Reklama

Reklama

Marie, královna skotská

  • Velká Británie Mary Queen of Scots (více)
Trailer 3

Bylo jí pouhých šest dní, když se po smrti otce stala Marie (Saoirse Ronan) skotskou královnou. V šestnácti přidala díky sňatku titul královny francouzské, ale když o dva roky později ovdověla, srdce ji odtáhlo domů. Osmnáctiletá dívka musela od počátku obhajovat svůj trůn před rebelujícími skotskými klany, navíc čelila otevřenému nepřátelství rodově spřízněné anglické královny Alžběty (Margot Robbie), jejíž vládu odmítala uznat. Averze to byla oboustranná, Alžbětě Marie vadila nejen jako vzpurná rivalka, ale i jako matka budoucího krále Jakuba. Anglická panovnice totiž v tomto směru měla z mnoha příčin jen mizerné vyhlídky. Na druhou stranu obě panovnice spojovala jejich izolovanost v prostředí tvořeném výhradně muži, díky němuž získaly vzájemné pochopení, dokonce i respekt. Britské ostrovy však byly pro dvě tak silné ženy příliš malé a obě to věděly. Otázkou bylo jen, která z nich se rozhodne udělat první krok k eliminaci té druhé, a jak moc je to bude bolet. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (108)

chelseaman22 odpad!

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem se nedostal tak daleko, abych se dozvěděl, jak celá ta šaráda dopadla, ale upřímně doufám, že Mary zemřela a při tomto brutálním aktu spravedlnosti dostatečně trpěla. Film je bezesporu hrdým představitelem mizerného scénáře, který se opírá především o sebevědomou Mary, kterou neví, co dělá, avšak snaží se to nedat najevo. odpad! Celosvětový příjem k 22. 2. 2019: $39,868,499, což je 1,59 násobek rozpočtu ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Co začalo doháněním restů s Margot Robbie, nakonec skončilo obdivem Saoirse Ronan, jejíž oscarové filmy jsem poctivě nakoukával před udílením Oscarů, ale leckdy u nich dost trpěl. Mary Queen of Scots bylo nakonec nominováno jen na pár vedlejších cen a já u filmu trpěl jenom občas. Vlastně mě i překvapuje, že zde má film až takto nízké hodnocení, u mě je to klasická nenáročná sedmička, která bezpochyby zapadne (zapadla) mezi záplavou jiných a povedenějších historických kostýmních dramat a já jej patrně nikdy znovu neuvidím, ale na jedno zhlédnutí optimální a člověk se zase dozví něco málo nového z historického kontextu. Třeba, že se na anglickém dvoře nacházelo tolik minorit :) ...7/10 ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat je to silně ženský film, kterému vévodí dvě skvělé herečky. Obě své role zvládli na jedničku. Mám ale několik věcí, které filmu musím vytknout. Vadilo mi, že je film natočený tak, že z Marie dělá světici a z Alžběty tu zlou. Myslím si, že obě měli pozitiva a negativa, ale film se staví spíše na stranu Marie, chápu je to film o ní, ale i tak mi to prostě vadilo, nemůžu si pomoc. Taky mi to přišlo historicky nepřesné. Několik věcí si tvůrci vymysleli nebo natočili podle svého, aby se jim to do filmu hezky hodilo. Když se dívám na historický film, tak očekávám, že mi alespoň 95% řekne co se opravdu stalo. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Průměrné historické drama s výbornými hlavními představitelkami, který však trpí několika bolestmi, jež mu podráží nohy. Předně - kdy už někdo pochopí, že film o silných ženách nemusí nutně natočit žena (a nikdo jiný to nedokáže). Bohužel ženské režii nejednou unikne, že si netočí pár záběrů pro holky z čajového klubu na neděli odpoledne, ale že snad mají ambici, aby jejich film byl pro všechny. Tenhle moc nebyl. A je to škoda. A zadruhé - kdy už někdo pochopí, že současné náboženství politické korektnosti je nesmysl a v posledku se obrací proti ideji rovnoprávnosti. Násilné angažování černochů (a dalších etnik) do vysokých pozic na anglickém a skotském královském dvoře 16. století je něco tak absurdního, až to zesměšní celý film i s tím málo dobrým, co nabídl. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Okay, je to hodně zromantizované, některé části dost "dnešní" (sestra trubadúr), ale ryze sympatických králů je ve filmech dost, tak máme taky nárok na nějaké ty královny. Klidně rovnou dvě. Vizuálně je to potěšující- zrzavá Mary vytrvale v lichotivé modré, nádherní (především) černí koně, překrásná anglicko-skotská krajina. K tomu rámcové vyprávění a "cool" scéna s mučednickými rudými šaty. Ano, něco tomu chybělo, ale já i přes znalost dějin hlavní protagonistce fandila, takže za shlédnutí to stojí. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Margot Robbie zpočátku nechtěla vzít roli královny Alžběty, přijala ji až po tom, co jí Josie Rourke poslala dopis, v němž bylo napsáno, proč ji pro svou roli tak moc chce. (ČSFD)
  • Ve filmu mají Marie Stuartovna (Saoirse Ronan) a Alžběta I. (Margot Robbie) společnou scénu, ve skutečnosti se však nikdy nesetkaly. (ČSFD)

Související novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (více)

Reklama

Reklama