Reklama

Reklama

Život je snadný, když zavřete oči

  • Španělsko Vivir es fácil con los ojos cerrados (více)
Trailer

Obsahy(1)

Frankistické Španělsko 1966. Učitel angličtiny Antonio učí děti pomocí textů písniček skupiny Beatles, jichž je obrovský fanoušek. Nejvíce ze všech zbožňuje Johna Lennona, takže když se dozví, že Lennon právě natáčí ve městě Almería film Jak jsem vyhrál válku, nic ho nemůže zadržet. Vydává se na cestu přes celé Španělsko, aby se se svým idolem setkal. To ale není tak snadné, jak se zdá. Lennon je hvězda a o zbytečnou pozornost fanoušků nestojí. Režisér David Trueba natočil podle skutečného příběhu melancholickou komedii o splněných snech a tom, jak nás život dokáže neustále překvapovat nečekanými setkáními. Film byl oceněn řadou cen Goya. (Febiofest)

(více)

Recenze (27)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Milý příběh z milého španělského prostředí v období Francovi nadvlády. Ta pro mě do dnešní doby neznámá herečka Natalia de Molina zde ukázala, jak umí být krásná, což jí tam potvrdil nejen ten mlaďas, ale i ten učitel. Ve skutečnosti ale po proklikání pár obrázků na googlu radost jemně opadla. Nicméně právě ona a samotný příběh podpořily celkové vyznění neskutečně milého příběhu, který tak nějak hezky plyne a i když skončil, tak mi bylo moc hezky, ale i tak jsem cítil, že víc jak na tři hvězdičky to prostě necítím. Viděno na základě Challenge Tour 2015 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Příjemné milé, vlídné, akorát škoda těch rajčat, ovšem v tomhle případě bych jednala možná stejně jako Antonio a krásná, poměrně neznámá Ariadna Gil. Asi bych uvítala trochu víc melodií Beatles, když to byla ústřední myšlenka této road movie, ale i za ten ždibíček textů od Johna díky. Při nedělní odpolední kávě, proč ne do Španělska s touto sympatickou trojicí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„A Belén?“ - „Odjela. Dnes v noci ani nespala v hotelu. Podívej, řeknu ti to z vlastní zkušenosti. Pro to, abys pochopil ženy, je…nejlepší nesnažit se je pochopit. Bůh ví, co chtějí?!“ Jestli chcete jet stopem a řidič se vás zeptá, zda máte rádi jeho milované Brouky, vždycky musíte souhlasit…anebo na tom až tak nezáleží? Tenhle film je velice lidský. Zároveň melancholický, trochu úsměvný, ale převážně příjemný snímek o cestě a snaze splnit si zdánlivě nemožný sen. Zkrátka taková ta typicky pohodová „feel-good roadmovie“, s krásně padnoucí hudbou (a ne, vůbec k tomu není potřeba písniček Beatles, jak by mohl divák dopředu očekávat), hřejivým Španělskem sázející hlavně na atmosféru i pár sympatických postav. Stačí to? Na lepší průměr určitě, ale na to ve mně osobně ten film dozníval déle, než jsem čekal, takže lehce nadhodnotím slabšími 4*. „Ve strachu se nedá žít. V této zemi je plno lidí, kteří žijí ve strachu. Ale vy jste mladí a musíte to změnit, sakra. Musíte se strachu zbavit. Život je jako psi. Když vycítí tvůj strach, láká je to, aby tě kousli.“ ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mám nějakou opatrnost ke španělským filmům, ale tohle jsem spolkl jako malinu. Optimistický, jednoduchý příběh inspirovaný texty Johna Lennona, vlastně taková road movie, ale nikoliv krajinou, ale dobrotou a pozitivními pocity. Tahounem je pro mne dosud zela neznámý, ale skvělý Javier Cámara, jehož střízlivé nenásilné herectví hladí po duši. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi pozitivně naladěný snímek. Sympaticky bláznivý fanda, řídící se heslem, každý potřebuje občas HELP, si jede za svým životním rozhovorem. Bere s sebou také dva mladé rebely - hledající a uskutečňující svá zásadní životní rozhodnutí. Pomoc je vždy nablízku a slunce svítí jen a jen pro Tebe. Nádherné záběry, skvělé herectví, lehký humor a dokonale sedící hudba. Velmi příjemná road movie odkrývající osudy a životní hodnoty nejen třech výletníků. (Challenge Tour 2015) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neviem, či mi na sledovanie tohto filmu chýbala tá správna nálada alebo to objektívne je film určený pre inú cieľovú skupinu, faktom však ostáva, že ma nezaujal a tri hviezdičky sú viac-menej z ohľaduplnosti k tým, ktorí ním boli potešení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tzv. "feel good film". Skutečnou něžnost a hloubku kombinuje s humorem, melancholii a politikou. Studie charakteru tří lidi, kteří hledají svúj sen. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Poetická road movie o tom, že jít si za svým snem, je ta nejlepší volba. Ač to může znít lacině, vůbec to tak nepůsobí. Pozitivní nádherný film. Málokdy něco dokoukám s takovým úsměvem. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pohodovka s dobovou atmosférou. 1) Známý španělský herec 46letý Javier Cámara (učitel), 24letá Natalia de Molina (stopařka Belén) a milý 16letý Katalánec Francesc Colomer (Juanjo, který potřeboval ostříhat) jsou hlavní postavy příjemného snímku o dospívání a moudrém učiteli a vůbec o tom, co má v životě smysl a co ne. 2) Jen tak mimochodem ukazuje španělské reálie pozdní frankistické vlády (policejní hlídky, pokuty za stopování, rozpadlé vesnice a celkovou únavu z diktatury). ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Jako můj první film na letošním Febiofestu naprosto ideální. Vlídný, humorný, vyloženě mi zlepšil náladu. Antonio byl ve své dobrotě a snaze pomáhat druhým úplně odzbrojující. Dělal to přitom zcela přirozeně, nenuceně, zkrátka síla osobnosti. Šel si urputně za svým snem, který přišel oběma mladým zpočátku nesmyslný, ale postupně si je Antonio natolik získal, že mu fandili. Jak se on choval k nim, tak mu to oni opláceli. Příklady zkrátka táhnou. Pro mě to bylo komorní příjemné road movie z 60. let. Trocha toho optimismu dnes určitě neuškodí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny pozitivny film, akasi spanielska road movie odohravajuca sa poocas rezimu Francisca Franca Y bahamonde. Dalsi krasny dokaz toho, ze k stastiu staci niekedy len malo, o tom vsetkom hovori tento nadherny pozitivny snimok  . 89 % ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný , pohodový příběh , který ukazuje českým filmařům jak skutečně má vypadat ona tolik proklamovaná člověčina. Výborné herecké civilní výkony , krásná Natalia de Molina , a hudba Pata Methenyho. Jako výlet do šedesátých let v nezvyklém frankistickém Španělsku to funguje. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Když se dívám na svoje psaní, vidím jisté dílčí úspěchy, kdy se má práce líbí či alespoň zaujme. S věkem se mi ale mění preference. Toužíval jsem psávat smutné art-scénáře a art-povídky a řekl bych, že to snad i umím. Těmito feel good-movies jsem vždy tak trochu pohrdal jako instantní zábavou. Teprve nyní si uvědomuju, jak těžké je to napsat, aby to pohladilo, a přitom to nebylo úplně blbé. O kolik lepší tenhle film je než námětově podobný Výlet Alice Nellis! Chtěl bych být jednou schopen takovýto scénář napsat. Zatím to ale neumím, a tak se klaním lepším. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Se zavřenými kukadly se někdy skutečně žije lépe, ale o tom tento španělský snímek režiséra Trueba není. Modří možná už tuší, že se jedná o narážku na text populární písně Beatles "Strawberry Fields Forever". Notabene se děj filmu točí okolo roku 1966. Tož, to by v tom byl čert, že... :). K Beatles mám pozitivní vztah, už od mala mě jejich songy provázely z rozskřípaného magnetofonu (který měl zvláštní zálibu v trhaní pásek...) a tvořily tak trochu "soundtrack" k mému dospívání. Tematika je mi to tedy celkem blízká a je pochopitelné, že film ještě před jeho zhlédnutím vyvolal vlnu mého zájmu. Zápletka se má zhruba takto. Učitel angličtiny Antonio (hraje ho velmi sympatický Javier Cámara, kterého možná budete znát z filmů "Mluv s ní", či třeba i "Špatná výchova", apod.) se snaží motivovat své žactvo ke studiu rozborem "beatlesáckých" skladeb, konkrétně slavné "Help" (kterou aktéři vyslovují s typickým španělským přízvukem jako "chelp" :)). Když se ale Antonio dozví, že jeho idol John Lennon nahrává právě ve Španělsku film (podle mě se jedná o snímek Jak jsem vyhrál válku podle knihy P. Ryana), tak neváhá a v půjčeném voze (obrázek výše) se vydá na cestu za poznáním slavného liverpoolského rodáka. Na cestě ale narazí na dvojici zajímavých postav.... Film je podle mě zářným případem těch filmových děl, kde zase až tak moc nezávisí na výsledku snažení postav, ale hlavně na tom, že i "cesta může být cíl". Motorem veškerého dění je sice právě Antonio, ale ve výsledku se jeho cesta za Lennonem neukáže jako to úplně hlavní, o čem snímek pojednává. Velkým plusem filmu je podle mě také to, že hlavní postavy jsou velmi dobře napsány a diváka jejich další osud a vzájemná interakce dost zajímá (aspoň tedy u mě to tak fungovalo). Slušná kamera navíc nabízí pohled na impérium Francesca Franca v šedesátých letech, které se tu prezentuje polorozpadlými budovami venkova, ale třeba také víceméně milou atmosférou. Ta se dokáže přenést i na diváky a podle mě vydrží i dost dlouho po závěrečných titulcích. Jako velké plus kvituji, že ve filmu nezní pořád dokola otřepané šlágry oné doby. Píseň od Beatles tu zazní jen jedna (zkuste hádat která...) přesně ve svůj pravý okamžik a pomůže tak utvořit silný závěrečný moment (který by se v opakujícím "soundtracku šedesátek" jinak asi trochu rozplynul). Velmi příjemný, trochu melancholický, film, jehož prosluněné záběry vám hezky zkrášlí nadcházející zimu v ČR. ()

stanyslaw 

všechny recenze uživatele

Možná by to šlo hodnotit i lépe. Kdyby ovšem dostupné anglické titulky nepocházely z translátoru. NIcméně "Málem jsem upadl." mě dostalo. ()

Reklama

Reklama