Reklama

Reklama

Ukrajina není bordel

(festivalový název)
  • Austrálie Ukraine Is Not a Brothel (více)
Austrálie / Ukrajina, 2013, 78 min

Obsahy(1)

Obrázky z protestních akcí ukrajinské skupiny FEMEN obletěly svět. Kdo ale ve skutečnosti jsou tyto mladé ženy, které si píšou slogany na obnažená prsa? Co pro ně znamená označení feministka a proč se rozhodly pro radikální formu aktivismu? Australská režisérka s ukrajinskými kořeny Kitty Green strávila se skupinou čtrnáct měsíců, během kterých zachytila několik jejích riskantních akcí na Ukrajině, v Turecku a v Bělorusku. Díky vzájemnému sblížení se jí zároveň podařilo odhalit, co se skrývá za pečlivě budovanou značkou FEMEN. (Jeden svět)

(více)

Recenze (5)

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

V době vzniku dokumentu procházely ženy při vstupu do Femen selekcí dle vzhledu. Velké feministky bojovaly proti patriarchátu a myšlenkových otcem jejich skutků a hesel byl muž, protože "ženy jsou přece slabé, hloupé a samotné nic nezvládnou". Choval se k nim hrubě a dalo by se mluvit i o šikaně. V mých očích degradace celého tohoto hnutí. ()

Dan 

všechny recenze uživatele

Kdo jsou ty do půli těla obnažené postavy? O co se svými vystoupeními snaží? A kdo stojí za nimi? Kdo je organizuje? Jak může patriarchálně smýšlející muž vést feministické hnutí bojující proti patriarchátu? A proč si to ta děvčata nechávají líbit? Nejsou jen loutkami ve hře nějakého blázna? To jsou některé z otázek, na které Kitty Green nachází prakticky jenom paradoxní odpovědi. ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Film byl zajímavý, ale neměl "spád". Po první polovině začali odcházet lidi a já se jim vůbec nedivím. Každopádně je dobrý minimálně jako téma k diskusi. ()

frufru98 

všechny recenze uživatele

Rozhovory s rodiči a lídrem degradují vzdušný zámek, který si divák v první polovině může vytvořit a staví věci do nového světla. Druhá půle ukazující pozadí (organizace) pak dívky více "obnažuje", ale už jen přeneseně. Po stránce filmové však tohle funguje výborně - rozhovor s právníkem a představení lídra je pro doplnění exhibice charakterů trefou do černého. Po stránce poselství ale vychází jinudy, než bychom čekali. Což rozhodně neznamená, že je to špatně. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Asi polovina je o ničem - jen záběry nahých ječících těl. Pak představí vůdce (představa Rasputina je i podporována písní Boney M) a konečně se začnou objevovat motivace, přesto převažují otázky nezodpovězené a často i nepoložené - například na celou formu protestu... Některé činy těch holek jsou velice odvážné a možná i něco dobrého dělají, ale spíše se ukazuje plytkost a povrchnost jejich chování, ale možná je to dáno jen stylem dokumentu. ()

Reklama

Reklama