodně křivdí. Je pravda, že existují mnohé nebezpečné látky, ale užívají se v bezpečných dávkách a vlastně jakýkoliv výrobek na pultech by měl být nezávadný. .. Samotný dokument je rozdělen do tří dílu (Barviva, konzervanty, sladidla), kdy v každém zjistíme něco zajímavého o několika éčkách, jejich historii, výrobě, dopadu na naše tělo a mnoho dalšího zahrnující třeba i chemické či psychologické pokusy. .... HODNOCENÍ: 85% (4*) ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Místo dovádivé šou která vedlejší účinky chemie jen zlehčuje.. bych uvítal fakta...téměř jisté že dokument vznikl na objednávku... ()

Narciska odpad!

všechny recenze uživatele

Osobně nepotřebuji dokument na toto téma. Můj názor je jednoduchý: čím méně éček, tím lépe. Neznamená to, že musím studovat obaly a počítat éčka, znát jejich chemické složení a zkoumat účinky na lidský organismus. Čerstvé ovoce prostě chutná nejlépe. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Díl první *****. Třeba výrobu košenily jsem viděl poprvé, přestože slyšel jsem to už Xkrát. Taky pokusy byly fajn, i když trochu nedomyšlené... Takže sice nic zásadně nového, přesto zajímavé. ___Díl druhý *. Tenhle díl působí silně propagandisticky. Nebojte se éček, jsou v pohodě! Ano, mnohé jsou, mnohé ale ne. V tomto díle se člověk nedozví nic zajímavého. A koláč z lidských éček byl teda pěkně nechutný. ___ Díl třetí ***. Dost rozporuplné pocity. Na jednu stranu docela slušně vysvětlené funkce některých skupin éček. Na stranu druhou ale už nestydatě přímé vnucování éček. Ale to, že je něco přírodní ještě přece neznamená, že je to zdravé. I v přírodě je přece tolik jedů! ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Lhal bych, kdybych řekl, že mě to nebavilo, bavil jsem se hodně. Problém byl v tom, že mi to přišlo až moc cíleně propagandistický na zdravá éčka. ()

Reklama

Reklama