Reklama

Reklama

Počasí, které změnilo svět

(seriál)
  • Česko Počasí, které mění svět (více)
USA, 2013, 9x22 min

Obsahy(1)

Extrémní sucho, nezastavitelný liják, mimořádná zima a větry, jejichž chování je nevyzpytatelné, patří k nejmocnějším přírodním silám a ve světových dějinách už nejednou zapříčinily dramatické zvraty. Dějinné důkazy spojené s bitvami a ztracenými civilizacemi nám ukazují, jak fatální důsledky může mít počasí, pokud lidé podcení jeho význam nebo uvěří mylné předpovědi. Jednotlivé díly našeho seriálu odhalí tajemství dosud skryté za tou či onou velkou historickou událostí: Kdyby bylo tenkrát jiné počasí, prohrál by Hitler bitvu? Proč zkřížil Titanicu cestu ledovec, do kterého narazil? Nakolik přispělo nepříznivé počasí k Napoleonově porážce v bitvě u Waterloo? To je jen namátkou několik otázek, na které tento poutavý televizní cyklus hledá odpovědi. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (3)

honajz 

všechny recenze uživatele

Velice povedený seriál, který kombinuje - pokud jsou dostupné - historické záběry (třeba katastrofy Hindenburgu) s hranými rekonstrukcemi, počítačovými ukázkami (třeba právě na ilustraci panujícího počasí a proudu větrů), nechybějí dokonce ani praktické vědecké pokusy. Každý případ je rozebrán do detailů a často podán tak napínavě, jako by se člověk díval na nějaký thriller. Alespoň já mám problém od každého dílu si odběhnout. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím, viděl jsem díl s masakrem v Teutoburském lese a tvrdit, že nebýt 3 dny špatné počasí, možná nikdy nebyl Hitler, je dost přitažené za vlasy... Na stranu druhou by bylo jistě zajímavé vidět vývoj Evropy kdyby Římané, Germány rozsekali. Leč skutečnost byla právě opačná a tak tu skutečně vznikly dva světy. Film byl doplněn rekonstrukcemi bitvy legií s Germány uprostřed lesa a dešťě. Divákovi je ukázán i rozdíl ve výzbroji legionáře a obyčejného germánského válečníka. Věřím, že vycvičené Římany pro boj v sevřených útvarech se systémem pravidelné výměny předních unavených řad za zadní odpočaté musel izolovaný boj mezi stromy totálně rozhodit. Stejně tak lučištníkům při dešti byly luky se zvlhlými tětivami k ničemu. Navíc husté mlžné germánské lesy opředené pověstmi o zlých silách museli pověrčivé vojáky děsit samy o sobě. Ona asi stačila už jen ta kosa, kterou chlapi zvyklí na středomořské klima museli v Germánii podstupovat... No musel to být opravdu masakr. Ale jak říkám, tvrdit, že nemusel být Napoleon, Hitler atd... jen díky této bitvě a nepříznivému počasí, které Římany na 3 dny zaskočilo... to je sakra přitažené za vlasy. Kdyby jsou prostě stále a jen kdyby. * * * ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, když dvacetimuntový díl dokáže člověka nudit a s chutí by ho prostříhal. Je to takový americký zvyk, opakovat ve svých dokumentech informace. My, co nám stačí něco říci pouze jednou, se potom nudíme. A přitom by ty teorie byly tak zajímavé! Na Ludvíka Součka to sice nemá, ale nápady jsou to rozhodně zajímavé. Leč zpracování je velice nepodařené. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama