Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Recenze (257)

POMO 

všechny recenze uživatele

Podivný mix sociálnej drámy, v ktorej sa riešia detské traumy, násilné odtrhnutie a bolestivé odcudzenie od rodiny, s bláznivou komédiou, v ktorej sa máme hehňať Hugovi Weavingovi, gayovsky poskakujúcemu v ženských šatoch. Pre mňa dva nezlúčiteľné filmové svety, aspoň teda nie v tomto excentrickom, živelnom austrálskom podaní. Nejakému Samovi Mendesovi by to možno prešlo. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já tam našel i western! Copak mix žánrů, jde o to, že ani s hlavní postavou se řádně neztotožníte, když je ten snímek tak těkavý, a to ji prosím hraje Kate. Ale svoje okamžiky film má, počítám do nich všechny retrospektivní scény a skok do sila, tam se dech zatajil i mě. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mrzelo mě, že tu režisérka nedokázala sladit absurdity jak ze světa Velké ryby a poctivého rodinného dramatu z australského maloměsta. Ten film prostě nevěděl, na jakou stranu se přiklonit a stejně tak to bylo i s humorem. Ten dlouho tápe a pak vytasí scénu, že se smějete na celej barák. Pak ale zase dlouho nic. Přitom po dramatické stránce je to, troufám si tvrdit, rodinné drama tragicky epického rozměru, který ve filmech nemá obdoby. Když se ale podaří, nedá se na něj zapomenout. Ani zde nezapomenu, ale hodnocení, bohužel, zakončím solidními třemi hvězdami. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Snaží se to být hravým filmem o svérázné vesničce, do které přivane čerstvý vítr návrat světácké Kate Winslet, která ale chce vyřešit dávné trauma z minulosti. Je to taková ta kritika maloměstkých poměrů, kde pevně sevřená komunita přehlíží šíkanu neoblíbených jedinců .Trochu něco jako Čokoláda. Jenže to zoufale nefunguje. Fakt to nemá ani za mák napětí, dramatu či nedejbože vtipu. Je to obří křeč Troškovských rozměrů, která náhodou hezky vypadá a hrají v ní známí herci. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Měla jsem docela rozporuplné pocity, protože se tam ty žánry tak rychle a hlavně nečekaně měnily, že jsem obrazně každou chvíli přecházela z breku do smíchu a naopak. Scénář je vskutku originální a po pár minutách jsem zjistila, že to musím brát vše s nadhledem. Nevím jak uživatelům, ale mně jako uživatelce přecházely oči nad těma šatičkama, které Katy uměla tak nádherně ušít. Pravda, trochu jsem jí záviděla měření jednoho sympatického muže, ale to ostatní už ne. Pokud má rád někdo parodii, absurditu, najde jí tady, pokud má rád někdo hezký vizuál, najde ho tady, pokud chce někdo sladkou romantiku, má jí mít, pokud chce někdo hodně smutné drama, najde ho také, pokud se chcete zasmát, jděte do toho a mohla bych pokračovat, jen to široké spektrum charakterů, snad každá osůbka měla jiný.....ale přiznávám, měla jsem jinou představu o finále.....viděno v rámci Project 52 Films by Women ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dekolty budou viset proklatě nízko. Tulák z širých plání ozbrojený pedálovým Singerem si přichází pro pomstu.. Viditelně pod ženskou taktovkou a s necitlivým dávkováním dramatu se péřové boa komedie obtáčí kolem westernového motivu očisty zkaženého městečka. Nechybí návrat psance, nejistota místních živená pocitem viny, neškodný šerif i závěrečné zúčtování. Bláhoví. Mohli vědět, že Macbeth je prokletá hra. Klopotem se kouzlo zdař, ohni hoř a kotli vař, bahnitého hada žlázu, svařte zpečte v nehorázu.. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Výborná Winsletka a překvapivě snesitelný Hemsworth v hodně ujetém dramatu o tom, že ani sebelepší stehy a střihy nedokážou přešít lidskou zlobu, mindráky a závist. Poměrně vymazlená podívaná co se týče vyobrazení upoceného maloměšťáctví, fetišů a úzkostí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Domnieval som sa, že Eintopf je nemecká kulinárska špecialita Tradičné jedlo Eintopf (v preklade jeden hrniec) sa skladá z veľkého množstva surovín. Kombinácia varenia všeličoho dostupného pripomína varenie psíka a mačičky zo známej rozprávky, Ako vidieť, filmársky Eintopf (varenie z množstva žánrov) obstojne zvláda aj Austrália. Ale žiadny povznášajúci zážitok to neprináša. Len filmársky zručný štandard. Niekoľko ozaj pekných momentov sa strieda s wtf scénami, a tieto polohy nie sú úplne zladené. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když tomu dá divák šanci, získá poměrně milý dramaticko-humorný kus, kterak jedna švadlena ke štěstí přišla (respektive si to moc přála). A přišla k němu ve společnosti prapodivných figurek jednoho australského zapadákova, do kterého se po dlouhých letech vrací, aby se znovu podívala do ksichtů těch, kteří jí kdysi dávno tolik ukřivdili. Veze sebou šicí stroj i odzbrojující temperament, který se nezalekne ani těch nejhorších vidláků. A že jich tu potká. Po technické stránce je to vymazlené (úhly kamery, výrazná kostymérská práce, působivý hudební doprovod), celkově příjemně uhozené a ve výsledku vlastně i sympatické povídání. Tomu všemu vévodí opět velmi přesná a soustředěná Kate Winslet, druhou velkou jistotu pak představuje allenovská Judy Davis. Takže já tomu šanci dal a nelitoval. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

„Švadlenka Madlenka zpívá písničku uplakanou, nad šicím strojem se kývá a slzy jí zvolna kanou…„ to ani náhodou.. berušky. Tahle Švadlena je živelná a prudce chytlavá! Následuje bratříček spoiler!! Tilly Dunnage se vrátila, aby… rozvířila stojaté vody, módně ošatila pár namyšlených (čti hloupých a to se držím!!) fiflen z Mrskačské Lhoty, kdesi mezi rozmanitou australskou havětí. Vygruntovala chalupu i život, hodila do latě matku, zamilovala se.. vzpomněla si... a bez mrknutí oka rozcupovala své nesmazatelné stigma.. ale hlavně, nakopala všem zadky do úhledných geometrických tvarů. A odešla hrdě středem z doutnající minulostí za zády. „Prokletí je jen v Tvé hlavě – lidská zloba je skutečná.“ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, jehož světlé chvilky mě dokázaly patřičně zaujmout a přinutit sledovat jej pozorně. Proti tomu však Švadlena obsahuje řadu pasáží, které mne neoslovily, tudíž nemohu hodnotit lépe. Oceňuji hudbu, herecké výkony, kostýmy a prostředí. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Moja milovaná Kate Winslet. Vraciame sa do 50.rokov minulého storočia. Tá druhá polovica snímky speje už niekoľkokrát k záverečnému koncu, ale dvojhodinová stopáž nám pripraví ešte pár prekvapivých momentov, ktoré už sú obyčajným sledom okolností. Nudiť nás však príbeh nenechá, herci nás nechávajú v strehu hlavne vo chvíľach, kedy parodujú afektovane dialógy starých filmov o lepšej spoločnosti. Nehovoriac o záverečnej pointe. Kate Winslet je v úlohe svojráznej módnej milovníčky veľmi prirodzená a pôvabná, vystupuje sebavedome a vie, čo robí. Krajčírka sa snaží skombinovať mnoho žánrov - drámu, komédiu, psychothriller aj romancu. Aj napriek tomu, že môže podobná zmes pôsobiť tragikomicky, tvorcom sa podarilo všetko zladiť tak, aby výsledok nepôsobil ako gýčovité puzzle. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na drama příliš praštěné a na praštěnou komedii málo vtipné. Nakonec jsem měl dojem, že se to celé hrne k nějakému závěru, který mne už předem nezajímal. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

"I am back, you bastards." Anotace i trailer mě připravili na dramatický film s lehce komickými prvky. Jenže se mi dostalo naprosto absurdní komedie, která místy vypadala skoro jako groteska a já musím říct, že takhle jsem se už hodně, hodně dlouho nezasmála. Člověk by až nevěřil kolik excentricky různorodých postav můžete do jednoho vidlákova nacpat. Tenhle film se mi opravdu těžko komentuje, protože nevím kde bych měla začít a kde skončit. Takovýhle film je jeden z milionu, protože něco takového se jen tak nevidí. 4* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vraví sa, že šaty robia človeka... naozaj? Po dlhej, predlhej dobe prichádza Jocelyn Moorhouse s novým filmom, ktorý ma skoro priklincoval na stoličku. Nebyť pár drobností a slabších momentov (hlavne zo začiatku - nudnejší zdĺhavý rozjazd) tak idem do plna. Neskutočne šialená, absurdná jazda za poznaním, že sú na svete ľudia (a tí sú bohužiaľ v absolútnej väčšine), ktorým na zmenu charakteru k lepšiemu nepomôžu ani tie najlepšie šaty na svete. Opäť jeden zo snímkov, ktorý oplýva bohatosťou a rozmanitosťou charakterov (najmä v negatívnom zmysle), pričom niektoré z nich mi dopriali skutočne silnú dávku antipatie a nechuti, hlavne tá pani učiteľka. Skutočne je len veľmi malo filmov kde by sa vyskytla takáto extrémne nepríjemná osoba, ktorú by divák najradšej hneď z kraja vlastnými rukami uškrtil keby mohol. Páčilo sa mi aj to, ako samotná absurdita niektorých situácií a strelený čierny humor tieto jednotlivé povahy postáv zvýrazňovali, niekedy kvôli tomu nadobúdali až karikatúrny charakter, ale o to viac to zas bolo jasnejšie a priamočiarejšie. Zároveň to pekne dotváralo hlavnú pointu. Záver aj vďaka tomuto bol absolútne famózna čerešnička na torte, plná všakovakých rozmanitých pocitov. 85/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který mi vůbec nesednul. Podle traileru to vypadalo strašně zajímavě, ale samotný film mi byl v podstatě od samého začátku krajně protivný a otravoval mě mírou těměř nesnesitelnou. Neuvěřitelně mi vadilo obsazení - s výjimkou úchvatné Kate Winslet je ten film plný samých hnusných neschopných herců (z pohledu na takového Huga Weavinga se mi skoro chtělo zvracet - nechápu, že se někdo tak ohavný mohl kdy uchytit u filmu; jeho vizuální protipól - hezounek Liam Hemsworth - je potom podle mého soudu herecky stejně tragický jako jeho bratr Chris - zřejmě na čase si ty dva zapsat na pomyslný seznam jmen, která dopředu indikují varování, aby se člověk vyhnul filmu, ve kterém se objevují). Námět o silné ženské postavě, která dorazí na ospalý zapadákov a obrátí ho vzhůru nohama, mi přišel velmi slibný a připomněl mi například filmy jako Čokoláda, Návštěva staré dámy či Dogville, ale v tomto konkrétním zpracování mě jednoduše neoslovil, a za sebe se ztotožňuji s výtkami, které na adresu filmu už směřovaly předchozí komentáře (prapodivné žánrové balancování, velký věkový rozdíl Winslet a Hemswortha, celkově nesoudržný dojem z filmu). Nebavilo mě to a kdybych mohl vrátit čas, obloukem bych se tomu filmu vyhnul. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Netypický eastern z ďalekej Austrálie, kde sa vracia nasratý pomstiteľ s koltami po bokoch, pardon, silná krásna žena s golfovými palicami namiesto revolverov a golfovými loptičkami namiesto guliek, do zapadlého mestečka s pár drevenicami a bez saloonu. A to za pár dní začne používať ešte ihlu! Tilly bola kedysi dávno vyhnaná z mesta a divák sa prostredníctvom mnohých flashbackov dozvedá, o čo sakra išlo, až dospejeme k nejakému tomu prekvapeniu, vrátane toho, kto je koho otec a tak podobne. Postupom času sa to už začína zamotávať až trochu moc, cynizmus nahrádza regulérna dráma, ale my vieme, že na konci nás nečaká prestrelka, pretože nie je ju čím previesť, no a v týchto záverečných momentoch filmu ma tvorcovia príjemne prekvapili. 70% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh, plno smrti, bláznů, vtipu a krásných rób. Vynikající výkon Kate. Opravdu skvělá podívaná. ()

Reklama

Reklama