Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podľa knihy spomienok partizánskeho veliteľa Petra Kružliaka. Nadporučík Peter Kubiš sa premiestni podľa rozkazu so svojou jednotkou po páde Banskej Bystrice do hôr, kde ho má čakať ďalší rozkaz. Nikto nečaká, naopak, pod jeho ochranu sa zveria aj civilní utečenci z Banskej Bystrice. Navyše mu z hlavného štábu pošlú do "opatery" zajatých nemeckých vojakov. Vznikne vážny spor o to, či zajatcov zlikvidovať, alebo nie. Konečné rozhodnutie musí povedať a presadiť nadporučík Kubiš - odmieta bez rozhodnutia poľného súdu vykonať rozsudok. Zajatých Nemcov - rukojemníkov posiela Kubiš do Banskej Bystrice, aby zaručil bezpečný návrat civilného obyvateľstva do mesta. (RTVS)

(více)

Recenze (9)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nadporučík velící četě slovenské armády je nucen rozhodnout o dalším osudu své jednotky a desítek civilistů ve chvíli, kdy se dozví, že povstání je poraženo a slovenská armáda rozpuštěna. A kromě toho dostane "do opatrovania" skupinu německých zajatců. Nejde ani trochu o oslavný snímek, což je i s ohledem na dobu vzniku úctyhodný počin. Tvůrci naopak dali přednost civilnosti a uvěřitelnosti, Slováci nejen že by nejraději roztrhali zajatce na kusy, ale vojáci ani nijak netouží starat se o vlastní civilisty ("teď jde každý sám za sebe"). Nadporučík tak musí volit mezi podlehnutím davu a zachováním lidskosti. Škoda, že tento více než slušný námět nebyl rozveden do celovečerního filmu. Jak už tu bylo řečeno, kdyby bylo více rozpracováno několik postav a přidáno pár vedlejších linek, mohl by to být dokonce výborný film. Takhle filmu škodí hlavně prvních dvacet minut, kdy se téměř nic neděje a daly by se shrnout jednou scénou. Od chvíle, kdy se na scéně objeví němečtí zajatci, to však začne dostávat obrátky a při debatě co s nimi začne být příběh místy i docela mrazivý. Škoda jen, že nevím, zda německý důstojník své slovo dodržel, na druhou stranu takhle jsem ve stejné pozici jako nadporučík, který také musel zvolit nejistotu. Jsou to buď silné tři nebo slabší čtyři hvězdy, kvůli námětu dám ovšem vyšší hodnocení. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Smiem vám na znak vďaky podať ruku?"... Tých necelých 60 minút je pre tento plytký dej tak akurát, ale pridať tak zopár dejových liniek navyše, bol by z toho celkom slušný celovečerný film. Je tu veľmi dobre vykreslená situácia okolo SNP v horách, konkrétne rozpustenie slovenskej armády po útoku Nemcov na Banskú Bystricu a postupný prechod na partizánsky boj. Najlepšia scéna filmu? Určite debata o zajatých Nemcoch. Postrieľať alebo nie? Táto téma je vlastne hlavným motívom filmu , ktorá by mala byť absolútne pravdivá, ak vychádzame z toho, že film vznikol podľa knihy spomienok partizánskeho veliteľa. Ak je tak, tak klobúk dole pred nadporučíkom , ktorý v danej chvíli rozhodol najlepšie ako mohol. Cez všetko zlé, čo Nemci urobili sa nesmieme znížiť k tomu, aby sme strieľali zajatcov. Potom by sme neboli o nič lepší ako oni. 80%. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Fajn slovenský film stojaci na postavách, ktoré musia riešiť pár zapeklitých otázok (čo s civilistami? čo so zajatcami? čo s vlastnými vojakmi?). Tak ako iné naše filmy s podobnou tématikou, ide len o akýsi fragment určitých udalostí, kde tvorcovia chcú poukázať na fakt, že ostať v dobe vojny človekom, môže byť občas problém. Napriek sympatickosti námetu i hlavného hrdinu, nemá príbeh dostatočnú silu ani emócie (chcelo by to vyhrotenejší konflikt). TVÁR V ROSE dokázal povedať viac jednoduchším a lepšie natočeným príbehom... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Snaha o vykreslenie neistoty v podvečer SNP, kedy zlyhávalo vedenie a protifašistický boj sa definitívne dostal do partizánskej vojny. Okrem záverečnej scény, kedy prišlo k zásadnému rozhodnutiu veliteľa Petra Kružliaka ( do slovenčiny predabovaný Eduard Cupák ), je snímok len prehliadkou scén a postáv. Čakal som viac od tohto málo známeho filmu. Prvý komentár. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vojak bez rozkazov môže vyzerať dosť bezradne, zvlášť odrezaný od sveta a bez spojenia. Musí urobiť rozhodnutia, od ktorých závisia životy a tiež rozhodnutia, ktoré zasiahnu svedomie. Aby bolo rozhodnutie správne, chce to rozum aj charakter. Tento film stihol byť aj za jednu krátku hodinu napínavý aj vďaka hlavnému hrdinovi, ktorému prepožičal hlas Leopold Haverl a s veľkým prispením Liškovej hudby. –––– Ale ako ich opatrovať, keď máme sami so sebou dosť starostí? – Vy neviete ako?! –––– Čo vy na štábe rozumiete pod pojmom opatera? Čo sa týka zajatcov. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Horská příroda a horská chata jako utočiště Česko-slovenské armády ukryté před německou armádou na konci války. E.Cupák byl bohužel předabován ale i přes krátkou stopáž se jedná o moc příjemný kousek. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Neideologické, s kvalitní hudbou i scénářem. Zas jen ty sedmdesátkové účesy a kotlety (i u německých zajatců) zbytečně kazí celkový dojem. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Vážné téma si zasloužilo podstatně lepší úroveň zpracování, než je toto. Scénáristicky i režijně nezvládnuté. Místy to připomíná amatérský film. Naivní dialogy, hloupé chování postav.  Proč proboha ti lidé z Bystrice utekli do hor, když se pak spolu s Němci zase vrátili? ()

Reklama

Reklama