Reklama

Reklama

Mých posledních 150 000 cigaret

(TV film)
  • angličtina My Latest 150 000 Cigarettes (více)
TV spot

Obsahy(1)

Film Mých posledních 150 000 cigaret přibližuje politické a tržní pozadí nejrozšířenější závislosti v Česku i na světě. Autor filmu se v rámci své roční odvykací kúry vydává do sídel tabákových korporací a za politiky, aby státem tolerovanou drogu prozkoumal z hlediska byznysu, který přináší a strategií korporací, jak šířit tabákovou závislost. Formou dokumentárního infotainmentu přináší souvislosti, kterým se tabákový průmysl a politici vyhýbají. Na pozadí osobního příběhu režiséra film zhmotňuje začarovaný kruh obchodu s lidskou slabostí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (42)

mchnk 

všechny recenze uživatele

No, přece jen je lehčí přestat kouřit, než dostat objektivní interwiev od jednoho z několika korporátních dealerů nejužívanější drogy na naší planetě. A jelikož je nejúžívanější, tak je legální. Ano, s jistým omezením, které je v praxi stejně ignorováno a společnost je prakticky založena na chtěné i nechtěné toleranci vůči nikotýnovým otrokům. Oddanost té smradlavé, nechutné věci je vskutku u některých případů až fanatická. Cigareta jako absolutní vrchol. Vrchol čeho? Jakési lidské slabosti, nevůle, či přizpůsobení se standardu? Snad každý, kdo kouří, chce přestat, ovšem ono to nejde, i když režisér nám ukazuje opak. Možná, že kdyby každý uživatel drogy, který již nechce býti nadále uživatelem, natáčel svůj "boj" s vlastní vůlí na kameru, byl by výsledek lepší. Souboj psychické i fyzické závislosti lidé raději vzdávají, proč ne, když jsou jich po celém světě miliardy. A profit z lidské slabosti je vždy nejvýnosnější, takže nadnárodní výrobci se mohou i nadále schovávat za naivní prohlášení o lidské dobrovolnosti, či zaúkolované zaměstnance ochranky. Vždyť si jen hájí své právo zásobovat spotřebitele tím, co chtějí. No, chtějí...potřebují k životu, v některých případech, a přesto to nechtějí, ale musí, jinak by nemohli fungovat. Ani doma, ani v zaměstnání. Absurdní závislost si vyžaduje absurdní přístup, řekl si nejspíše Ivo Bystřičan, navlékající se do kostýmku bílo-žluté modly kuřáků a žádající o rozhovor s politiky, či manažery dealerských společností. Základní brzda dokumentu. Ivo není brán vážně a paradoxně hází klacky pod nohy celkovému vyznění svého profesionálně sestříhaného homevidea. Ale i přesto se mu podařilo zmapovat takový čecháčkovský přístup k tématu a pár rozhovorů přeci jen natočil. Na závěr. Jestliže žijeme ve společnosti, ve které je absolutní zákaz kouření nemyslitelný a považovaný za fyzické týrání, není v podstatě co řešit. Dokument pouze potvrzuje všeobecný přístup + několik statistik. Pro mě celkově průměrně zpracováno. S tímto tématem se toho moc nenadělá. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ivo Bystřičan pochopil zákonitosti televizního humoru a v kombinaci s vynesením vlastní kůže na trh přivezl na Jihlavský festival jeden z nejvtipnějších filmů. Na hraně mezi dokumentem (zpovídání politiků, lidí z cigaretového byznysu) a estrádou jak ze skryté kamery („cigáro ve veřejném prostoru“) rozehrává překvapivě přemýšlivou story o tom, proč kouříme, jak a kdy se k tomu dostaneme a jak je těžké se z toho dostat (self-shooting cam). Mohl bych mít výhrady, že snímek nejde až do takové hloubky, jak by si tématika zasloužila, ale dostat se přes hermetickou bránu mlčenlivosti lidí z branže by vyžadovalo pravděpodobně undercover operaci. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Točit něco i o své vlastní závislosti je často sázka na jistotu... Nejparadoxnější je, že tenhle dokument nepřináší víceméně nic nového, kromě autora, kdy je při své vlastní abstinenci totálně v hajzlu. Ale o tom to je - prostě opakovat fakta, zpovídat lidi na ulici, přijít jako obří cigáro do British American Tobacco, aby si zkrátka lidi uvědomili, jak absurdní všechno kolem toho problému je. Čímž se okruh uzavřel, nekouřím už půl roku a jsem připraven znovu nezačít. :o) 90%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Natočit film o cigaretách osobně, přitom vtipně, zajímavě a přitom s rozhovory, které vede aktér/režisér v odění za velkou cigaretu (a s výrazem násilnického, zhoubičkovaného prodavače starožitných plyšáků), aniž by to vypadalo trapně, jako poslední filmy dua Vít/klusák ? To je hrozně těžký, jenže Ivo Bystřičan to zvládl a to s grácií a bez zbytečných strašáků. Skvělý dokument, který dost neprávem zapadl ve stínu Show!, nebo poloamatérských (sic společensky diskutovaných) Šmejdů. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nesporně vtipný dokument přináší zajímavou statistiku týkající se kouření. Je zajímavé sledovat Bystřičanovy postřehy z jednotlivých fází odvykání. Dokument zároveň ukazuje známou pravdu, že ke každému boji s vlastní vůlí v čele je nutná silná motivace. A být méně chlap, je pro hodně mužů velmi silná motivace. K neochotě poskytovat rozhovory zřejmě přispěl i nezájem politiků a manažerů o účast na maškarním plese, to se příliš nepovedlo. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama