Reklama

Reklama

Velké kontinentální cesty po železnici

(seriál)
  • Česko Velké vlakové putování (více)
TV spot 2
Velká Británie, (2012–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 57–59 min)

Série(7) / Epizody(37)

Obsahy(1)

I v dnešní době se dá v Evropě prožít dobrodružství na železnici. Stačí k tomu mít sto let starého průvodce a projet s ním místa, které kniha uvádí. Vydejte se spolu s britským novinářem Michaelem Portillem vlakem Evropou... Michael Portillo rozjíždí sérii výletů po železničních tratích napříč celou Evropou. Vyzbrojený vydáním Bradshawova průvodce z roku 1913 cestuje ze zastávky do zastávky, navštěvuje vyjmenovaná města a vesnice, drží se vyznačených cest, přespává v doporučených hotelech, navštěvuje místní pamětihodnosti, nasává okolní atmosféru a dozvídá se o zajímavých tradicích – to všechno, zatímco se před kamerou odvíjí příběh o Evropě před více než sto lety. Michael se vydá do Francie, Německa, Švýcarska, Rakouska, Maďarska a Nizozemska. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (16)

honajz 

všechny recenze uživatele

Nějak mne tento seriál nechytil. Je sice fajn, že Michael Portillo cestuje s Průvodcem, jaký používal Sherlock Holmes a doktor Watson, po trase staré sto let. Ale chybějí jakékoliv snímky nebo archivní záznamy k porovnání, vyprávění je někdy hodně nudné, často se seriál zaměřuje spíše na nějaká luxusnější prostředí, a samotný moderátor s jeho barevňoučkými košilkami mi přijde sem tam poněkud mimo. Vše se tváří, jako že cestuje jen s bedekrem v ruce, ale na hotelovém pokoji si najednou oblékne smoking. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Celkově výborný nápad a velmi zajímavé téma - dokument ovšem silně sráží osobnost průvodce, který je tak afektovaný a snobský, že místy působí až jako karikatura. Před shlédnutím tohoto pořadu mi trošku vadilo, že takovéto cestopisné dokumenty často uvádí mladí "nýmandi"/dobrodruzi, bez potřebných znalostí - ovšem poté, co jsem viděl pár dílů Michaelem Portillem, je považuju za skvělou volbu a bezva sympaťáky. Když totiž vidíte, jak se Portillo v růžové košilce naparuje v evropských letoviscích, mate chuť ho pořádně nakopat do zadku, a uvědomíte si, jaké máte štěstí, že nepatříte k "high society" (spisovatel Viktor Pelevin doporučuje výslovnost: "chuj sosájety"). ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Jeden díl: Bratislavu, Budapešť , Vídeň, Salcburk či dobře znám, ale dozvěděl jsem se od historiků občas pár nových informací. Průvodce, bývalý britský politik, se mi také nezdá sympatický. V tomto díle mi chyběla exkurze po slavných budapešťských hudebních klubech, ale průvodce bys se tam ani nehodil. Místo toho si dá v kavárně ve Vídni, kam chodil Freud meditoval jak léčit frustrované třicetileté Vídeňačky bez sexu, kafe a dortík za tři stovky. A pak jede do Salcburku s hudebními festivaly pro důchodce a navštíví důchodcovský koncert Kouzelnou flétnu . Načež konečně vyrazí do přírody a hned do známé malebné Solné komory. Ale místo výšlapu do hor se projede s důchodci parníkem po jezeře a poslechne si rakouské halekačky. Nakonec vyjede do hor zubačkou za pětistovku. Habsburkové byli neštěstím Evropy hlavně v 19. století. ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když vidím podobný dokument, tak mám chuť to prožít taky. Jednoduše sednout na vlak a podle knihy jet směrem za dobrodružstvím. V pátém díle se podíváme i do ČR. Mám takové dokumenty rád. ( před časem jsem viděl podobný typ dokumentu, kde mladí nadšenci cestovaly napříč Austrálií na koních, podle podobné knihy jako v tomto dokumentu ) ()

Mr.Neutron 

všechny recenze uživatele

Aneb co vše lze vidět nejen na železnici, pokud se vydáte po stopách Bradshawova průvodce kontinentálními železnicemi z roku 1913 (Bradshaw's Continental Railway Guide). Tato „wikitravel“ počátku 20. století byla nezbytností pro anglickou smetánku, která vyrážela na cesty po Evropě v počátcích masového turistického ruchu. Bývalý člen parlamentu Michael Portillo podniká cesty po železnici, vždy s několika zastávkami v městech, která stála a stále stojí za vidění a nenásilnou formou poskytuje představu, jakým způsobem si užívala života vyšší společnost z dob Agathy Christie:). Díky konceptu pořadu – hledání míst doporučených průvodcem v současnosti – divák zjistí, že opravdová kvalita dokázala přežít i turbulentní 20. století. Hlavním historickým událostem, které ovlivnily současnou podobu měst, se Michael věnuje v rozhovorech s místními znalci poměrů. Výhodou je, že se člověk dozví spoustu věcí. Jenom škoda, že ve většině měst už jsem byl.:) Závěr: Rozhodně nejlepší železniční cestopis. Nicméně pokud nepatříte mezi high society (tj. nemáte sluhy, kteří za vás obstarají zavazadla), snižte hodnocení o hvězdičku, neboť nebudete moci aplikovat cestování „nalehko“, jak je v pořadu zachyceno. Obdobně pokud vás nebere anglický způsob života, tak hvězdičku dolu. Poselství: 10/10 pánských krejčí (a já taky) doporučuje nebát se výrazných barev kalhot, košila sak ... ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama