Reklama

Reklama

VOD (1)

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (194)

silentname 

všechny recenze uživatele

Vidím, že sú na tento film trochu zmiešané názory, a viem to pochopiť. Na jednej strane je tu veľa momentov, ktoré sme videli už v iných filmoch, no na druhú stranu zase iné momenty prinášajú pri pozeraní príjemný pokoj a ten čas utečie oveľa rýchlejšie, než by sme si mohl myslieť. Ak som sa dokázal na film pozerať viac ako 90 minút bez toho aby som si uvedomoval jeho dĺžku, to je super. Páčili sa mi postavy (naviac asi major Hasan) a ako režijný debut Russela Crowa je to dosť obstojné. Herci sú fajn, kamera je (až na jeden zvláštny záber) fajn, atmosféra filmu veľmi pokojná, až na pár akčnejších momentov a je to vskutku príjemné sledovanie. Jediné, keď som sa fakt rehotal bol moment, keď je záber na parnú lokomotívu a ja si len vybavujem detský seriál "Thomas The Tank Engine", kde to v jednom momente doslova pôsobilo, že má svoju vlastnú zamračenú tvár. To som sa nezdržal smiechom. Celkovo to však radím medzi filmy, ktoré som rád videl a možno si niekedy pozriem aj znovu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„DOKÁŽEŠ NAJÍT VODU, ALE NEDOKÁŽEŠ ANI NAJÍT VLASTNÍ DĚTI. PROČ JE NENAJDEŠ?! PŘIŠEL JSI O NĚ.…“ /// …a tak taťka vodjíždí najít kluky, aby je mohl položit vedle mamky (jasan, už ji nebavilo čekat…). Rejža R. Crowe ukazuje, že z Gladiátora vokoukal dojemný scény beze slov (zabarvený tesklivou hudbou), v Dobrým ročníku našel dobrý světlo, v Ordinaci z růžový zahrady partu scénáristů a v Olině vod Kurylenků zase matroš, kterej by chtěl zprznit. Ne že by to bylo až tak špatně natočený, jen je to nuda, kterou voživujou válečný flashbacky (ale tohle by voživilo cokoliv), který střídá dojemná slaďárna a navíc je to všechno spíchnutý podle trapně předvídatelný šablony. Aby se neřeklo, že je to úplně vo hovně, přidaj tureckej folklór a záležitosti, co předcházeli rozpadu Osmanský říše. Pravda, takovýhle dobrodružství asi při farmaření na fejzbůku neprožijete. Ale drama je to podobný! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti (a je mi jedno, co byla ta skutečnost). 2.) Jsem senzibil a hledám 3 syny. 3.) Thx za titule ,,Triumf“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Gallipoli, neoddělitelné téma australské národní identity. Osobně se mi daleko víc líbila Weirova klasika, ale musím říct, že ani Crowe nenatočil úplně marný snímek. Sice to místy působí příliš přitažené za vlasy, ale mělo to několik opravdu silných momentů a celkově musím říct, že se mi to spíš líbilo, než že by mě to nadzvedávalo ze židle. Oceňuji hlavně linku turecké perspektivy, ačkoli z podtextu přímo sálá "břímě bílého muže", což z mého pohledu trochu dehonestuje nejen film jako takový, ale i Crowea samotného - říká tím totiž, že za všechno mohli Britové a jejich nevybíravá koloniální politika, jenže vlastně ignoruje svébytnost Osmanské říše (byť ano, před 1. světovou válkou byla značně limitovaná) a taky fakt, že na konci Velké války byly všechny poražené národy dehonestovány a šarvátky (lokální konflikty) probíhaly na mnoha místech dál až do poloviny 20. let. Úplně taky opomíná fakt, že Turci do roku 1915 do roku 1923 povraždili na 400 tisíc Řeků a 300 tisíc Asyřanů v Malé Asii a taky 1,5 milionu Arménů, takže ti "zlí Řeci" nakonec měli docela dobrý důvod, proč tam být a dělat, co dělali :) I když ani tak černobílá realita samozřejmě nebyla. Takže suma sumárum - pokud chcete podpořit svůj pocit bílé liberální viny, určitě si to pusťte aspoň 2x a říkejte si, jak byli ti Briti a vůbec Evropani zlí. Pak si vzpomeňte na zeměpisnou polohu Istanbulu a ignorujte ji. Pfff, Turecko, země třetího světa. Nebo ne? No a po tomto exkurzu do myšlenkového světa režiséra a hlavního hrdiny můžu v rychlosti dodat - zahrané to bylo pěkně, dialogy nebyly špatné, koherentní - až na excesy - jakž takž, kamera docela fajn, takže kolem a kolem... 60%. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Toz to by ma zaujimalo, preco sa herec ako Crowe, ktory mal potencial hravat drsnych chlapikov, policajtov a kdeakych mlaticiek upise do srackoidnych patetickych filmovych vod ako od Rosakundy Pičler. O kolko by bolo lepsie, keby prisiel nasraty fotrik, ktory nema co stratit medzi tych utierkarov a zacal by to tam hlusit hlava nehlava ? No nasinec by sa odreagoval a zabavil... tu som pozeral dve hodiny na nejakeho prutikara, ktory sa snazi vypatrat zeleny gumy v strede prdele sveta. Do toho stretne zivotom skusanu prilis emancipovanu pindu s malym ciganskym fakanom a spravodliveho Allaha Snackbara, ktory mu pomahaju. Neviem komu je urceny tento druh filmov, ale chlapovi s parom vajec na spravnom mieste asi tazko. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Russellova prvotina je velkým příslibem do budoucna, bohužel jeho debut dost trpí přehnaností některých momentů (útěk ze spárů Řeků) a přílišným důrazem na romantickou linku (a s tím spojené neustálé návraty do hotelu). Ocenil jsem postupné rozkrývání osudu bratří, kameru a i hudba měla co do sebe. Po herecké stránce odehrané poměrně dobře (s příjemným využitím tamních herců). Tak snad se příští film vydaří lépe... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Kostymérka Tess Schofield o vojenských uniformách: "Russell si veľmi dával záležať na autenticite, ako z plukov, z ktorých ľudia pochádzali. Našťastie bolo celkom ľahké dostať sa k záznamom o austrálskej armáde. Informácie o osmanskej armáde sú záhadnejšie a často protichodné, zakaždým som narážala na sporné údaje. Pri pokuse vypátrať fakty som sa dostal do slepej uličky. Nakoniec som zistila, že turecká armáda žiadala v tom čase v Konštantinopole o látky všetkého druhu pre šitie oblečenia pre vojakov, takže tam bola zmes civilného a vojenského oblečenia. Bolo to dosť schátralé oblečenie, nie prísne a uhladené ako u Austrálčanov." (Arsenal83)
  • Bitva na Gallipoli, jež se pohřešovaní synové účastnili, je dodnes australany považována za největší válečnou prohru. (Ice123)
  • Výzvy na protest a bojkot filmu na sociálnych sieťach vyústili do facebookovej stránky „Protest and Boycott the Water Diviner“, ktorá získala viac ako 16 000 fanúšikov. Potomkovia obetí arménskej genocídy, asýrskej genocídy a gréckej genocídy z roku 1915 boli rozhorčení filmovým zobrazením Turkov ako obetí v rovnakom čase, keď Turci páchali zverstvá voči svojim menšinám. Rôzni filmoví kritici opísali film ako „prekrúcanie histórie, ktoré slúži len na upokojenie Turecka a jeho pokračujúceho programu popierania genocídy“. (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama