Reklama

Reklama

Jimmyho tančírna

  • Velká Británie Jimmy's Hall (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Před vypuknutím Irské občanské války otevřel oddaný a odvážný aktivista Jimmy Gralton na irském venkově taneční sál, kde se lidé mohli vzdělávat, bavit, diskutovat, sportovat a hlavně tancovat. Popularita Jimmyho tančírny rostla a postupně se stala místem revolučních myšlenek, rozvíjení talentů, svobody a splněných snů. Její volnomyšlenkářská reputace však upoutala pozornost státu a církve, což přinutilo Jimmyho utéct ze země a proslavenou tančírnu zavřít. Po deseti letech neustálého cestování se Jimmy vrací do rodného Irska, kde se však znovu střetává s chudobou, omezováním osobní svobody i kultury. S podporou své první lásky se rozhodne svou slavnou tančírnu znovu otevřít a opět dát lidem naději snít. Bez ohledu na to, co to může způsobit. (Film Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (19)

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Jimmy's Hall mě opravdu překvapil. Na film jsem se podívala jen proto, abych si doplnila filmografii Andrewa Scotta. Nic moc jsem od filmu nečekala, protože i přes to, že mě popisek docela zaujal, trailer mě naopak vůbec nenadchl. Za začátku je film docela zmatečný díky přeskakování z jedné doby do druhé. Když se ale pak příběh rozjel, vtáhl mě do děje a já jsem se jím nechala unést. Film je sice občas v některých částech zdlouhavější, ale celkově se na něj velmi dobře dívá. Herecké výkony jsou výborné a scénář je opravdu inteligentní. Díky kameře jsem dokonce uvěřila, že je film natočený opravdu jako v době, kdy se odehrával. Pět hvězdiček ale přece jen filmu dát nemůžu kvůli pomalejšímu rozjezdu a některým zdlouhavějším scénám v průběhu filmu. Každopádně se ale na film znovu velmi ráda někdy podívám. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Zajímavý komorní film z irského venkova před vypuknutím irské občanské války. Hlavní postava Jimmy Gralton byla opravdu skutečná postava a jeho myšlenka "tančírny" pro zábavu, vzdělání, diskutování a samozřejmě i tanec byla pro tehdejší irský venkov opravdu něčím revolučním. Tančírna dokázala místní chudé lidi semknout a v jejich nelehkém boji za důstojné přežití alespoň částečně odreagovat a potěšit. U bohatší (vládnoucí) třídy včetně církve byla ale přesně naopak absolutně nepřijatelná. Je důležité ovládat stádo "poslušných ovcí" a chraňbůh kdyby snad chtěli být aktivnější či vzdělanější, proto to samozřejmě dopadlo jak dopadlo. Co mi to sakra jen připomíná :-( Při sledování snímku (obzvláště tanečních scén) se mi brzy vybavila slavná Scolova "Tančírna", která mistrným způsobem a beze slov mapovala historické dějiny i osobní život návštěvníků pařížské tančírny pomocí hudby a tance. Tady jsme měli místo toho pro změnu hudbu irskou/keltskou (mimochodem výbornou) a navíc i trošku toho "revolucionářství" a samozřejmě i "nástroji a prostředky moci". Přesto podle mne nadprůměrný film, který stojí za to vidět a raději nemyslet na to, že ty historické milníky se podezřele často opakují ... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spoločnosť sa za desať rokov nezmení a nezmení sa ani po 90 rokoch a asi nikdy. Jimmyho tančiareň vnímam ako aktualizáciu historickej udalosti pre súčasné publikum, žijúce v dobe odmietania cudzieho prichádzajúceho na náš kontinent a samozrejme aj toho všetkého iného, čo už tu je. Čomu by zodpovedalo aj Loachovo ľavicové zmýšlanie a aj hlavného hrdinu filmu. Tej tančiarne si vo filme príliš neužijete, viac sa pohybujeme v klasickejších prostrediach a počúvame nijako objavné dialógy dvoch opozitných strán, kde má jedna skrátka pravdu a druhá sa mýli a Loach tak jasne vyjadruje svoj názor. No a hádajte, ako je na tom cirkev. Film má vizuál veľmi podobný Zdvíha sa vietor, ten bol ale veľmi silnou emocionálnou bombou, Jimmyho tančiareň je skôr taký príjemný - nepríjemný film snažiaci sa príliš nešokovať niečim brutálnejším, aj keď by mu to možno aj prospelo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,085,000▐ Po otváracej ceremónii na Art Film Feste 2014, prišiel na radu snímok z výberovej sekcie nominovaných filmov festivalu Cannes a to Jimmyho tančiareň(Jimmy's Hall,2014) veľa krát oceneného významného tvorcu Ken-a Loach-a. Samotný film prišli uviesť dvaja hlavný protagonisti Barry Ward(ako James Gralton) a Simone Kirby(ako Oonagh). Po skončení filmu a následujúcom večierku pre pozvaných hostí, boli obaja herci prívetivý pre množstvo záujemcov o rozhovor, bol o nich veľký záujem, radi rozobrali tému filmu, ktorá bola založená na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v Írsku v období 20.-30.rokov minulého storočia. Príjemne vystupujúci komunikatívny Barry Ward sa dokonca pochválil svojim ďalším projektom ako Blood Cells(2014), ktorý bude mať premiéru na filmovom festivale Venice v Auguste tohto roku. Jimmyho tančiareň pre tunajšieho diváka ponúka u nás neznámu tému, keď sledujeme zaujímavé udalosti počnúc rokom 1921, tesne pred vypuknutím občianskej vojny, keď postavil írsky ľavicový aktivista Jimmy Gralton tanečnú sálu na vidieku a pri nevôli komunity zloženej z významných ľudí v zákryte za cirkevným hodnostárom, takto musí prekusnúť útoky na svoju osobu a ľudí ktorý chcú žiť pokojným životom a občas sa trošku uvoľniť, zabaviť v jeho tančiarni. /videl v kine na filmovom festivale Art Film Fest 2014: 60%/ ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nepokojná situáciu v Írsku, náboženské a politické rozbroje, to všetko prenesené do ťažkej situácie jednej obyčajnej dedinskej tančiarne. V podstate to bola svojpomocne zrekonštruovaná chatrč s jednou halou, dnes by sme to v inej podobe nazvali centrum voľného času pre deti aj dospelých. Aj to dokázalo byť tŕňom v oku mocných, a k tomu jazz ako hudba z čiernej Afriky a nemravné tanečné pohyby. Napriek tomu dramatické momenty sú pomerne nevýrazné, je to skôr malá exkurzia do Írska tridsiatych rokov. ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama